EKONOMİ

Şeref Oğuz : Nakit çalışan market üreticiye peşin ödesin

Tarih
30 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Şeref Oğuz
Enflasyonla topyekûn mücadelede herkesin her kesimin bu külfeti omuzlamasıyla kalıcı başarı sağlanabileceğini biliyoruz. Kayıp Yıllar olan 1990'larda bunu gördük. Külfeti bir ötekine devretme kurnazlığı, başarı getirmemişti.
Bugün geldiğimiz noktada marketler, külfetin yanı sıra "yüksek kâr" güdüsüyle bir yandan enflasyonu körüklüyor diğer yandan "halkı sömürüyor." Hal böyle olunca, marketlerin "fedakârlık" anlayışı; "feda" vatandaşa, "kâr" ise kendi paylarına düşüyor.
Üreticiden 4-6 ay vadeyle domatesi alıp 24 saatte nakde çevirirsen ne yapmış olursun? Fahiş fiyat farkı bir yana, paradan para kazanma benzeri; domatesle repo yapmış, haksız kazanç sağlamış olursun.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "halkı sömüren" diye tanımladığı ve "izin vermeyiz" dediği fırsatçılığın organize örgütü marketlerden ve fahiş etiketlerle suç mahalli haline gelmiş süpermarket raflarından söz ediyoruz.
Soru şudur; marketinde anında nakde dönüştürdüğün domatesin parasını üreticiye neden 4 ayda ödüyorsun? Ya da tersinden soralım; üreticiden 120 gün vadeyle aldığın ürünü anında nakde dönüştürürken bir yandan fahiş kâr diğer yanda vade farkından kazanmak nasıl bir ahlaki tutumdur?
Serbest piyasada ahlaki tutumdan söz edemez miyiz? Üreticisi tedarikçisi mağdur edilmiş bir ortamda marketlerin bu "etiket terörü" daha kaç endeks faciası yaşatacaktır gıda enflasyonuna?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    31 Ocak 2019 15:20
    1 0
    o marketlere memur değil belediye zabıtaları bile korka korka giriyor be.BUGÜNÜN YARINI DA VAR DİYOR MARKETÇİLER, PATRONLAR. siz hala bunu kavrayamadınız ey AKP.16 senede öğrenemediniz, kadro kuramadınız da bari MHPden yardım alaydınız.SİZİN KADROLARINIZ LAY LAY LOM.. AMA MHP KADROLARI, MASAYA VURDU MU,O MASANIN BİR BACAĞI KIRILIR.korkum bu seçmler patates soğandan gidecek
  • hursit dilaver

    31 Ocak 2019 15:17
    1 0
    hep yazarım da kimsenin umuru değil. bu fiatlar CHP devrinde olaydı, o marketler, depolar falan kasten yağmalanrdı. kimse kış sebzesi meyvesi dinlemez. fiata bakar. 2 ay sonra da seçim var. BUROKRASİ KASTEN ÇALIŞMIYOR. YARIN CHP GELİRSE BİZİ CHPliler şutlar diyorlar. ZATEN BÜROKRASI 1935LERDE İSMET PAŞANIN KURDUĞU VE ASLA DEĞİŞTİRİLEMEYEN BİR SİSTEM. HER BÜROKRAT CHPLİDİR UNUTMAYIN, KENDİNİZİ KANDIRMAYIN. 16 YILDA NE YAPABİLDİNİZ. HİİİİÇ.
  • nazan

    30 Ocak 2019 12:07
    2 0
    Devlet Afad gibi bir kurum oluşturup üreticinin ürettiğiniz direkt bizlere ulaştırmak üzeri market kurmalı NET
  • Durum Bu 2

    30 Ocak 2019 10:48
    1 0
    Yıllardan beri aralıksız süren bu koşulları düzeltmek için devletin piyasaları denetlemesi tek başına yeterli değil.Üreticilerle tüketicileri doğrudan bir araya getirecek bir sistemi tasarlayıp hukuki, ticari ve vergi alt yapısını, teşvik sistemini oluşturmak gerekiyor.Kooperatifçilik mantığını günümüz koşullarına uyarlamak gerekli.Rant kapıları kapatılmalı, aracılar aradan çekilmeli.
  • Durum Bu1

    30 Ocak 2019 10:40
    1 0
    Zincir marketler piyasada tekelci yapılarıyla enflasyon artırıcı şekilde davranıyor. Satılacak malı, malın fiyatını, üreticiye ödeme vadesini tek belirleyen kendileri.Piyasaya hakim oldukları için üreticiye dayattıkları koşullara kimse ses çıkaramıyor. Hem üreticinin hem tüketicinin sırtından semirip duruyorlar.Tarladan çıkan mal tüketicinin eline en az 4-5 kat fazla fiyata geçiyor.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;