SİYASET

Emin Pazarcı : Bıçak sırtı iktidar

Tarih
29 Ekim 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı

29 Ekim 2015

Sona yaklaştık; bugünü sayarsak 4, saymazsak üç gün kaldı. Pazar günü sandığa gideceğiz ve ülkeyi yönetecek kadroyu belirleyeceğiz. Peki durum ne? Kamuoyu araştırmaları neyi gösteriyor? Yine sandıktan bir koalisyon mu, yoksa tek başına iktidar mı çıkacak?

Önceki gün Kayseri’deydik ve AK Parti’nin kurmay kadrosu içinde yer alan eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan bu soruların cevabını almaya çalıştık. Gördük ki, O da net bir cevap veremiyor…
Yıldız, önce bir noktanın altını çiziyor:
-7 Haziran’dan daha fazla oy alacağımız kesin. AK Parti’nin yükselen değer olduğu net. Buna kimsenin “hayır” dediği de yok.
“Ama” diye devam ediyor:
-Şu anda bunun milletvekili sayısına ne kadar etki edeceği konuşuluyor. Eldeki veriler, son dönemece girerken tek başına iktidar sınırında olduğunuzu gösteriyor.
Yıldız’a göre, sonucu “yüzer-gezer oylar” belirleyecek. Bunu da samimi bir dille ortaya koyuyor. “Belki de kararsızların iktidarı belirlemede bu kadar etkili olduğu az seçim yaşanmıştır. Kararsızların ‘Tek başına iktidar mı, koalisyon hükümeti mi’ sorusuna cevap vereceği bir seçim bekliyoruz” diyor.
Yıldız’a göre, AK Parti tek başına iktidara yakın. Yakın ama iktidar da bıçak sırtında!
Durum bu olunca, pazar günü sonuçlar gelmeye başladıktan sonra oldukça heyecanlı saatler yaşayacağımız kesin.
* * *
Gelelim özelde Kayseri’deki duruma…
Taner Yıldız, bu konuda hiç de mütevazı değil. “Henüz o noktaya gelmedik, ama 9 milletvekilliğinden 7’sini almaya yakınız” diyor.
Bunun nasıl olacağına dair elindeki verileri de sıralıyor:
*Kayseri, AK Parti ile MHP arasında geçişkenliğin en yoğun olduğu illerden birisidir.
*Burada vatanını, milletini, dinini, diyanetini seven seçmenin hassasiyeti yüksektir.
*Son gelişmelerle çözüm süreci daha net ve iyi anlaşılmıştır.
*En önemlisi de Kayserili tepkisini iktidar adına verebilen bir ildir. Buradaki seçmen seri sezip harekete geçebilmektedir.
Ve Kayseri için daha net bir tahmin yapıyor:
-Burada işler AK Parti adına iyi gidiyor. Kayseri’de, Türkiye ortalamasından daha fazla bir yükselme bekliyoruz.
* * *
Bu seçimde durum geçmiştekilerden biraz farklı. Türkiye, tehditler arasında ve terörün gölgesinde seçime gidiyor…
Yıldız’ın değerlendirmesi:
-Son yaşanan terör saldırılarında acıyı istismar edenlerin kaybettiğini ve onları vatandaşın affetmeyeceğini düşünüyorum.
Her şey üzerinden politika yapılacağını, ancak terör üzerinden politika yapılamayacağının altını çiziyor:
-Acı ve ölüm üzerinden politika yapılmaz. Bütün siyasiler son dönemde bir sınavdan geçtiler. Oy anlamında söylemiyorum ama Genel Başkanımız ve Başbakanımızın bu sınavdan başarıyla geçtiğini görüyorum.
* * *
Kayseri denince, akla gelen isimlerden biri de Abdullah Gül. Son günlerde Gül ismi üzerinden bir tartışma yaşanıyor. Devlet Bahçeli’nin “5. Parti” iddiası, Abdullah Gül ismi ile birleştirilerek tartışılıyor…
Yıldız’ın “5. parti” ile ilgili verdiği tepki ilginç:
-Açıkçası, ben bu sözleri Bahçeli’den ilk duyduğumda, MHP ile alakalı bir söz olarak anladım. Yani, tavanı ile tabanı arasındaki ayrışma, MHP’yi öyle bir noktaya getirebilir mi, diye düşündüm! Çünkü AK Parti’nin kültürü buna müsaade etmez.
Abdullah Gül ile ilgili değerlendirmeler konusunda ise, Yıldız’ın yaklaşımı sert tepkiler sergileyen diğer AK Partililerden farklı. Yıldız, “olmaz, olamaz” görüşünde:
-Biz yetişme tarzı olarak kazandığımız ve devşirdiğimiz güçleri yanımızdakine karşı kullanmamayı öğrendik. Sayın Gül, bunu en iyi uygulayan isimdir. İftiralar ve ithamlar üzerine kurulu hesaplar üzerinden siyaset yapılmaz.
Sonuç: Taner Yıldız, iktidar kültürü olan AK Parti’nin doğruları yapmaya en yakın parti olduğunun altını çiziyor. 1 Kasım seçimlerini de Türkiye’yi yöneten AK Parti ile ana muhalefet olmak için yarışan diğer partilerin mücadelesi olarak görüyor.

Akşam 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;