EKONOMİ

Muhammed Tayyar Türkeş : EPDK KAPATILMALI

Tarih
19 Nisan 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Muhammed Tayyar Türkeş

Bir sonraki yazımızda fetönün devlet içindeki kalıntılarını, çevirdiği ihale dolaplarını kaleme alacağız demiştim. Anlatmaya başlayayım.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 2001 yılında kurulan ve kuruluş amacı olarak, Kanun’daki tam tarifi ile; elektrikpetrol ve doğalgazın yani tümü ile enerjinin, serbest piyasa şartlarında rekabetçi bir ortamda yeterli, sürekli, kaliteli ve düşük maliyetli kullanımına sunulmasını temin etmek amacı ile bağımsız bir düzenleme ve denetimin yapılabilmesi için kurulmuştur. Bunu ben söylemiyorum, Kanun söylüyor.


Kısa adı EPDK olan bu Kurum geçen 20 yılda, Kanunun amaç maddelerine uygun olarak işlev görmüş mü? Yoksa bu gariban guraba milletin Kanun yolu ile soyulmasına mı hizmet etmiştir? Buna bir bakalım.


2010 yılında, Türkiye 21 elektrik dağıtım bölgesine ayrılarak özelleştirilmiştir. Her nedense, bir bölge özelleştirilememiştir. Bu bölgenin ne özelliği var ise! Ama özelliği var.

Önce onu anlatayım isterseniz.  1920’li yıllarda Türkiye’nin bazı bölgelerinde elektrik üretim ve dağıtımı yapma hakkı tanınmış. Adana, Antalya, Aydın-Denizli, İstanbul ve Kayseri bölgeleri başta olmak üzere, diğer il veya ilçelere de bu hak tanınmış.

Ama gelin görün ki, bu elektrik dağıtım bölgesi hariç, diğer dağıtım bölgelerinin hakları fesih edilerek özelleştirme ihalesine çıkılmış; Para karşılığı ihaleleri yapılmış; Ancaaak bu elektrik dağıtım bölgesine dokunulamamıştır bile.

Ve hatta daha çok yakın zamana kadar, o bölgeye yakın hidrolik santral ihalelerini, Bu elektrik dağıtım bölgesinden başka kimse alamamıştır. Bir daha söylüyorum. ALAMAMIŞTIR. HANGİ BÖLGEMİ BU.  Söyleyeyim. KAYSERİ VE CİVARI ELEKTRİK DAĞITIM BÖLGESİ. AYRI BİR DEVLET GİBİ SANKİ.


2002 ile 2016 yılları arasında, oligarşik düzene hizmet etmekte üstüne söz söylenemeyecek olan ve siyasete hakim olan bu vilayetimizin siyasetçileri, Devlet üstünde kurdukları tahakküm ile istedikleri her şeyi yaptırmışlardır.

İşte bunu gayet iyi bilen EPDK yönetimi de, bu zihniyetin istediği her şeyi yapmıştır. Yani EPDKKanundan gelen bağımsızlık hakkını, bu zihniyete devretmiş ve böyle de çalışmayı sürdürmektedir.

İşte, EPDK elektrik üzerinden bu milleti soyan bu vilayetimizin eski bakanları, milletvekilleri, bu vilayetimizden çıkan eski cumhurbaşkanımızın çocukları vs vs’nin soygun isteklerine boyun eğerek, LİSANSSIZ ELEKTRİK üretimini başlatmıştır. Ve 10 yıldır bu soygun devam etmektedir.


Ve hatta, Mart ayında çıkarılan Nükleer Düzenleme Yasası’na Meclis Genel Kurulunda son anda, yine bu milleti enerji üzerinden soygunu devam ettirme düzeni olarak ilave edilen “sanayi” kelimesinin teklifi de, yine bu ilimizin milletvekili olan Grup Başkan vekilinden gelmiştir.


ONUN İÇİN DİYORUZ YA; KENDİSİNİ OLİGARŞİK DÜZENE TESLİM EDEREK MİLLETİN SOYULMASINA ÇANAK TUTAN EPDK KAPATILMALIDIR VEYA YÖNETİMİ HEMEN AMA HEMEN DEĞİŞTİRİLMELİDİR.


Gelelim, bu EPDK’nın kendisini teslim ederek elektrik tarifesi üzerinden milletin soyulmasına nasıl çanak tuttuğu konusuna. Bu dağıtım bölgelerinin sahiplerinin çok güçlü bir lobileri var. İşte EPDK’da bu lobiye kendisini teslim ederek, tarife üzerinden milleti soydurmaktadır.

Nasıl mı? Hani, hem EPDK hem de Sayın Bakan “dağıtım şirketlerinin kârı yüzde iki virgül otuz sekiz” diye anlatıyorlardı ya; bizde bunların söyledikleri üzerinde bir hesap yaptık.

Örnek olarak, dağıtım özelleştirmesi için 2010 yılında 940 milyon dolar yatırıp, yatırdığı parayı ON YILDA GERİ ALDIĞINI İDDİA ETTİĞİMİZ, Uludağ Elektrik Dağıtım Bölgesini yabancı bir fona satan LİMAK üzerinden bir hesap yaptık.


Hesap şu: LİMAK’ın sattığı elektrik fiyatı ile sattığı elektrik miktarını çarptık. Bu gelirin, yüzde iki virgül otuz sekiz kârını hesapladık. Çıkan sonuç şu: LİMAK’ın bir yıllık kârı 42 milyon dolar. Bunu, özelleştirme bedeli olan 940 milyon dolara böldük.

Basit geri dönüş süresinin 22 sene olduğunu hesapladık. Devir bedelinin yatırıldığı zamanki paranın satın alım gücünün yirmi senelik giderini de en az 4 yıl hesapladık. Ettimi 26 yıl. Peki; bu dağıtım bölgesi otuz yıllığına özelleştirildi.

Yani, LİMAK yatırdığı parayı 26 yılda geri alacak, geri kalan son 4 yılda elde edeceği 165 milyon kâr ile yetinecek mi diyorsunuz bu millete Eyyy EPDK. LİMAK 940 milyon dolar parasını %5 faize yatırsa 30 senede parası iki milyar üç yüz elli milyon dolar olurdu. Ne anlatıyorsun bize EYYY EPDK.


EVET, HESAP BUDUR. DÜNYADA YÜZDE İKİ VİRGÜL OTUZ SEKİZ KĂRLA İŞ YAPAN HANGİ İŞ ADAMI VAR.

GÖSTERSENİZE. SENİN GÖREVİN MİLLETİ VATANDAŞI KORUMAKTIR EYYY EPDK. MİLLETİ HARAMİLERE SOYDURMAK DEĞİL. MADEM SEN DOĞRU SÖYLÜYORSUN, ŞEFFAF OLARAK AÇIKLASAN TARİFE KALEMLERİNİN İÇİNDE NELER OLDUĞUNU.

ONUN İÇİN AÇIKLAYAMAZSINIZ DİYE TELEVİZYONLARDA SÖYLÜYORUZ. AÇIKLAYAMAZSINIZ.


AMA SİZİN ASIL HEDEFİNİZİN, MİLLETİN BU HARAMİLERCE SOYULMASINA ORTAM YARATARAK SOYDURURKEN, MİLLETİ PAHALI ELEKTRİK FİYATINDAN DOLAYI SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZA KARŞI GALEYANA GETİRİP SANDIKTA KAYBETTİRMEK OLDUĞUNU SOKAKTA GEZEN KAHVEDE OTURAN BİLE KONUŞUYOR ARTIK.

ONUN İÇİN EPDK KAPATILMALI VEYA ACİLEN YÖNETİMİ TEPEDEN TIRNAĞA DEĞİŞMELİDİR DİYORUZ.
Gördünüz mü kalıntıları!

Kalın Sağlıcakla...

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;