SİYASET

Kurtuluş Tayiz : İngiliz elçi Kürtçe öğreniyor

Tarih
19 Eylül 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

ABD Büyükelçisi John Bass’in geçen hafta yaptığı Artvin ziyareti, İngiliz Büyükelçisi Richard Moore’un da Ağrı ve Van gezisi kamuoyunda ilgi uyandırdı. John Bass, sosyal medyadan paylaştığı mesajlarda Artvin’in ne kadar güzel bir yer olduğunu anlatırken, Richard Moore da, Van gezisi sırasında Kürtçe öğrenmeye başladığını açıklayarak takipçilerine Kürtçe “Evarbaş” diyerek “iyi akşamlar” diledi.

ABD Büyükelçisi’nin Artvin ziyaretinin dikkat çekmesinin sebebi, daha birkaç hafta önce bu ilde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik PKK tarafından silahlı saldırı gerçekleştirilmiş olmasıydı. PKK’nın Karadeniz'e açılma kapısı olan Artvin, ayrıca son yıllarda hükümet karşıtı çevreci eylemlerin de merkezi durumunda.

Bugüne kadar pek öne çıkmayan bu kente muhalefet partisi ve liderinin, yüksek yargı mensuplarının, bazı önemli siyasilerin ve son olarak da ABD Büyükelçisi’nin aynı günlerde ilgi göstermesi haliyle kamuoyunda yeni “komplo teorileri”nin zirve yapmasına neden oldu.

15 Temmuz darbe girişiminin başarısız kılınmasının ardından siyaset ve kamuoyu yeni formatta bir darbe beklentisi içinde. Bunun içeriğini, biçimini pek kestiremese de tesadüf olduğu iddia edilen her olayın arkasında bir şeyler aramayı da ihmal etmiyor. Terör üssü haline gelen HDP'li belediyelere ilişkin alınan "kayyum kararını" eleştirerek tepkileri üzerine çeken Büyükelçi’nin Artvin ziyaretinin başka bazı ziyaretlerle çakışmasını, yeni birtakım siyasi komploların hazırlığı olarak görenlerin sayısı az değil. Belki de Artvin gezisi sadece Artvin gezisidir, bilinmez; ama bir parantez açarak şunu hatırlatalım; bugüne kadar öne sürülen komplo teorilerinin çoğu yakın günlerde gerçeğe dönüştü. Bu komplo teorilerinin başında “ABD’nin PKK’yı desteklediği” iddiası geliyordu. Bu teoriyi kanıtlamak için yıllarca nefes tüketenler oldu. Ancak bugün öyle bir aşamaya gelindi ki, bırakalım PKK’ya örtülü ABD desteğini, Beyaz Saray’dan neredeyse her gün PKK’nın uzantısı PYD’nin ABD’nin müttefiki olduğuna dair açıklamalar geliyor. ABD, PKK’nın Suriye kolu olan bu örgüte açıktan silah yardımı bile yapıyor.

Gelelim İngiliz Büyükelçi’ye; güzelim ülkemizi gezip görmesi, Türkçenin yanı sıra Kürtçe de öğrenmesi kültürel açlığıyla ilgili midir bilinmez . Büyükelçi Moore’un doğu ziyaretinin arkasında illa bir bit yeniği aramak gerekir mi? Gerekmeyebilir ama gerçeği görmek zorundayız; İngilizler yüzyıl önce Ortadoğu’nun siyasi sınırlarını şekillendirirken Kürtçeyi görmezden geldiler; Ortadoğu haritasında Kürtlerin olmamasının sebebi İngilizlerin Kürtçeyi bugünkü gibi öğrenmeye değer görmemeleridir. Kürtçeyi bugün görmeye, öğrenmeye ve konuşmaya başladılarsa, bu demektir ki yeni Ortadoğu’da Kürtçeye de bir devletçik kuruluyor! İngilizler öğrenmeye değer gördükleri dili devlet haline de getirir.

İngilizlerin Kürtlerle, Kürtçeyle ilgili bir sorununun olmasını elbette temenni etmeyiz; tabii kullanışlı terör örgütlerini Kürtlerin, Kürtçenin temsilcisi haline getirmedikleri sürece. Hatta PKK ve PYD’nin gerçekleştirdiği Kürt katliamlarını bizzat Kürtlerden Kürtçe dinleyip öğrenirlerse ziyadesiyle isabetli olur. İngilizler Kürtçeyi Türkleri tehdit etmek için mi öğrenmek istiyorlar? Böyle düşünmekte pek haksız sayılmaysak gerek; zira tarihte İngilizlerin sebep olduğu acıların hatırası hâlâ canlılığını koruyor. "Böl, parçala ve yönet" politikasıyla bu topraklara sadece kan ve gözyaşı getirdiler. Ortadoğu'da akan kanın sorumluları Sykes-Picot'nun altında imzası olan devletler değil mi?

Türkler İngilizlerin Arapçayı neden öğrendiğini gayet iyi biliyor; aynı filmi baştan tekrar izlemek istemiyoruz, hepsi bu kadar!

Akşam
19 Eylül 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;