DÜNYA

Emin Pazarcı : ABD ile savaşacak mıyız?

Tarih
20 Mayıs 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Emin Pazarcı
 Türkiye’ye güvence üzerine güvence verdiler. YPG’nin, ABD silahlarını Türkiye’ye karşı kullanmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler. Suriye’de bir terör koridoru oluşmasından yana olmadıklarını ifade ettiler. Rakka’nın da DEAŞ’tan kurtarıldıktan sonra yerel güçlere bırakılacağını garanti ettiler.

Vesaire, vesaire…

Samimi oldukları söylenebilir mi?

Geçmiş tecrübelere bakılırsa zor.

Bunlara güvenilebilir mi, sözlerini tutacaklarının bir garantisi var mı?

Yok elbette.

Zaten biz de “tamam, eyvallah” demedik. “Size sonsuz güvenimiz var” türünden bir ifade kullanmadık. Tam tersine, yanlış yaptıklarını bütün dünyanın gözü önünde yüzlerine karşı söyledik.

Dahası da var. Dolaylı olarak güvensizliğimizi ortaya koyduk. Açık, net ve tartışma götürmez bir şekilde kararlılığımızı gösterdik:

-Vururuz…

Ne yapılabilirdi başka? Amerika’ya savaş mı ilan etseydik? Cumhurbaşkanı Erdoğan, “başkomutan” sıfatıyla “Ordu ilk hedefin Suriye’deki YPG ve ABD unsurları; ileri” mi deseydi?

Yapılacak olanlar yapıldı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarına bakılırsa, “hayır” demediler. “Olmaz, yapamazsınız” sözleriyle karşımıza dikilen olmadı. Bakan Çavuşoğlu’nun ifadesi ile ABDtarafından bu açıklamaya “olumsuz bir tepki” gelmedi.

Artık bekleyecek, görecek ve gelişmelere göre de tavır alacağız.

H H H

Deniliyor ki:

-Bakın ABD Fetullah Gülen’i iadeye de yanaşmadı.

Peki gerçekten Gülen’i paketleyip, Türkiye’ye göndermesini mi bekliyorduk? Bu olacak iş değil ki!

Adamlar, yıllardır emek sarf etmişler. Fetullah Gülen denilen herifi besleyip, büyütmüşler. Birlikte iş tutmuşlar. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde tepe tepe kullanmışlar.

Şimdi eskimiş bir paçavra gibi fırlatıp atamazlar ki! Ayrıca, diyelim ki fırlatıp attılar. Ya Fetullah Gülen denilen bu adam bülbül kesilir ve konuşursa? ABD’nin ve CIA’in bütün kirli çamaşırlarını ortaya dökerse? Ne yapacaklar, kime ne cevap verecekler?

Yapamazlar, karizmayı çizdirmeyi göze alamazlar!

Tam bu noktada, “O zaman farklı yollar denesinler, Gülen’i başka bir ülkeye göndersinler”diyenler olabilir. O da çok zor. ABD’nin elinde sadece bir adet Fetullah Gülen yok ki! Dünyanın pek çok yerinde Gülen tipi bol miktarda elemana sahip. Böyle bir adım atıp, onların üzerindeki güvenini yitirmeyi göze alabilir mi? Onların kafasına “Bir gün bize de bunu yaparsa” kuşkusunu sokma riskine girebilir mi?

Başından beri söylüyorum; zor, çok zor.

Bu yüzden kıvıracak, oyalayacak, “delilleri inceliyoruz” diyecek. İpe un sermek için elinden geleni yapacaklar. Yok ki başka çareleri! ABD, suçüstü yakalanmış. Üstüne bir de suç delillerini ortaya döker mi?

H H H

Amerika, dün de böyleydi, bugün de farklı davranmıyor. Belli bir düzlemde politikalarını devam ettiriyor. Daha açık bir ifadeyle dünden bu güne değişen hiçbir şey yok. Dün ne yapıyorsa, bugün de aynısını sergiliyor.

Değişen Türkiye!

Öncelikle bu gerçeği görmek lazım. Artık, Amerika’nın karşısında ürkek hareket eden, sorgulamayan, eline vurulduğu zaman ekmeğini bırakan bir Türkiye yok. Soruyor, sorguluyor, tepki gösteriyor, tavır alıyor…

Türkiye, dün “güdümlü bir politika” izliyordu. Bugün bağımsız ve milli menfaatlerini öne alarak hareket ediyor.

1964’te ünlü Jonhson Mektubu gönderildiğinde geri adam atan Türkiye, bugün ileri hamleler yapıyor. Sadece tepki gösterip oturmuyor. Kuru gürültü çıkarıp, hiçbir anlamı olmayan tehditler savurmuyor. “Vururuz” dediği zaman sözünün gereğini yerine getirip, vuruyor.

Bizde, daha düne kadar ABD’nin yönlendirmelerine, oyunlarına, Türkiye’ye yönelik düşmanca tavırlarına ses çıkarmayıp, en ufak bir tepki göstermeyenler ise, bugün aslan kesilmiş durumdalar. Neredeyse “Washington’a savaş ilan edilsin” diyecekler.

Kargalıklarına bakmadan kılavuzluk yapmaya çalışıyorlar!

Akşam
20 Mayıs 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;