GÜNCEL

Kurtuluş Tayiz : Demirtaş’ı AİHM de kurtaramaz

Tarih
22 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna kısa sürede son verilmesini” karara bağlayarak Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Karar şüphesiz siyasi ve taraflı. Ancak mahkemenin pas geçtiği bir gerçek var; Demirtaş, 11-12-13 Nisan 2018 tarihlerinde Ankara Sincan’da görülen duruşmasında 53 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 6-8 Ekim çağrısını bizzat kendisinin başkanlık ettiği “olağanüstü” toplantıda kararlaştırıldığını itiraf ederek kendisini bağlamış durumda.

Demirtaş’ı sütten çıkmış ak kaşık gibi lanse etmeye çalışanlar ve bu konuda sınırsız-desteksiz ahkam kesenler biraz zaman ayırıp duruşma tutanaklarını okumaya zahmet ederlerse 6-8 Ekim çağrısını kimin, nasıl, nerede, saat kaçta bu çağrıyı yaptığına ışık tutan şu diyalogları bulabilirler:

Selahattin Demirtaş: 6 Ekim akşamı “olağanüstü” MYK toplantımız vardı.

Mahkeme Başkanı: Saat kaçta, kimler vardı?

Demirtaş: Kimler vardı isim isim hatırlamıyorum ama MYK’nın çoğunluk üyeleri oradaydı.

Toplantı halindeyken Suruç’ta bulunan arkadaşlarımız bir MYK üyemizi aramış, demiş ki, “Mürşitpınar Sınır Kapısı düşmek üzere”, şimdi ne yapacağız?

Ne yapalım? Acilen bir açıklama yayımlayalım. Hem hükümeti protesto edelim, hem de insanların protesto hakkını kullanmasını isteyelim. Tutumumuzu şu saatte açıklayalım dedik.

Bunları konuştuk, bu arada özel kaleme Başbakan Davutoğlu ile telefon bağlamasını söylemiştim. Özel kalem içeri girdi, “Başbakan hatta” dedi. Ben toplantıdan çıktım. Telefon görüşmesi bitti ve morali çok bozuk bir şekilde toplantıya döndüm. Arkadaşlar da dedi ki “Biz de bu arada yazılı bir açıklama yaptık!”

(Söz konusu HDP’nin resmi sosyal medya hesabından yayımlanan ve 53 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan çağrı)

Mahkeme Başkanı: Siz o açıklamanın yapıldığından haberdar değilsiniz özetle. Böyle mi anlıyorum?

Demirtaş: Benim de içinde bulunduğum toplantıda alınmış bir karardır. Öyle haberdar değilim falan değil. Sonuna kadar ben o açıklamanın arkasındayım.

Mahkeme Başkanı: Basın açıklamasının yapılma kararı alınmıştı siz çıktığınızda?

Demirtaş: Tabii ki, tabii ki. Alınmıştı, hiçbir tereddüt yok o konuda.

Buraya kadar olan kısım, 6-8 Ekim’de “sokağa çıkın” çağrısının kimin tarafından, saat kaçta, nasıl yapıldığını “tereddüde yer bırakmayacak” şekilde ortaya koyuyor. Demirtaş’ın yanı sıra o günkü toplantıda yer alan MYK üyelerinin de yargılanması gerekiyor.

Tabii, mahkemenin nasıl sonuçlanacağı, hakimlerin ne yönde karar alacağı bu yazının konusu dışındadır. Ancak AİHM’in ve içerideki “hukukçu” yandaşlarının Türkiye’deki yargı süreçlerini biraz daha yakından takip etmesi gerekiyor. Zira minareyi kılıfına uydurmakta hayli zorlanacağa benziyorlar.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Saygı

    22 Kasım 2018 12:18
    2 0
    Yalnız benim anlamadığım bu d.taşı AİHM serbest bırakın suçsuzdur demiyor.Zaten 100 yıl bile yatsa az... 'makul sürede yargılama yapılmaması' olarak belirliyor. Türkiyede Adalet ve Kalkınma Partisi'nden benim en büyük beklentim; Kalkınma var Allah razı olsun . Biraz daha Adalet'e önem vermeliler genel olarak.... Konu bu ancak yazarın yorumu farklı...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;