SİYASET

Kurtuluş Tayiz : Ankara da PYD’ye İncirlik’ten destek mi verecek?

Tarih
04 Mart 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
ABD’nin merakla beklenen Rakka planı nihayet Donald Trump’a sunuldu. Ne var ki plan, Trump yönetimi tarafından askıya alınan Obama planından temelde farklı değil. Basına sızan bilgilere göre Pentagon, önceki planın ana hatlarını koruyarak, ufak tefek değişiklerle Trump’a yeni bir metin sundu. Planda, “Rakka’ya YPG ile ortak operasyon” teklifi yer alırken, Türkiye’nin de bu ortaklığa destek sunması bekleniyor!

Raporun Trump’a sunulmasının ardından Amerikan Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel ile Irak ve Suriye’de DEAŞ’la mücadeleden sorumlu komutan Stephen Townsend, medyaya Rakka operasyonunu PYD ile birlikte yapmak istediklerini duyurdu. Pentagon, hazırladığı planı Trump’a kabul ettirmek için medya üzerinden yoğun bir lobi faaliyeti yürütüyor.

Pentagon’un “YPG ile ortak operasyon” fikrinin, ABD için stratejik açıdan son derece yanlış olduğu ortada. Tabii bu “yanlış”, görünür gerçekler üzerinden bakıldığında böyle; ama gizli bir ajandaya göre hareket ediliyorsa elbette durum değişir. Problem “DEAŞ terörüyle mücadele” çerçevesinde ele alındığında ABD’nin bölgede güçlü olan devletlerle hareket etmesi daha rasyonel ve daha doğrudur. Türkiye, Rakka operasyonunu ABD ile birlikte yürütmek istediğini dünyaya ilan etti, YPG ile ittifak halinde olacağı bir operasyonu değil! Gerçekçi olan, Türkiye ile birlikte “DEAŞ terörü”nden kurtulmak değil mi? Hazır El-Bab tecrübesi de ortadayken.

Oysa Pentegon, sorunu hep “DEAŞ ile mücadele” kılıfı altına saklayarak ifade etse de, sahadaki harekât ve pratiği çok farklı. PYD’ye yaptığı yatırımlarla Pentegon, DEAŞ ile mücadeleden daha çok, bölgede yeni bir devletin temellerini attı. “DEAŞ’la mücadele”nin arkasına gizlenen bu ajandayı Pentagon, Obama yönetimi iktidardan düşmesine rağmen devam ettirmek istiyor.

ABD Başkanı Trump’ın bu gerçeği görüp görmeyeceği, Pentegon’un çizdiği yol haritasına uyup uymayacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Türkiye’nin Trump’a sunduğu Rakka planı daha gerçekçi ve daha problemsizdir. Eğer Trump, küreselcilerin Ortadoğu planına entegre olursa Türkiye de -uzun süredir ertelediği- kararını netleştirme yoluna gidecektir.

Her şeyden önce ABD, terör örgütü PYD/YPG ile birlikte Rakka’ya operasyon düzenlemeye kalktığında Ankara’nın kendisine İncirlik Üssü’nü kullandırmasını beklememeli. Türkiye, terör örgütü PYD’ye hava üslerini kullandırarak destek sağlayacak kadar aklını kaybetmiş, gayriciddi bir devlet değildir.

Ankara’nın ikinci adımda atacağı adımlar ise; ABD, terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi “partner” olarak tercih ederse Türkiye’yi unutmak zorunda kalacaktır. “NATO üyeliği”, “Stratejik ittifak” gibi kavramlar içi boş diplomatik laflara dönüşecektir. İki ülke arasındaki başka alanlardaki işbirliği ihtimalleri de ortadan kalkacaktır. Türkiye-Rusya ortaklığı Ortadoğu’da giderek artacak ve bölgeyi büyük oranda bu ortaklık şekillendirecektir.

Donald Trump’ın iki ülke arasındaki ilişkileri dinamitleyecek kadar ciddi olan bu hataya düşmesi ihtimal dahilinde fakat uzak bir ihtimal. Söz konusu planın Türkiye’nin beklentileri doğrultusunda yeniden şekillenmesi şart. Trump’ın son hamleyi nasıl yapacağını, kararının hangi yönde olacağını önümüzdeki günlerde birlikte göreceğiz.

Akşam
4 Mart 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;