DÜNYA

Kurtuluş Tayiz : ABD'nin ahlaksız teklifi

Tarih
08 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz
Türkiye bir yandan terör saldırılarını göğüslerken diğer yandan da Suriye'de DEAŞ terörüyle mücadele ediyor. Bunu fırsat bilen ABD ise Türkiye'yi PYD/YPG'yi tanımaya zorluyor. Son teklifleri "Mümbiç’i PYD’den almaktan vazgeçin, biz de DEAŞ hedeflerini bombalayalım” şeklinde! Ankara bu ahlaksız teklifi müzakere etmek bir yana, DEAŞ terörüyle mücadele etmeye yanaşmayan ABD'ye "İncirlik üssünü kapatırız" mesajı verdi.

Görev süresinin bitmesine az kalan Obama yönetimi, Ankara'nın bu açıklamaları karşısında hem tepkili, hem çaresiz. ABD, PYD'yi Avrupa'ya ve bölge devletlerine kısmen kabul ettirmeyi başardı ama Ankara'yı buna razı edemedi. Beyaz Saray, Ankara'nın bu kararlılığını bir türlü hazmedemiyor.

Bu ısrarın, inadın sebebi PYD/YPG'yi Ankara'ya kabul ettiremedikleri sürece bu örgütü meşrulaştırmayacak olmaları. İster François Hollande gibi Elysse Sarayı’nda ağırlasınlar; ister Obama gibi ABD başkanlarının ağzından PYD'ye destek açıklamaları koparsınlar; Türkiye tanımadığı sürece PYD'nin meşru bir aktöre dönüşmesi mümkün değil. PYD'yi meşrulaştıracak anahtar Ankara'nın elinde, ABD'nin yahut Fransa'nın değil.

Bu yüzden Türkiye'nin üzerine dört koldan geliyorlar. Ankara, PYD'yi tanımayarak ABD'nin başını çektiği küreselcilerin Ortadoğu'daki tüm hesaplarını bozuyor, altüst ediyor. Karşı karşıya kaldığımız tüm saldırıların arkasında devletin PKK'yı bitirme kararlılığı, Suriye'ye girerek terör koridorunu bozması ve FETÖ'yü tasfiyeye başlaması yatıyor.

Darbeler, terör, siyasi suikastlar, toplumsal kaos yaratma çabaları devletin bu inadını kırmayı hedefliyor. Küresel çetenin Ortadoğu planlarını hayata geçirmesi için Ankara'nın PYD'yi tanıması, PKK'yla müzakereye oturması ve FETÖ'yle de mücadeleyi sonlandırması gerekiyor. Aksi takdirde tüm planlar suya düşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ertesinde şu dikkat çekici açıklamayı yapmıştı: "Türkiye'de oynanan oyunu bozduk. Şimdi Suriye'de, Irak'ta, Libya'da oynanan oyunu da bozacağız."

ABD'ye hakim küresel çete, harf oyunlarıyla PKK'yı, PYD/YPG'yi bütün dünyaya yutturdu ama Türkiye'ye yutturamadı. Erdoğan Fırat Kalkanı operasyonu ile Suriye'deki oyunu da bozdu. Ankara, Rusya, İsrail, ve Irak yönetimleriyle yakınlaşarak Batı'nın izolasyon politikasını boşa çıkardı.

Cumhuriyet tarihinde aslında bir ilk yaşandı; 15 Temmuz'dan sonra Ankara'nın attığı adımlar Batı'ya teslim olmadan, bağımsız bir devlet olarak ayakta kalabileceğimizi kanıtladı. Batı, en büyük silahını böylece kaybetti.

Akşam
8 ocak 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;