SİYASET

Kurtuluş Tayiz : 15 Temmuz’un siyasi güçleriyle hesaplaşılacak

Tarih
01 Mayıs 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Kurtuluş Tayiz

Evet, söylendiğinde bazıları kızıyor ama Erdoğan 24 Haziran’da 15 Temmuz’un siyasi güçleriyle hesaplaşacak.

Muhalefete “FETÖ’cü” denildiğinde “o zaman seçimlere ne gerek var, yapmayıverin” diye haklı olarak itiraz edenler çıkıyor. Elbette, muhalefete toptan “FETÖ’cü” demek, hepsini “hain” olmakla suçlamak son derece yanlış.

Fakat 15 Temmuz’da darbeye kalkışan FETÖ ile darbeye zemin hazırlayan terör örgütü PKK’nın siyasi uzantılarının seçime girdiğini de herhalde kimse inkar edemez, değil mi? Ortada siyasi bir yarış olduğu muhakkak, 24 Haziran’da siyasi partiler yarışacak; ama bu siyasi partileri yöneten, yönlendiren, finanse eden, destekleyen arka plandaki güçleri niye gözardı edelim?

CHP’nin tümden değilse bile genel başkanı ve bazı arkadaşlarının FETÖ bağlantılı olduğu su götürmez bir gerçek. Kemal Bey, Pensilvanya’nın kaset darbesi sayesinde CHP’nin başına geldi. ABD’nin bu konudaki etkisi sonradan ortaya çıkan belge ve bilgilerle kanıtlandı. Şimdi CHP’ye

“FETÖ’nün siyasi uzantısı” denildiğinde kızıyor arkadaşlar ama en azından partinin başındaki en etkili isim, onun atadığı bazı yönetici ve milletvekilleri FETÖ’nün talimat ve emirleriyle hareket ediyor. Bu açık bir gerçek!

Kemal Kılıçdaroğlu, kimin adına, kimin aklıyla hareket ediyor? Abdullah Gül’ü hangi emriyle “ortak aday” kılmaya çalışıyordu? CHP tabanının isteği ve talebi doğrultusunda mı Abdullah Gül ismi gündeme geldi? Yoksa Pensilvanya’nın etkisi ve talimatıyla mı?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı neden hâlâ belli değil? Kemal Kılıçdaroğlu niçin partisinin adayı olarak meydanlara çıkmıyor?

Çünkü, CHP’de önemli kararları Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin yetkili kurulları değil Pensilvanya veriyor. Pensilvanya Abdullah Gül ismi tutmayınca yeni bir strateji belirleme yoluna gitti. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın ifadesiyle “CHP’nin adayının kim olacağını Kemal Kılıçdaroğlu da bilmiyor, kendisi de gelecek kuryeyi bekliyor”.

İYİ Parti’ye gelince. Bu parti, Pensilvanya’nın MHP’de giriştiği siyasi darbe sonucu doğup gelişti. Meral Akşener, kimin adayıydı? MHP’deki muhalefetin değil herhalde. “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” şifresini ilk meydanlarda dillendiren de bu partinin başındaki isim değil mi? Evet, Meral Akşener’in başında olduğu İyi Parti, seçime giriyor. İyi, güzel. Ama bu durum, İYİ Parti’nin doğuşunda ve gelişimindeki Pensilvanya etkisini inkar etmemizi gerektirmiyor. Akşener’in FETÖ’nün önde gelen isimleriyle kamuya açık yaptığı görüşme ve paylaşımlar zaten kendisini yeterince ele veriyor. 15 Temmuz cuntasının siyasi sloganlarını meydanlarda ilk dillendiren kişi Meral Akşener’di, unutmayalım.

HDP ile ilgili olarak fazla da bir şey eklemeye gerek yok. HDP’nin hem PKK, hem FETÖ bağlantısı söz konusu. Her yol mubah bunlarda. Terör de, darbe de. 24 Haziran seçimlerine katılıyor, buna kimsenin bir şey dediği yok, ama hiç olmazsa HDP’nin bu bağlantılarını da inkar etmemiz beklenmesin, değil mi?

CHP’nin, İYİ Parti’nin, HDP’nin FETÖ’yle şu veya bu düzeyde bağlantıları olduğu bir gerçek. Bu partilerin “ortak aday” arayışı 24 Haziran’daki hedeflerini de tüm açıklığıyla ele veriyor. FETÖ, 15 Temmuz’da Erdoğan’dan darbe yoluyla kurtulmak istedi. Aynı hedefe bu kez 24 Haziran’da siyaset kanalını kullanarak ulaşmaya çalışıyor. Muhalefetin “ortak aday” etrafında bir araya getirilmek istenmesi herkesten çok Pensilvanya’nın arzusuydu. Kısacası 24 Haziran’da 15 Temmuz’un siyasi güçleriyle bir hesaplaşma yaşanacak. Türk siyaseti için umarız ki bu son bir hesaplaşma olur. Yeni siyasal sistem dışarıdan müdahalelere tümden kapıları kapatır.

Akşam
1 Mayıs 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;