Bugün İletişim Başkanlığı'na dönüştürülen Basın Yayınve Enformasyon GenelMüdürlüğü kayıtlarına göre, Türkiye'de 55 yaygın, 23 bölgesel, 2,381 yerel olmak üzere toplam 2,459 gazete; 2,522 dergi ve 1,043 bülten bulunuyor.
Süreli toplam yayın sayısı da 6 bin 24. Ancak şirket ve grupların çıkardığı dergilerin toplamı; tahminlerin ötesinde; 15 bin civarında... Ortalama 84 sayfalı ve hemen hepsi enkaliteli kâğıda basılıyor. Tek veya birkaç sayı çıkarılan yayınlar ise 200 bini buluyor.
Buraya kadar her şey yolunda denilebilir. Neticederesmi, özel, sivil toplum örgütleri,kendi faaliyetlerini "paydaşlarıyla"paylaşıyor. Bu dergilerinçoğunu sizler de biliyorsunuz. Fakat işim gereği yüzlercesi her ay masama geliyor veya ziyaretettiğim kurumlardaki sehpalarısüslüyor.
Kurumsal yayınlarda "niceliği" çözdük fakat iş "niteliğe" gelince; bir iki önerim olacak. Nitelik, janjanlı kuşe kâğıttan ve rengârenk baskıdan değil, içerikten geliyor. İşte size kurumsal yayınlar için bir niteliktesti ölçüsü; 1- Yayındaki fotoğrafları sayın. Bunların içinde kurumun başındakinin bulunduğu fotoların oranı %80'den aşağı mıdır? 2- Bu yayınlar genelde size şeffaf poşet içinde ulaşır. Bırakın okumayı, ambalajındançıkardıklarınız var mı? 3- Kurum çalışanına yönelik, doğum, nişankabilinden etkinliklere dairduyuruların sayısı, iki elin parmaklarını geçiyor mu? 4- Son olarak; bu yayın size, şirkete, kurumunuza nekatıyor diye düşündünüz mü? Kamuda bilinen veya az bilinen kurumların çıkardıkları dergi, gazete, bülten veya benzeri basılı malzemesayısı 15 bin civarında demiştim... Evet, hani şu bir müdürün kalem odasında beklerken sehpanınüzerinde duranlar var ya... İşte onlar...
Okunsa, canım feda... Yüzde80'inin gömleğidahi açılmadan çöpe gittiğini söylesem, abarttığımı düşüneceksiniz ama ben değil onlar abartıyor. Zaten derginin içeriğine bakınca kurumu tanıtmaktan ziyade bu dergiyi çıkarmak için bütçe sağlayan tepe yöneticinin, "plaket veya tören" fotolarını görürsünüz.
Medya mensubuyum ve dergilere karşı asla olmadım, olmam da... Ancak ambalajıyla çöpe giden budergilerin büyük israf kalemiolduğunu düşünüyorum. Misal şu anda masamdaki benzeri dergi yığınından rasgele birini alıyorum; silikon kapağınıaralıyorum ve burnuma buram buram cari açıkkokusu geliyor.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.