GÜNCEL

Elvan Alkaya : Atatürk Afganların Dövüldüğünü Görseydi…

Tarih
06 Mayıs 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

Afgan topraklarındaki hakimiyet sağlayan Türkler arasında; M.Ö 2. yüzyılda Afganistan’da varlık süren Sakalar, 977’de Afganistan’ın Gazne şehrinde devlet kuran Gazneliler, 1040’ta Afganistan’daki Türk hakimiyetini devam ettiren Selçuklular, 1505’te Babür Devletini kuran Babürlüler ve Nadir Şah bulunmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki yıllarında, yokluk içindeki askerlere yardım için kollarındaki bilezikleri ve ziynet eşyalarını gönderenler arasında Afgan anneler de vardı. Türk Kurtuluş Savaşı’nda çok sayıda Afgan genci Türk askerleriyle birlikte savaşarak şehit düşmüştür. Çanakkale şehitliğinde “Mehmet Afganistan” şehitlik anıtı bulunmaktadır.

Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Ceyhun, Ankara'daki büyükelçiliğine 1921'de Afgan bayrağını bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün çektiğini hatırlatarak, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'nda Çanakkale ordusuna ve daha sonra Türkiye ordusuna katılmış bir Afgan zatı Türkiye büyükelçisi olarak Afganistan Krallığı'na gönderdi " sözlerini kaydetmiştir.

Atatürk’ün TBMM Başkanlığı döneminde Türkiye’yi milletlerarası camiada ilk tanıyan Müslüman devlet Afganistan’dır. Ankara Hükümeti’nin hukuki olarak yapmış olduğu ilk uluslararası siyasi antlaşma Türk Afgan Dostluk antlaşmasıdır.

Afganistan Emiri Emanullah Han 13 Temmuz 1921'de T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal’den Afgan ordusunu eğitecek bir askeri heyetin gönderilmesini istemiş, Atatürk bu ricayı kırmamıştır. Afgan elçisi Sultan Ahmed Han II. İnönü zaferi duyduğu sevinci bildirmek için Mustafa Kemal’e bir kutlama mesajı yollamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra 20 Mayıs 1928'de topraklarımızı ilk ziyaret eden devlet başkanı Afganistan Kralı Amanullah Han’dır. Kral, eşiyle birlikte bir hafta boyunca Atatürk'ün konuğu olmuştur. Bu ziyaret vesilesiyle Türkiye-Afgan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması imzalanır. Atatürk, Yusuf Hikmet Bayur'u Kabil'e büyükelçi olarak tayin ederek Amanullah Han’a jest yapmıştır.

Resmi adı “Türkiye, Afganistan, Irak ve İran Arasında Ademi Tecavüz Muahedenamesi” olan Sadabat Paktı,  Atatürk’ün iradesiyle vücut bulmuştur. Emanullah Han reformlarında Atatürk’ü örnek almıştır.

Atatürk, Afganistan Kralı Emanullah ve Kraliçesi Süreyya onurlarına verilen ziyafette şunları söylemiştir: “Afgan milleti ve Türk milleti, bu iki kardeş millet, bu prensibin gerçek yolcuları olduklarını fiilen ispat ettiler. Afgan milleti ile Türk milletinin tarihi olan dostluk bağlarını sağlamlaştıran ve doğrulayan başlıca sebebi de, her iki milletin, şerefli varlıklarını ve yüce ideallerini korumak için, istiklâl ve hürriyet prensibine, aynı kuvvet ve imanla sarılmalarında aranmalıdır.”

Afgan Kralı Muhammed Nadir Şah 1934’de, Afganistan hudut sorunu için Türkiye’ye müracaat etmiştir. Atatürk, Fahrettin Altay başkanlığında bir heyeti bölgeye gönderdi ve sorunu çözüme ulaştırmış ve Milletler Cemiyetine girmesini sağlamıştır. Nadir Şah Atatürk’ün liderliğini ve Türkiye’nin reformların rol model olarak korumuştur.

Bülent Ecevit 2001 yılında Türkiye’nin Afganistan’a gönderdiği 90 asker hakkında şu anekdotu aktarmıştır: “1920'de Kasım ayında, Türkiye zor dönemde ve sıkıntılar içindeyken, Atatürk bir emir verdi. 12 değerli subayımızın, Afganistan'a görevli olarak gitmesini sağladı. Cumhuriyet ilan edildikten sonra da en iyi yetişmiş bürokratlardan, askerlerden, bilim adamlarından bazıları, yine Atatürk'ün emri ve izniyle Afganistan'a gönderildi. Bunlar Afganistan'ın özgürlüğüne, bağımsızlığına ve kalkınmasına Atatürk'ün ne kadar büyük önem verdiğini gösteriyor. Afgan halkının özgürlüğüne ve kalkınmasına katkıda bulunulması, Atatürk'ün bize bir vasiyetidir.”

Afyonkarahisar'da Afgan mültecilere küfür edip işkence uygulayanlar ve bu esnada Atatürk’ün adını bu rezillikte ananlara sözüm: Şiddet uygulayanların ve bahanelerinin dini, dili, ırkı, partisi, lideri yoktur.

Geçtiğimiz yıllarda mültecilere tek başına yargı dağıtmaya kalkışan birilerinin 9 aylık mülteci kadına tecavüz ederken öldürdüğünü ve bu sırada ağlayan 10 aylık bebeğini de katlettiğini unutmayın, unutturmayın…

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • osman aga

    10 Mayıs 2019 21:23
    0 0
    balyoz gibi uydurma sacma sapan bir dava ile TSK'nin icinin bosaltilip fetoculerin yerlestirilmesini gormezden gelin hatta ustunu ortmeye calisin. Ama 60 - 70 yil once olmus bir olayda chp'nin hatasi mi vardi, onu asla unutmayin. Temcit pilavi gibi onlari ileri surup durun. Sonra da kendinize gazeteci, haberci, yazar diyin. Cok komik coook.
  • hursit dilaver

    07 Mayıs 2019 15:56
    1 0
    ŞU MEİS ADASI DA BİZİM AKDENİZE PETROL ARAMAMIZA MANİ. ÇÜNKÜ BÜTÜN DOĞU AKDENİZ YUNAN KARA SUYU OLUYOR. MEİS SAYESİNDE.bunu bir CHPli anlatsa keşke.. nasıl verdik meisi diye.hangi aslan parçası CHPli idi o, italyanlar 2 dünYa savaşında, bize ' alın bu adaları sizindi zaten 'derken reddeden. ya da BİZİM DIŞ TÜRKLER DİYE BİR SORUNUMUZ YOKTUR DİYEN CEBERRUT İDARECİ.o aptal meis şimdi SAVAŞ SEBEBİ İŞTE. AHAAA İŞTE CHP DİŞ POLİTİKASI. MUSUL VE KERKÜK PETROLLERİ GİBİ.
  • hursit dilaver

    07 Mayıs 2019 15:52
    0 0
    tabi bizim antalyanın ilerisinde bir MEİS ADASI VAR. bu ada yunanın nişan taşı sanki. EGE DENİZİNİ VE AKDENİZİ KOMPLE KENDİNE ALMIŞ HARİTADA. YANİ BİZİM CHPliler BODRUMDA MARMARİSTE FALAN AYAĞINI SUYA SOKARSA O deniz YUNAN DENİZİ OLMUŞ OLUYOR.dikkat etmeliler.
  • hursit dilaver 2

    07 Mayıs 2019 15:49
    0 0
    CHP bu.çok görmeyin. tabi o afganlıları, SURİYEDEKİ NUSAYRİ ESED VE İRANIN HAŞDİ ŞABİLERİNCE BEBELERİ KAYNAR SUDA HAŞLANAN SUNNİLER Mİ SANDILAR ACEP. NUSAYRİ ZULMÜNDEN TÜRKİYEYE SIĞINAN VE ŞU ANDA DA İDLİBDE MİLYONA VARAN SUNNİ SURİYELİYİ VARİL BOMBASI İLE KATLEDEN NUSAYRİ VE İRANLILAR, bunları da türkiyeye itecekler..acep o hatay belediyesi ne edecek bakalım.
  • hursit dilaver

    07 Mayıs 2019 15:45
    0 0
    CHP budur. siz ahmet mi mehmet mi o şişman olanının sözlerini dinleyin, ne demişti. BU KEMALİST REJİMİN FELSEFESİ, KÜRDÜ TÜRK YAPMAK, SÜNNİYİ LAİK, ALEVİYİ SUNNİ YAPMAK, GAYRİ MÜSLiMLERİ DE ULKEDEN KOVMAK.bizim devlet felsefemiz bu demek. elbet o CHPLi çakallar afganı ne bilsin. bu irkçi faşitler yabancı düşmanlığı yapa yapa bize, istiklal savaşında yardım edenleri linç ederler.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;