GÜNCEL

Elvan Alkaya : PUBG Oyunundaki PKKlılar

Tarih
23 Nisan 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

Güney Kore menşeili bir oyun olan PUBG’nin mobil versiyonu ilk kez Çin’de piyasaya sürüldü ve buradan tüm dünyaya yayıldı. Bugün milyonlarca kullanıcıya ulaşan PUBG mobile son yılların en çok oynanan ve para kazanan oyunlarından biri.

PUBG oyununu bilmeyenlere bir anlatalım. PUBG bir savaş oyunu. 100 kişiyi taşıyan bir uçaktan paraşütle araziye atlanıp, silah ve savaş teçhizatlar toplanıyor ve herkesi öldüren son kişi olmaya çaba harcanıyor. Oyun tekli ya da grup halinde oynanabiliyor. Farklı haritalara sahip olan oyunda birbirini hiç tanımayan kişiler grup oluşturabiliyor ya da sohbet odalarında muhabbet edebiliyor. Oyun aynı zamanda paralı olarak kıyafet ve teçhizat satışı da yapıyor. Ortalama 20-30 dakika süren oyun sonrasında ve her oyuna girişte kullanıcılar yeteneklerine göre ödüller kazanıyor.

PUBG, Türkiye’de en çok oynanan savaş oyunlarından bir tanesi. Oyun, 'Çocukların ve gençlerin davranışlarını ve çalışmalarını olumsuz yönde etkileme' nedeniyle Çin, Nepal, Irak ve Hindistan’da yasaklandı.

Geçtiğimiz aylarda oyun ile ilgili çok önemli bir uyarı Türk Silahlı Kuvvetleri’nden geldi. Kilis İl Jandarma Komutanlığı, PKK’nın PUBG oyunu üzerinden haberleşmesini deşifre etti. Rapor, Jandarma Genel Komutanlığı üzerinden tüm il jandarma komutanlıklarına emir olarak gönderildi. Hakkari İl Jandarma Komutanlığı konu ile ilgili uyarı yazısında:

"Ülkemizin Suriye'de terör örgütleriyle mücadelede terör örgütü mensupları ve işbirlikçilerin tespit ve açığa çıkarılması muhtemel eylemlerin önlenmesi maksadıyla, yapılan istihbari çalışmalarda; PKK/PYD/YPG terör örgütünce, teknik takibe takılmamak için son zamanlarda, internette yaygın olarak oynanan; dünya genelinde 400 milyon kişinin oynadığı ve ‘Papçi' olarak bilinen PUBG mobil oyunu üzerinden online olarak haberleştikleri belirlenmiştir. PUBG'a mobil oyunu içerisinde bulunan gruplar bölümünde terör örgütü yöneticileri tarafından talimat verdikleri ve aldıkları, oyun içerisinde bulunan yer-bölge seçme bölümünde yer tespiti yaptıkları tespit edilmiştir. Terör örgütü mensuplarının bu şekilde faaliyet gösterdikleri alanlarda görevli güvenlik kuvveti personeliyle, yine oyun içerisinde bulunan sohbet sekmesi üzerinde ilk önce oyun amaçlı irtibat kurdukları, daha sonra personel bilgileri, hangi kurumda çalıştıkları ve bu kurum ile ilgili istihbari bilgi almaya çalıştıkları haberi ilgi ile bildirilmiştir. İstihbarata karşı koyma kapsamında göz önünde bulundurulması ve personele tebliğ edilmesi" dedi.

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri daha önce İstanbul'da bir kripto para şirketinden 13 milyon liralık vurgun yapan şüphelileri de PUBG üzerinden sesli görüşmeler yaptığını belirleyip yakalamıştı.

Oyununun kullanıcısı yetişkinler, tehlikelere karşı kendilerini koruyabilir ya da bağımlılık derecelerini sosyal yaşamları ve iradelerine göre düzenleyebilir. Ancak bugün odasından dışarı adım atmayacak kadar internet oyunu bağımlısı olan asosyal gençlerimiz ve ebeveynlerin kontrolleri dışında mobile oyunu oynayan çocuklarımız için tehlike çanları çalıyor. Bugün teröristlerin ve organize suçluların istihbarat ve talimatlarının dolandığı bir mobile oyun, yarın bu risk grubu için muhtemel tehlikeye dönüşebilir.

seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Dolgu

    03 Temmuz 2019 19:29
    0 0
    Yasin Rahman Mülk Nebe Duha İnşirah Tin Alak Kadir Beyyine Zilzal Adiyat Karia Tekesür Asr Hümeze Fil Kureyş Maun Kevser Kafirun Nasr Tebbet İhlas Felak Nas
  • yurduseven

    24 Nisan 2019 23:07
    5 0
    Bugün, her yol olduğunu düşündüğüm tanıdığım bir serserinin bu oyunu oynadığına şahit oldum, sözü hiç uzatmadan ilk aklıma gelen şu oldu; yeni bir 15 Temmuz gibi bir durum, bu gibi bir organizasyonla şu anda atılıyor olabilir, çünkü bunlar, insana değer vermeyen ve şu anki iktidarı devirmek için her türlü puştluğu (onların tabiriyle), ihaneti yapacak istidatla dolduruluyorlar.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;