GÜNCEL

Ali Turhan : Devlet Af dedi

Tarih
24 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Ali Turhan

Aylar önce kimsenin gündemin de af yok derken Bahçeli çıkıp benim gündemim de af var dedi. Akabinde de Çakıcıyı ceza evinde ziyaret ederek, bu konuyu ikinci aşamaya götürdü. Hatta o dönem de Çakıcının etrafın da yaz sonu af var devlet garanti etti gibi söylemler yükselmişti.

 Erdoğan ise seçimden önce de sonra da af gündemiz de yok diye beyanat verdi. Yetinmedi Beş tepenin sözcüsü Kalın bizim gündemimiz de af yok diye tekrar etti. Bu kadar beyanattan anladığımız af tamamen MHP’nin planlaması ve isteği ile olduğu. Bu nu anladık tamam. Getirisi götürüsü MHP’ ye ait olacak. Ama asıl kapsamını meclis belirleyecek. Devlete göre ise kendine karşı hata yapanları, bazı kapsamlar dışında kalanları tabi ki, kader mahkûmu diyebileceğimiz suçları affedilebileceği gerçeğidir. Bugün meclise bu konu getirilecek. Ayrıca mecliste iki adet yurt dışına asker gönderme teskeresi var. Yani meclis çok yoğun bir tempoya doğru koşuyor.

Gelelim Bahçelinin AF derken ki beklentilerine. Öncelikle ceza evleri nerdeyse kapasitesinin sonun da. Ağzına kadar dolu tabiri doğru tabir olacaktır. Fiziki şartlar başka sıkıntılar sebep olmak üzere. Suçluların düzelip ıslah olduklarının görebilecek en iyi ortamsa insanların için de sosyalleşmelerine izin vermek olacaktır. 200 bin kişiyi yeniden hayata adapte edilmesini içeren bu çalışma aynı zaman da sosyal bir harekettir. Maliyet kısmı ona keza zaten ağır. Ayrıca Bahçeli kendi tabanını memnun edecek şekil de kapsamı ayarladığı için sürpriz olmayacak. Nasıl sürpriz diyeceksiniz!  Ahmet Şık gibi hem devlete laf söyleyip, hem de meclis dokunulmazlığına sığınan insanlar üretmemiş olunacağı düşüncesi. Daha bir sürü sebep var, mutlaka sizin de aklınıza geliyordur.

 2000’li yılların başını hatırlayanlar için se çok farklı bir sebep var ki bu memleket te ne zaman kapsamlı bir af konuşulsa Bahçeli ismi geçer. Zira DSP ile koalisyon yaptıkları dönem de Rahşan Ecevit ülkücülere katil demesine rağmen bu gayeden şaşmamış ve af çıkmasını sağlamıştı. Yani tarihi bir beklentisi var ve geçmişte tenkit edilmiş olan bir affı da unutturmuş olacak.  Ayrıca daha önce çıkan af ta hiç istemediği kapsamda ki suçluların salıverilmesinin vicdani baskısından da kurtulmuş olacak. O dönem de ANAP etkisiz elaman konumunda hatta DSP’nin uydusu olmuştu. MHP ısrar etmiş olsaydı ülke koalisyonun yıkılmasıyla başka karanlık bir sürece geçerdi. Şimdi üzerinde sadece meclis sorumluğu var. Kafası rahat ve en verimli dönemi. Bu af mutlaka çıkar yani. Her ne kadar gündemimiz de yok diyenler ise direnç göstermeyeceklerdir. Cumhurun başına ve düşüncesi ne bakacak olursak, gayet ılımlı. Mantıklı gelen her Bahçeli teklifin de söylemini anında revize edip gelen talebe göre konuşuyor.  Yani tam bir ana muhalefet partisi gibi muhatap alıyor. Ülke menfaati varsa karar değişiyor, İyi de oluyor.

Af kapsamına ve hangi suçları kapsadığına ayrıca girmeyeceğim.  Bahçeli ve ekibi detaylı çalışmış, mutlaka bu mevzu da fikir beyan etmeden açıklamaya bir göz atın derim

 

Saygılarımla


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • sedat kalfa

    29 Eylül 2018 10:08
    1 0
    RAHŞAN AFFI GİBİ OLABİLİR GİBİ geliyor malum sonradan yargı tay kararıyla kapsam genişlemiş ti
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;