SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Yeni bir kaos dalgası mı geliyor?

Tarih
18 Kasım 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
Türkiye’de siyasal iktidarın el değiştirmesini sağlamak için sırasıyla FETÖ, PKK ve HDP kullanıldı. CHP ise şimdiye kadar hep yan rollerle yetindi, bu örgütlere yancılık yapmakla sınırlı kaldı.

Ne var ki zaman içinde bu aktörler tek tek tükendi, FETÖ-PKK-HDP herhangi bir sonuç elde edemeden etki ve güçlerini kaybetti. Gezi kalkışması, 17-25 Aralık Yargı darbesi girişimi, Hendek terörü ve son olarak da 15 Temmuz darbe/işgal girişimi milletin sağduyusu sayesinde akim kaldı. Fakat yeni bir kaos dalgasında etkili aktör olarak başrolü oynayacak beceriye sahip sahada bir tek CHP bulunmakta; CHP, “Başkanlık sistemi” hamlesine karşı sokakları hareketlendirerek, yapay bir “rejim krizi” çıkararak ülkeyi yeni bir kaos dalgasıyla karşı karşıya bırakmaya hazırlanıyor.

CHP’nin tek başına çıkaracağı krizin büyük siyasal sonuçlar üretmesi elbette beklenemez. Gezi kalkışmasından bu yana sokak olaylarının iktidar üzerindeki tesir gücünün çok sınırlı olduğu görüldü.

Ancak içeride yaratılacak ufak çaplı bir kriz, uluslararası bir kaos dalgasıyla birleştiğinde ortalık yeniden karışabilir, siyasetin dengesi sarsıldığında bir bütün olarak ülkenin dengesi de bozulabilir.

İktidar partisi içindeki görece durgunluğa da aldanmamalı; ülke genelindeki küçük bir krizde AK Parti içindeki ufak sorunlar, büyük problemler şeklinde kendisini dışa vurabilir.

Kısacası yangın yerine dönen coğrafyamızda içeride yaşanacak bir kontrol kaybı, Türkiye’nin “istikrar adası” olarak varlığını sürdürmesini her zamankinden daha da fazla zorlaştırabilir. İktidar partisinin, olası kaos çıkarma planlarının farkında olması lazım.

CHP yönetiminden gelen açıklamalara bakıldığında zaten kriz çıkarmak için fazla hevesli oldukları görülecektir.

“Hükümet sistemi”yle ilgili değişikliği Kemal Kılıçdaroğlu, tansiyonu yükseltmek amacıyla kullanıyor. CHP, adına “Cumhurbaşkanlığı sistemi” denilen tasarıyı “Rejim değişikliği” şeklinde yorumlayarak sokakları şimdiden kışkırtmaya çalışıyor.

Meşru olmayan gayretlerin sonuçsuz kalmaya mahkum olduğunu bir kez daha belirtmek gerek. Hükümet, bundan önceki kaos süreçlerinin yol açtığı zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. Gayrimeşru yollara başvurarak hükümet devirmeye kalkışanlar, kendi kazdıkları kuyulara gömüldü.

CHP’nin başını çekmeye hazırlandığı yeni kaos dalgasının başarıya ulaşma ihtimali elbette yok. Fakat CHP yönetiminin ülkeye zarar vermekten çekinmeyeceğini de görmek lazım. FETÖ’nün 15 Temmuz’daki amacı devleti tepeden ikiye yarmaktı; CHP’nin misyonu ise bu yarılmayı toplumsal düzleme taşıyarak gerçekleştirmek. Hükümet sistemiyle ilgili değişiklikler devam ederken bir yandan da CHP’yi kollamak şart. CHP fırsat bulduğunda ülkeyi karıştırmaktan geri durmayacaktır.


Akşam
18 Kasım 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Aaaa

    18 Kasım 2016 11:36
    0 0
    milletimiz çok bilinçli 15 temmuzda bu millet dilde tekbir elde bayrak vatan için direndi chp'nin bu mitingleri boşa çıkacak vatanı böldürtlemeyiz mitingi sadece feto hdp pkkya çarşı olacak Mhp'de ak partide vatan bütünlüğünü her zaman savunmuslardir en yakın örneği 15temmuz 'daki mücadeleleridir. Chp o mitingini kendi parti için yapsın chpliler 15 temmuz da sokağa çıkmayın mesajları atarak darbe istediler Chp %25 lere bile çok arayacaklar göreceğiz
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;