Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Görev Gücü'nün Suriye'deki yerel unsurlarla birlikte sürdürdüğü harekâtın ABD ve işbirlikçileri ile Rusya ve ortakları açısından tam olarak karşılığı nedir?
Bu sorunun yanıtı oldukça çok yönlü ve karmaşık aslında. Neden?
Çünkü, Suriye'de savaş sona yaklaşırken küresel ve bölgesel aktörler, güncel pozisyonlarını, saha hâkimiyetlerini tescillemeye ve bu arada birbirlerinin ayaklarına basmamaya çalışıyor. İşte bu nedenle TSK'nın Suriye'de yürüttüğü harekâtın, ABD güdümündeki Suriye Demokratik Güçleri'ne dahil bazı grupların Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katılması ve ÖSO güçlerinin moral kazanması gibi boyutları birçok hesabı sarsıyor!
Ayrıca... Öyle noktalar var ki silahlı unsurların karşı karşıya gelmesi riskini de içeriyor.
***
Öncelikle, Türkiye açısından hassas olan sorulara yanıt bulalım...
Yaklaşık, 4 bin 500- 5 bin kişi.
2 bin dolayında YPG'li olduğu biliniyor.
- Peki, kuzey Suriye boyunca silahlı veya silahlandırılabilecek Kürt grupların sayısı ne kadar?
Milis güçlerle birlikte bu sayının 15 bini bulduğu bildiriliyor.
***
Meselenin bir başka yönü, Rusya.
Soru şu: Türkiye'nin, Cerablus operasyonuna Rusya nasıl bakıyor? Rusya'nın bakışı, TSK'nın ve ÖSO'nun güneye inmemesine dönük. TSK'nın, YPG'nin de hedefindeki El Bab ve daha güneyine yönelmesi halinde Rus askeri ile karşılaşması ihtimal dahilinde. İki taraf da bunu istemiyor. Rusya, stratejik önemde gördüğü Halep'in rejim güçlerince kuşatılmasına dönük bir harekâta odaklanıyor.
Evet. Rusya, yabancı savaşçıların çekilmesi tezine destek aramakta.
Kesinlikle evet. Ankara, yabancı savaşçı tanımlaması içinde yer alan 30 bin civarındaki Hizbullah militanının ve Şii silahlı unsurların da çekilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye, Azez-Cerablus hattında süren harekâta karşılık Halep'i pazarlık konusu yapmaya yanaşmıyor. Şimdilik, Halep'te ateşkes müzakereleri sürüyor.
***
Tablonun, ABD cephesine gelince... Öngörüldüğü üzere ABD'liler, yakın işbirliği yaptığı ve terörist kabul etmediği YPG unsurlarının DEAŞ'ın merkezi olan Rakka'ya yönelmesini hedefliyor. Türkiye'nin yürüttüğü operasyonla dikkatlerin Rakka'dan başka bir noktaya kaymasına yol açabileceği endişesini paylaşıyor! Ama aynı zamanda Rakka için Türkiye'den de destek istiyor. Zira, Başkan Obama, görev süresi bitmeden DEAŞ'ın kalbine girme ısrarını sürdürüyor. Türkiye ise YPG'nin, fırsattan istifade toprak genişletmesine şiddetle karşı çıkıyor.
Eski özel kuvvetler mensuplarından oluşan, Black Water tarzı güvenlik şirketleri üzerinden Suriye'de faaliyet yürüten askeri unsurları ile alandaki dengeleri kontrol etmeye çalışıyor. ABD, Türkiye'nin askeri harekâtının derinliğini yakından takip ediyor.
Ve en kritik soru:
ABD ile Rusya arasında varılacak ateşkes ve siyasi süreç yönetimi kararı ile sahadaki anlık güç dengesi değişimleri gelecek için belirleyici olacak.
Sabah
11 Eylül 2016
Hiç yorum yapılmamış
1938 kez izlendi
2097 kez izlendi
974 kez izlendi
1292 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.