SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Katıksız Erdoğan oyları

Tarih
17 Nisan 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
 Cumhuriyet tarihinin en büyük değişiklik teklifine millet yüzde 50’nin üzerindeki destekle onay verdi. Bu oy oranı aşağı yukarı 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan’ın aldığı oy oranına eşit. Seçmen, bu büyük değişiklik oylamasında doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy vermiş görünüyor.

İşin doğrusu, toplumlar böylesine büyük değişiklik tekliflerine kolay kolay “Evet” demeye yanaşmaz. Büyük değişiklikler zaman alır. Cumhurbaşkanlığı sistemi değişikliği de kabul edelim ki, cumhuriyet tarihinin en radikal değişiklik adımlarından biriydi. Milleti bu teklife ikna etmek için çok uzun bir zamana ihtiyaç vardı. Cumhurbaşkanlığı sistemi gündeme geldiğinde bu sisteme olan desteğin çok düşük olduğunu hatırlatalım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birkaç aylık çalışması ve yoğun ikna mitingleriyle Cumhurbaşkanlığı sistemine olan destek arttı. Ve dün gerçekleşen halkoylamasında millet, Tayyip Erdoğan’ın şahsına duyduğu güvenle Cumhurbaşkanlığı sistemine “Evet” dedi.

“Evet”in beklentilerin altında olduğu bir gerçek. Bu sayısal durum “Hayır” cephesinin “Meşruiyet” tartışması çıkararak daha fazla çamur yapmasını beraberinde getirecek. Ancak “Evet” cephesinin bu tür mızıkçılığa pabuç bırakmaması gerekir. Oyların yeniden sayılmasından tutalım da, yapılan seçimlere itirazlara kadar her türlü çirkeflikle karşılaşacağız. Ancak kural bellidir; Yüzde 50 artı biri alan kazanır. Dünyanın her yerinde geçerli olan bu kural Türkiye’de de fazlasıyla geçerlidir.

Anayasa değişikliği millet tarafından da onaylanmış ve hükümet Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmek için gerekli yasal ve meşru yetkiyi almıştır. Yeni sistemin hayata geçirilmesi için yarından itibaren süreç başlamıştır.

“Evet” cephesinin karşısına sadece Türkiye’deki muhalefet güçleri değil, Avrupa’nın da dikildiğini unutmayalım. Avrupa’da birçok hükümet ve medya kuruluşu tüm imkanlarını “Hayır” için harekete geçirdi. Buna rağmen referandumdan “Evet” çıkması, büyük bir başarı olarak görülmelidir.

Halkoylamasından “Evet” çıkmasında Güneydoğu oylarının da katkısı küçümsenemez. Mardin, Ağrı, Hakkari, Diyarbakır, Van, Batman ve Iğdır’dan önceki seçimlere göre önemli bir oy kayması yaşandı. Sandıktan “Evet” çıkmasında bu oyların da büyük payı olduğunu düşünüyorum.

16 Nisan Türkiye için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Millet değişim için “Evet” demiştir. Yeni Türkiye’yi bu karar şekillendirecektir.

Akşam
17 Nisan 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • İ.UZ

    18 Nisan 2017 18:34
    0 0
    KURTULUŞ BEY SADECE REİSİN OYU DEĞİL MHP DE UNUTMA O OLMASA NERDEYSE GEÇ MİYORDU AK PARTİNİN OYLARI DA FİRE VERDİ PARTİDEKİ HAİNLER TEMİZLENMEDİ DAHA
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;