SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Başkanlık kongresi

Tarih
23 Mayıs 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

AK Parti, genel başkan ve başbakan değişikliği gibi kritik bir dönemeci daha fire vermeden, sorun yaşamadan, yalpalamadan ve parti içi birliğini koruyarak aldı. Ahmet Davutoğlu, 20 aylık genel başkanlık ve başbakanlık görevini dün resmen, adı “olağanüstü” olsa da olağan bir kongre havası içinde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a devretti.
Kongrenin gerçekleştiği salondaki hava 20 ay önce Ahmet Davutoğlu’nun göreve geldiği günkü gibi enerjik ve coşkuluydu. Kongrede ne kırgınlık, ne küskünlükten eser vardı. Kulislerde dönen dedikodular bile fazlasıyla neşeliydi. Ahmet Davutoğlu salona girdiğinde alkışlarla, sevgi ve saygı eşliğinde karşılandı. Keza Binali Yıldırım da öyle; eşiyle birlikte salondakileri selamlarken büyük bir sevgiyle karşılandı. Salonun başköşesine asılan pankarttaki “Kutlu yürüyüşe Yıldırım’la devam” yazısı, dünkü kongrenin de özeti gibiydi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adının geçmesi bile kongre salonunda büyük bir sevgi selinin oluşmasına yetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği mesajın okunmasının ardından salondaki coşku gösterisi büyüktü. Salondaki coşku seline bakılarak denilebilir ki Erdoğan’ın partisiyle ilişkisi hiç kopmamış ve gönüllerde devam ediyor. Erdoğan gönüllerde hâlâ AK Parti’nin tek lideri. Bu tabloyu gördükten sonra başkanlık sistemine veya partili cumhurbaşkanlığı modeline geçişin neden gerekli olduğu daha iyi anlaşılıyor. Dünkü kongreye başkanlık havası hâkimdi.

DAVUTOĞLU RAHATSIZLIĞINI YANSITTI

Başbakan Davutoğlu, AK Parti genel başkanlığına seçildiği aynı salonda bu kez veda konuşması için kürsüye çıktı. 20 ay önceki kongrede yaptığı “Bu bir veda kongresi değil, vefa kongresidir” konuşmasını hatırlatan Davutoğlu, verdiği söze bağlı kaldığını vurguladı. Görev süresi içinde iki genel seçim geçirdiğini belirten Davutoğlu, 1Kasım seçimleri esnasında seçmene verilen sözlerin son 6 aylık başbakanlığı döneminde büyük oranda yerine getirildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı selamladığı konuşmasında Davutoğlu, görevi devretme kararı almasına neden olan süreci de anlattı. Davutoğlu, bu süreçten duyduğu rahatsızlığı, kırgınlığı şu sözlerle ifade etti: “Görevi devretmemin arkasındaki yegâne gerekçe, AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında oluşturduğu rahatsızlığın da farkındayım. Ama meselemiz, derdimiz, davamız, bütün şahsi hallerin üzerindedir.”

Açık ki Davutoğlu bu sözlerle parti birliğinin zarar göreceği endişesi olmasa görevi bırakmaya niyetli olmadığını söylemek istedi. Ayrıca bu kongrenin “veda” değil, “vefa kongresi” olduğunun altını çizmesi dikkat çekiciydi; bu sözler, Davutoğlu’nun siyasi bir aktör olarak parti içindeki iddiasını sürdürmeye kararlı olduğu biçimde yorumlandı. Konuşmasının sonunda Davutoğlu, salondakileri AK Parti’nin birliğine zarar vermediğine dair şahitlik etmeye çağırdı. Davutoğlu’nun şikâyetçi bir hal alan üslubu, sözleri aynı anda salondakilerin de sessizleşmesine ve memnuniyetsiz bir ifade takınmasına yol açtı.

BİNALİ YILDIRIM’A TAM DESTEK

Kongre Divanı Başkanı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın resmi olarak yeni genel başkanın Binali Yıldırım olduğunu büyük bir tezahürat eşliğinde açıkladı. Yıldırım’ın genel başkan sıfatıyla yaptığı konuşmasında yeni anayasadan paralel yapıyla mücadeleye, Geziciler’den PYD ve PKK’ya kadar pek çok başlığa değindi. En önemlisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında sıkça rastlanan ekonomik kalkınma ve yerli savunma sanayisinin geliştirilmesine yaptığı vurguydu. Yıldırım, konuşmasında sık sık Erdoğan’ın yolundan gideceğini belirterek Cumhurbaşkanı’na olan sevgi ve bağlılığını ifade etti.

MKYK’NIN ÖNDE GELEN İSİMLERİ GİTTİ

Asıl sürpriz MKYK listesinde yaşandı. Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik ve Cemil Çiçek gibi isimler yeni listede yer bulamadı. Ancak bu isimlerin partide başka görevlere getirilmesi bekleniyor. Bu değişiklik aynı zamanda kabinenin de habercisi; anlaşılan Binali Yıldırım’ın başbakanlığında kurulacak yeni hükümette çok sayıda yeni isim yer bulacak.

Akşam
23 Mayıs 2016 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;