Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) tamamlandığına ve (Malatya'daki) 2. Ordu Komutanlığı, korgeneral düzeyinde değil de olması gerektiği gibi orgeneral seviyesinde sevk ve idare edilir hale geldiğine göre, tarihe not düşmek adına hassas bir hususa açıklık getirebiliriz.
Tahmin edileceği üzere konu, 2. Ordu Komutanı Org. İsmail Metin Temel'i, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde polemik malzemesi haline getiren o bir anlık tavır ve arka planı ile ilgili. Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mayıs'ta Malatya'da Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) tarafından organize edilen iftar yemeğine katılmıştı.
Erdoğan yemekte yaptığı konuşmada, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'yi eleştirmiş ve "Çırağa dükkân teslim edilmez. Siyasetin çıraklarına da Türkiye emanet edilmez" demişti.
Sözlerinin bu bölümü alkışlandığında, 2. Ordu Komutanı'nın da alkışa katıldığı ekranlara yansımıştı.
Bu tabloyu yorumlamakta acul davranan Muharrem İnce, Zeytin Dalı Harekâtı'nı ve terörle mücadele operasyonlarını da yürüten 2. Ordu'nun komutanını hedef alarak, "Apoletlerini sökeceğim" tartışması başlatmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Temel Paşa'ya sahip çıkarak, İnce ve ekibinin Paşa'yı kamuoyu önünde yıpratmasına izin vermemişti.
***
Buraya kadar özetlediklerim, hemen herkesin hafızasında taze zaten. Temel Paşa, orgeneralliğe terfi ettiği için 2 ay öncesinde kalan o olayla ilgili bazı bilgileri paylaşmanın yararlı olacağı kanaatindeyim.
Nedeni gayet basit. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, anayasal sistem içindeki konumu, rolü ve siyaset kurumu ile ilişkileri yeniden yapılandırıldı. Dolayısıyla asker, siyasetçiye ayar veren veya sivil otorite ile çekişen vesayetçi kimlikten arınarak, asli ve meşru sınırlarına yerleşti.
Tam da bu nedenle, askerin bilhassa sivil protokoldeki davranış kodları demokratik devletlerdeki ile eşdeğer nitelik kazanmaya başladı. Bu yeni duruma asker de hatta kamuoyunun önemli bir bölümü de henüz adapte olabilmiş değil. Zihniyet değişimi ile davranış değişimi at başı gittiği zaman değer kazanıyor.
Peki o akşam ne oldu? Temel Paşa neyi, niye alkışladı? Genelkurmay veya Kara Kuvvetleri Komutanlığı, kendisine olaya dair soru sordu mu? Paşa ne cevap verdi?
***
Hiç yorum yapılmamış
1957 kez izlendi
2104 kez izlendi
978 kez izlendi
1299 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.