GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Sancılı bir yıl bizi bekliyor

Tarih
01 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Yeni yıla maalesef çok da mutlu giremiyoruz. Bütün bir yılı neredeyse ölüm haberleriyle geçirdik. Güneydoğu’da 200 bin vatandaşımız, PKK’nın terörü şehirlere taşıması yüzünden evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Yüzlerce güvenlik görevlisi, onlarca sivil terör saldırılarında yaşamını kaybetti.

Suriyeli mültecilerin dramı ise ayrı. Aylan Kurdi’nin kıyıya vuran minik bedeni hâlâ gözlerimizin önünde. Geçen yıla ne kadar çok acı sığdırdık? Hiç olmazsa yeni yılda bu trajediye son verelim. Tabii temenniler, dilekler bu yönde; ama yeni yılın geçen yıldan pek de farklı geçmeyeceğini söylemek için kâhin olmak gerekmiyor.
Suriye’de iç savaş şiddetlenerek devam ediyor. Rusya ve İran’ın Esed’e arka çıkmaları, Şam rejiminin ömrünü uzatarak krizin yeni yıla taşınmasını sağladı. Batılı ülkeler, akın akın bu topraklara askeri seferler düzenliyor. Yüz yıl aradan sonra Ortadoğu, yeniden ameliyat masasına yatırıldı. Irak ve Suriye’deki kriz en çok bizi etkiliyor; güney sınırımızda ulusal güvenliğimizi tehdit edecek gelişmeler yaşanıyor.
PKK, Güneydoğu’dan başlayarak Türkiye’ye yayılacak bir iç savaş çıkarma hevesini koruyor. Suriye’deki yangını, Türkiye’ye yaymak istiyorlar. Kobani, PKK için bir prova yeri ve hazırlık sahasıydı, asıl oyunu ise Türkiye’de sahneye koydular.
Örgütün iç savaş çıkarma denemesi geçen yıl başarıya ulaşamadı. Devlet zamanında ve yerinde müdahalelerle PKK’yı sınırlamayı bildi. Ancak tehlike geçmiş değil; PKK, başarısız oldukça daha da hırçınlaşan bir örgüt. Terör saldırılarını yeni yılda Güneydoğu’dan metropollere taşımaya kalkışacak. Bunun için de bazı solcu terör gruplarıyla işbirliği yaptılar. Rojava ve Kobani’de eğitilen sol örgütlerin, yeni yılda PKK’yla birlikte büyük şehirlerde terör saldırılarına girişmesi bekleniyor..
Örgütün, terörü büyük şehirlere taşımak için yaptığı hazırlığa ilişkin ise bilgilerimiz maalesef az; çözüm sürecinde Güneydoğu’da silah ve mühimmat dağları kuran örgütün, benzer bir hazırlığı büyük şehirlerde de yapıp yapmadığı merak konusu. Devletin, yeni yılda büyük şehirlerde tırmandırılacak olan terör dalgasına karşı şimdiden tedbirler alması şart.
Türkiye, kendi barışını kendisi sağlamak zorunda. Ne PKK’ya, ne HDP’ye güvenerek iç barışı kurmamız mümkün değil. PKK/HDP ile Kürtler arasındaki makas gittikçe açılıyor. Yeni anayasa, Kürtleri kazanmanın sihirli anahtarı olabilir. Teröre kaynaklık eden sebepleri ortadan kaldırmadıkça terörle mücadeleden de sonuç almak mümkün değil. İç savaş dayatan güçlere karşı iç barışı pekiştirecek adımlar atmak gerekiyor. Yeni anayasa, bu işlevi görebilir. Ben yeni anayasadan umutluyum; yeni bir yıla girerken bu da az bir şey sayılmaz.
Herkese iyi seneler.

Akşam
1 Ocak 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;