GÜNCEL

Emin Pazarcı : Kritik dönem kabinesi

Tarih
25 Kasım 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

25 Kasım 2015

7 Haziran öncesi ve sonrasındaki gelişmeler yaşanmasaydı?.. Milli irade, olan bitenleri görüp, 1 Kasım’da duruma el koymasaydı?.. Sandıktan “istikrar” yerine yine 7 Haziran benzeri bir sonuç çıksaydı?..

Böyle bir dönemde düşünülmesi bile kâbus gibi!
Yine itişip-kakışıyor olacaktık. Tamamen içimize kapanmıştık. Ne Türkmen Dağı’ndaki gelişmeler, ne de bir başka hayati konuyla ilgilenemeyecektik. Yeni bir fetret dönemi ile karşı karşıyaydık.
1 Kasım, Türkiye’nin önünü açtı…
Dün yeni kabine oluşturuldu. Erdoğan’ın Başbakanlığı dönemindeki ana çatı korunurken, yeni takviyeler yapıldı. Tecrübeli isimlere gençlerden oluşan taze kan enjekte idildi. Vizyon korundu, misyon muhafaza edildi. Bir-iki ismin dışında pek de sürpriz yaşanmadı.
Başta Türkiye olmak üzere bütün dünyaya 2023 hedefi doğrultusunda “yola devam” mesajı verildi.
En önemlisi de…
Son ortaya konulan felaket senaryolarının hiç biri gerçekleşmedi.
* * *
Yeni Hükümet’in önündeki ilk sınav; Rusya ile ilişkiler, Suriye sınırımızdaki gelişmeler ve Bayır-Bucak Türkmenlerinin durumu.
Türkiye, son ana kadar doğru, sabırlı ve kararlı bir politika izlendi. 4 ve 6 Ekim tarihlerinde Ruslar iki defa uyarıldı…
Birincisinde Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. “Uçaklarınız sınırımızı ihlal ediyor, bir daha olmasın” denildi.
İkincisinde Rus Büyükelçi’ye “Sınır ihlalleri devam ediyor, böyle giderse vururuz” mesajı verildi.
Üçüncüsünde de uyarıları dinlemeyen Rus uçağı vuruldu; Rus Büyükelçi daha sonra Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Türkiye, Obama yönetimi, NATO ve BM gibi pasif davranmadı. Sabırlı, ama kararlı bir tutum sergiledi. Dün de kararlılığını gösterdi.
* * *
Rusya, 2009’dan bu yana NATO’ya ve ABD’ye meydan okuyor. Sürekli olarak güç kullanarak fiili durumlar oluşturuyor.
Obama yönetimi, NATO ve BM ise, sadece açıklama ve kınama yapıyor. Buna karşılık caydırıcı tek bir adım atamıyor. Üstelik, zaman zaman Rusya’nın önünü açacak politikalar bile sergiliyor. Bunun en son örneği Türkiye’de yaşandı. NATO, böylesine kritik bir dönemde Türkiye’de konuşlandırdığı Patriot Füzelerini geri çekti.
Rusya, NATO’yu test etti ve her seferinde kazandı. Durum bu olunca hep bir adım daha ileri attı. Ama Türkiye’yi testinde aynı sonuçla karşılaşmadı. Türkiye’nin, Rus uçağını vurması tarihi bir gelişme. Çünkü, bir Rus uçağını vuran NATO üyesi tek ülkeyiz. NATO’nun kurulduğu 1949’dan bu yana böyle bir olay yaşanmadı. Dünkü gelişme ile Türkiye, NATO ve Dünya tarihine geçti.
Demem o ki, ciddi bir olayla karşı karşıyayız! Buna karşılık, yapabileceğimiz başka bir şey de yoktu. Çünkü, Türkiye bir ABD, İngiltere, Almanya ya da Fransa değil. Olaylar bizim sınırımızda yaşanıyor; bizim sınır güvenliğimiz ile birlikte insanımızın geleceğini de ilgilendiriyor.
Bu yüzden, NATO’nun yapamadığını biz yapmak zorunda kaldık!
* * *
Olanlar oldu. Asıl soru bundan sonra ne olacağı…
Türkiye, bu noktadan sonra geri adım atamaz. Haklıydı, yapması gerekeni yaptı.
Bundan sonraki gelişmeleri Putin yönetimi ile NATO ve BM’nin ortaya koyacağı tavır belirleyecek.
Biz Rusya’nın düşmanı değiliz. Buna karşılık, NATO’nun üyesi ve batı ittifakının bir parçasıyız.
Sadece sınırlarımızı koruduk. Bağımsız ve egemen her ülkenin yapması gerekeni yaptık. Şimdi, hem Rusya, hem de NATO şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda. Çünkü, bundan sonra test edilen taraflar onlar olacak.
Rusya nasıl bir politika izleyecek, göreceğiz. Ancak, Rusya’nın izleyeceği rotada NATO’nun tavrı belirleyici olacak. NATO, Putin yönetiminin daha da pervasız ataklar yapmasını önlemek için etkili tedbirler almak zorunda.
Neler olacak? Birkaç gün içinde ortaya çıkacak. Yeni Hükümet, işte böylesine önemli ve kritik gelişmelerin arifesinde göreve başladı.

Akşam 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;