GÜNCEL

Elvan Alkaya : Mary Jane’i Nasıl Bilirsiniz?

Tarih
30 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

Hemen hemen tüm dünya ülkelerinin vatandaşlarının bir arada bulunduğu bir tatil beldesindeyim. Otelin sahnesinde yüksek volüm performans gösteren DJ’den 10 metre uzakta kafa dinlemeye çalışıyorum. Derken bir anda tüm gençlerin zıplayarak, nakarata eşlik ederek bir şarkıyı çılgınlar gibi söylediğine şahit oluyorum. Yanımdaki 15 yaşındaki yeğenime şarkıyı soruyorum. Adı Mary Jane imiş. Şarkı uyuşturucuyu özendirdiği için yasaklanmış, solist gözaltına alınmış. Merak edip şarkının sözlerine kulak kabartıyorum:

Çek bi' duman bana dön, bunu her tadan aklını kaybedecek

Harmanım içmedim 10 gündür, bu durum beni mahvedecek

Senin her türün ayrı bi zevk, Mary Jane, Mary Jane, Mary Jane

Seni istiyorum yanımda her gün, bu durum beni mahvedecek.

Şarkının adını araştırıyorum. Mary Jane meğerse uyuşturucu jargonundaki bir madde adıymış...

Türk Ceza Kanunda “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadesi yer alıyor. Son yıllarda uyuşturucu madde özendiren şarkılar yüzünden birçok ünlü isim hakim karşısına çıktı. Hatta bu isimlerden bazılarının evlerinde paket paket uyuşturucu maddelere, birinin ise kanında uyuşturucu maddeye rastlandı. Evlerinde bulundurdukları uyuşturucuları şarkı sözlerine döken bu isimlerin bazıları cezaevinde. Toplumun bir kısmı bu olayı kınarken, bir kısmı ise uyuşturucuya özendiren her türlü eylemin yasaklanmasını istiyor.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezinin (EMCDDA) 28 (AB) üyesi ülke ile Türkiye ve Norveç'i kapsayan "2019 Avrupa Uyuşturucu Raporu"na bir bakalım;

Avrupa’da 15-34 yaşlarındaki 17,5 milyon kişinin esrar, 2,6 milyon kişinin de kokain kullanıyor.

AB ülkelerinde yaşayan 15 yaş üzerindekilerin nerdeyse yüzde 1'inin her gün esrar kullanmaya yöneliyor.

Türkiye özellikle eroin tipi uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadelede Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye'de 2017'de ele geçirilen toplam 6,6 ton amfetamin, AB üyesi ülkelerin toplam ele geçirdiğinden (6,4 ton) daha fazla!

Avrupa'da 55 yeni tür uyuşturucu madde piyasaya sunulmaya başladı.

Uyuşturucu kaçakçıları için önemli bir transit ülke olan Türkiye’de doz aşımı kaynaklı ölümlerin arttı.

Türkiye’de en çok 15-34 yaş arası erkekler uyuşturucu kullanıyor.

Türkiye’deki aşırı doz ölüm oranlarının son on yılda ciddi arttı. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2011 yılında 105 kişi uyuşturucudan hayatını kaybederken, 2017 yılında uyuşturucudan ölenlerin sayısı 941 oldu.

Türkiye’deki uyuşturucu madde suçlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 oranında artış oldu.

Türkiye’de 15-64 arası yaş grubunda en çok esrar kullanıyor. Size bahsettiğim Rap şarkısındaki Mary Jane de uyuşturucu jargonunda esrar demek… Uyuşturucuya özendiren şarkıların ve yazıların kınandığı ülkemde; uyuşturucu karşıtı sanatçıların şarkılarıyla gençleri coşturduğunu görmek dileğiyle…

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • abdulkadir topalak

    31 Temmuz 2019 17:14
    0 3
    0.35 cent lik bira 15 tl 70 lik rakının 165tl oldugu ülkemizde iki üçliraya kafa bulma sevdası herkesi bagımlı yaptı gençlik perişan.alınan vergilerle dindar nesil degil bagımlı bir nesil yetişti. bu polıtıkaların yanlışlığını gaxetecilerimiz dile getirmeli.
  • hursit dilaver

    30 Temmuz 2019 18:11
    0 2
    sabah ezanlarını da cami içinde okutsun, cami kapılarına turnike koysun, belediyeye gelir olur. bunun için oy verdik ona yasin okuyup ta şu selametçileri öpmesi iyi de biz asılız onlar geçici.ülke bizim.arabı da, boşnagı da bulgarı da azeriyi de ermeniyi de gönderecek tabi. bereket,almanlar alanyayı,ingilizler bodrumu aldılar da oraları kurtardık.(bu da ekrem imamoğlu röportajına yapılan destek yorumlarına destek yorumu afbuyrun işte)
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;