SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Daha çok istikrarsızlık, daha çok kriz...

Tarih
11 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Muhalefet için bu seçimin nasıl bir anlamı var? Yerel seçimlerde başarı elde edip genel seçimlere mi hazırlanmak istiyorlar? Normal siyasi partilerin amacı, hedefi aşağı yukarı bu çerçevede olur. Peki ya bizim muhalefetin hedefleri de böyle mi?

Bir araya gelen CHP, İP, HDP ve Saadet’in ülkeyi ekonomik ve siyasi krize sürüklemenin ötesinde bir seçim hedefinin olduğunu söylemek gerçekten doğru olmaz. 31 Mart yerel seçimlerini yeni bir krize kapı aralamak için kullanmaktan gayrı amaçları ve hedefleri yok.

AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı normal seçimler yoluyla iktidardan uzaklaştıramayacaklarını biliyorlar. Seçim sandığına güvenleri sıfır. Ne var ki, seçim sandığını kullanarak bir kriz üretmek hiç de o kadar imkansız değil muhalefet için. 24 Haziran’da “oylar çalınıyor” yaygarasıyla ciddi bir toplumsal çatışma üretmek istemişlerdi. Çatışmanın fitilini de Muharrem İnce’nin ateşlemesini bekliyorlardı. Planları buydu. Muharrem İnce, kurnazlık yapıp son dakika bu kanlı çatışma hesaplarına katılmayınca işler suya düşmüştü. Bir sonraki seçimlere ertelemek zorunda kalmışlardı bu planlarını.

CHP, İP, HDP ve Saadet’in bu seçimlerde ulaşmak için önlerine koydukları hedef 24 Haziran’dakinden farklı değil. Seçimleri yeni bir kriz çıkarmak için kullanacaklar, başka bir şey için değil. Seçimlerde biraz başarı elde ederlerse Venezuela’da olduğu gibi karşımıza “muhalefet koalisyonu” olarak çıkacaklar.

Tabii, tıpkı Venezuela’da olduğu gibi muhalefet koalisyonunun buradaki öncelikli işi de hayatı kilitlemek olacak. Toplumsal ve siyasal kriz çıkararak seçimlerde elde edemedikleri başarıyı dışarıdan, uluslararası müdahaleyle elde etmeye çalışacaklar.

Batı’nın desteklediği plan bu. FETÖ ve PKK’nın de dahil olduğu geniş kapsamlı bir plan. Fakat başarılı olma şansları pek gözükmüyor. Millet artık CHP’nin başını çektiği bu cepheyi tanıyor. “Millet ittifakına” giden oy ülkeye barış, istikrar olarak değil aksine istikrarsızlık olarak geri dönecektir. Muhalefet 31 Mart seçimlerinde elde edeceği en küçük bir başarıyı ülkeyi biraz daha istikrarsızlıklaştırmak için kullanacak.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;