GÜNCEL

Elvan Alkaya : F-4 Savaş uçakları neden düşüyor ?

Tarih
06 Mart 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

6 Mart 2015

24 Şubat’ta Malatya'dan havalanan RF-4E uçaklarının, Akçadağ ilçesi yakınlarında düştüğü haberi yüreklerden soğumadan yeni bir haberle sarsıldık. “Eskişehir'den 05 Mart 2015 günü saat 08.58'de, planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci filoya ait bir adet F-4E 2020 uçağı saat 09.50'de Konya Atış Sahası’nda henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğramıştır. Maalesef iki genç kahraman pilotumuz şehit olmuştur."

 

Bu uçakların kaza kırım raporunun yayınlanması bir seneyi bulacak. Bu kadar süre beklemeden, sene başından bugüne kadar düşen F-4 tipi uçaklar herkesin aklında şu soruyu bırakacak: “Neden F-4’ler arka arkaya düşüyor?”

 

Bu sorunun cevabı için önce F-4 uçaklarını tanıyalım ve bu uçakların adının Tabut Uçak olmadığını belirterek başlayalım. Türkiye, Vietnam Savaşı’nda ünlenen F-4 Phantom serisi savaş uçakları ile 1973 yılında 'Barış Elması' projesiyle tanıştı. Körfez Savaşı sonrası Almanya bu uçakları envanter dışına çıkartınca, F-4 alımına Almanya’yı da dahil ettik. 1990’lı yıllardan sonra F-4 modernizasyon kararları alınmaya başlandı. 1997 yılında İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) firması ile, 2003 yılında İsrail ELTA firması ile modernizasyon anlaşması imzaladık. Modernizasyona ŞİMŞEK programı ile devam ettik. Daha sonra Şimşek Projesi’nden kalan F-4E uçaklarının bir kısmı daha modernizasyona uğradı ve ASELSAN da çalışmada yer aldı. Daha sonra 2013 yılında uçaklar, Işık Projesi ile tekrar modernize edildi ve bir kısmı emekliye ayrıldı. Derken Aselsan 2013 yılında ''Milli IFF Mod 5/S'' sistemini gerçekleştirdi; bunun anlamı bundan sonra İsrail ve ABD bu yazılımlarımızı göremeyecekti. (Bu yazılım için çalışan 3 Aselsan mühendisi ise maalesef 2007 yılında arka arkaya şüpheli bir şekilde vefat etmişlerdir.) 2014 yılında ise F-4 savaş uçakları için Tarp Projesi ile İsrail'den alınması planlanan keşif ve gözetleme sistemini ASELSAN “Aselpod” olarak ürettiğini ve montajına başladığını açıkladı.

 

Geçtiğimiz yıllarda F-4 savaş uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi sonucu Genelkurmay Başkanlığı, F-4’leri envanterden çıkarma kararı verdi. Şu an Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 50’den fazla F-4 olduğu tahmin ediliyor ve bu uçaklardan emekliye ayrılmayanlar 2020’ye kadar kullanılmaya devam edecek.

 

Buraya kadar olan bilgiler içinde geçen ASELSAN, İsrail ve ABD yorumlarını sizlere bırakarak, F-4 ler ile ilgili başka bir konuya değinmeye devam ediyorum.

 

Türk Hava Kuvvetlerimizden 2010 yılında 147, 2011 yılında 149, 2012 yılında 174, 2013 yılında 214, Ocak-Eylül 2014 tarihleri arasında ise 69 pilotunun istifa ettiği açıklandı. Şu anki tahmini rakam 800’ü aşıyor. Neden? Çünkü özel sektörde çalışmak daha avantajlı bir hale geldi. Son yıllarda Türk hava taşımacılığının gösterdiği ilerlemeye bağlı olarak hava şirketlerinin uçak sayısı arttıkça pilot ihtiyacı da artıyor. Türk Hava Kuvvetlerinin mecburi hizmet süresinin bir dönem 15 yıldan 10 yıla indirmesi ve özel sektör maaşlarının 3 katı cazip olması pilotları ayrılmaya teşvik ediyor.

 

Diğer mesele, Türk Hava Kuvvetleri’nde pilot olmak isteyen gençlerimizin sayısı azalıyor mu? Son 20 yıl içindeki pilot adayı olarak sınavla başvuran öğrencilerin puanına bakıldığında eskiye nazaran puanların daha düştüğünü görüyoruz. Türk Hava Kuvvetleri’nde pilot olmak istiyorsanız puan ilk aşamadır. Daha sonra ön sağlık muayenesi, fiziki yeterlilik testi, kişilik testi, psikomotor testi, bireysel görüşme, takım çalışması, karar komisyonu görüşmesi, uçuş sağlık muayenesi, öğrenci seçme uçuşu, intibak eğitimini tamamlayan öğrenciler performans sıralamasına göre Hava Harp Okulu’na kabul ediliyorlar. Seçme testleri size uzun gibi gelebilir ancak bundan 20 sene önce Hava Harp Okulu’nda pilot olmak isteyen öğrencilerin sayısı günümüzün 10 katı sayıda olduğu bir gerçek. Son yıllarda Türkiye’nin askeri kurumlarının sürekli olarak hukuk önünde yargılanır hale gelmesi, bu kurumlara olan ilgiyi de maalesef azalttı. Bu ilginin azalmasını da öğrenci alımındaki puan düşümünden görebiliyoruz.

 

Son 2 paragraftaki yüksek rakamdaki kalifiye pilotlarımızın ayrılışının, bunun yeni pilot adayı eğitimlerine nasıl yansıyacağının ve askerlik ile ilgili gençlerin soru işaretlerinin yorumunu sizlere bırakarak devam ediyorum.

 

F-4 uçaklarının arkaya arkaya kazaları ile ilgili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz "F-4 uçaklarına olan Türk halkındaki güven ortadan kalkmıştır" dedi. Başbakan Davutoğlu ise "Gerektiğinde F-4'ler tümüyle eğitim faaliyetlerinin dışında tutulabilir" diye konuştu. Gelecek günler F-4’lerin emekliye ayrılacağının sinyallerini veriyor.

 

Sevgili okuyucum, maalesef yazımda F-4 savaş uçaklarımıza değinmekten F-16 savaş uçaklarımıza sıra gelemedi. Bu yazıdaki bilgiler ışığında yetkililerin gerekli önlemi alırsa, F-4’ler ile ilgili yazdığım yazıya benzer yazıyı F-16’lar için de inşallah yazmam…

 

Son cümlemdeki F-16 vurgumun yorumunu yine sizlere bırakarak yazımı bitiriyorum…

 

Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum…

seslimakale.com

[email protected]

 

@ElvanKavi

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;