ABD'deki 'Veliaht isyanı' her geçen gün daha da alevleniyor.
Cemal Kaşıkçı cinayetinde Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a toz kondurmayan ABD Başkanı Donald Trump'a öfke had safhada.
Başta Demokrat ve Cumhuriyetçi partiden siyasiler olmak üzere medya ve sivil toplum kuruluşları "Arabistan'a yaptırım yok. ABD'nin çıkarları insan haklarının önündedir. 100 milyarlarca dolardan vazgeçemem" şeklinde konuşan Trump'a adeta öfke kusuyor.
ABD'nin ilk başörtülü vekili İlhan Omar ile sosyal medya kullanıcıları Trump'ı 'satılık başkan' diye topa tutarken WP gazetesi de "Suudilerin verdiği sus payının ABD'nin vicdanıüzerindeki kan lekesini kapatamayacağını" yazdı.
Öfkeli senatörler ise kapsamlı bir soruşturma açılması talebiyle Beyaz Saray'a bir mektup daha gönderdi.
En ağır eleştirilerden biri de Senatör Bob Corker'dan geldi: "Bir gün Beyaz Saray'ın Veliaht'ınhalkla ilişkiler şirketi gibi davranacağı asla aklıma gelmezdi."
***
Trump'a kazan kaldıranlar kervanına istihbarat yetkilileri de katıldı. Bu da gayet doğaldı, zira ABD Başkanı'nın "CIA'nın elinde net bir şey yok" demesi kurumu ve çalışanlarını rencide ediciydi.
CIA'nın eski patronlarından John Brennan, Kongre'ye çağrıda bulunarak Trump'ın dikkate almadığı CIA yetkilileriyle gizli bir oturum yapılmasını istedi.
Bazı istihbaratçılar da Trump'ın açıklamalarını 'ihanet' diye niteledi.
Oysa Trump Kaşıkçı olayında kendinden bekleneni yapıyor.
Bir ABD Başkanı gibi değil de bir savaş CEO'su gibi hareket etmesi bu yüzden.
ABD'deki savunma endüstrisinin yani 'sürekli savaş kompleksi'nin taleplerine ve yapısına bakınca Trump'ın başka bir seçeneğinin olmadığı rahatlıkla görülecektir.
Suudilere yaptırım uygulamak, silah lobisinin son sürümü olan 'terörle savaş'ın hem maddi hem manevi anlamda en kullanışlı aygıtından da vazgeçmek demektir.
Bu da günlük 2 milyar dolar hacme ulaşan 'terör ticareti'nin sonu olacaktır.
Unutmayalım ki Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon'un 2018 yılı için belirlenen 700 milyar dolarlık devasa bütçesinin aslan payı; Halliburton, Booz Allen Hamilton, CACI, General Atomics, L-3 Communications, SAIC (Leidos) ve Boeing gibi 50 kadar silah şirketine gidiyor.
***
Hiç yorum yapılmamış
1938 kez izlendi
2097 kez izlendi
974 kez izlendi
1292 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.