DÜNYA

Elvan Alkaya : Denizaltı Losharik ve Nükleer Savaş

Tarih
08 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

1 Temmuz 2019’da, Kuzey Kutbundaki Barents Denizi’nde avlanan iki balıkçı, Kildin Adası yakınlarında avlanıyorlardı. Saat 9.30 sularında, önce büyük bir denizaltının su yüzeyine çıktığına sonra da denizaltı güvertesinde koşuşturan askerlerin bağırışlarına tanık oldular.

Heybetiyle balıkçıları hayrete düşüren denizaltı tüm dünyanın merak ettiği, Rus donanmasının en büyük casus denizaltısı Losharik’ti. Norveç Radyasyon Koruma Kurumu (NRPA)tarafından olay denizaltında bir gaz patlaması olarak dünyaya duyuruldu.

losharik ile ilgili görsel sonucu

Haberi alan Rusya Devlet Başkanı Putin tüm programlarını iptal ederek, Losharik’te meydana gelen olayı takibe aldı. Tüm programlarını iptal eden sadece Putin değildi. Haberi alan Trump da Beyaz Saray’da adeta acil durum ilan etti. Çünkü 2010 yılından bugüne denizde olan Losharik, ABD’nin takibe aldığı Rus donanmasının denizaltılarından biriydi. ABD Losharik’i su altından geçen iletişim kablolarını kesmek ve kurcalamakla suçluyordu…

Rus askeri filosunun en gizemli denizaltılarından biri olan Losharik, denizin 6 kilometre derinliğinde seyreden ve nükleer enerji ile çalışan donanma şaheserlerinden biri. Diğer ülkeler tarafından casus denizaltı olarak nitelendiren Losharik’te geçtiğimiz hafta 14 asker yangın sonucu dumandan zehirlenmesi sonucu öldü. Losharik’te hayatını kaybeden 14 askerden 7’si Rusya Onur Madalyası’na sahipti.

losharik ile ilgili görsel sonucu

Olayın meydana geldiği bölgede nükleer sızıntı olup olmadığı kafaları kurcalarken, otoritelerden herhangi bir nükleer sızıntı olduğuna dair herhangi bir teyit gelmedi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Nükleer mekanizmanın tamamen korumaya alınması konusunda gereken önlemler alındı. Nükleer reaktörü korumak için ekipler tarafından gerekli tüm önlemler alındı" açıklamasını yaptı.

Norveç Radyasyon ve Nükleer Güvenlik İdaresi Direktörü Per Strand, denizaltının nükleer reaktöre sahip olup olmadığı konusunda Rusya'nın kendilerini bilgilendirmediğini söyledi.

200 metre uzunluğundaki Losharik, yüksek basınçtan koruyan yedi titanyum bölmeden oluşuyor. ABD yetkililerine göre denizaltının 20 bin fit derinliğe kadar dalabileceğini tahmin ediyor.  ABD Donanması'nın Virginia sınıfı gemileri de dahil olmak üzere, filo denizaltıları, genellikle 600 veya 700 fitten daha derine dalamıyor…

losharik ile ilgili görsel sonucu

Losharik’teki yangın sonucu Rusya’nın nükleer enerjili denizaltı filosuyla tanışan dünyayı daha birçok sürpriz bekliyor. Rusya ileriye yönelik 50 tane modern denizaltı filosu kurmayı planlıyor. Rusya’nın yeni denizaltı dronları ise nükleer savaşları başlatma misyonu ile tasarlandı. Rusya’nın radyolojik başlığa sahip yeni denizaltı dronlarının, düşman kıyılarını kirletmeyi planladığını biliyor musunuz?

Seslimakale.com.tr

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • 200m mi 74m mi?

    09 Temmuz 2019 04:09
    1 0
    Yazar Losharik'in 200m oldygunu soyluyor ama resimde 74m yaziyor!
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;