DÜNYA

Bercan Tutar : Bali’deki bozgun

Tarih
17 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bercan Tutar

'Hegemonik ölüm' sürecindeki ABD artık ne yapsa da dikiş tutturamıyor. Terörle savaştan sonra Rusya ve Çin'e karşı devreye sokulan yeni Soğuk Savaş projesi de kısa sürede akamete uğradı. Amerika, Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Zirvesi'nde de görüldüğü üzere bütün iddialarından vazgeçmek zorunda kaldı.
Ne zirvedeki toplantılarda ne de zirvenin sonuç bildirgesinde konsensüs sağlanabildi. ABD liderliğindeki Küresel Kuzey ile Rusya, Çin ve Türkiye liderliğindeki Küresel Güney arasındaki rekabet zirveye damga vurdu.
Almanya, İngiltere, İtalya ve AB Komisyonu ile Kanada, Avustralya, Japonya ve Güney Kore dışında kimse ABD'nin Ukrayna üzerinden Rusya'ya açtığı savaşa destek vermedi.
Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Hindistan, Meksika, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi Küresel Güney ülkeleri, Anglo- Saksonların liderliğindeki Küresel Kuzey'in dayattığı bütün talepleri geri çevirdi.
İki günlük zirvenin 52 maddelik bildirgesinde 'Bugünün çağı, savaş çağı olmamalı' vurgusu öne çıktı. Küresel gıda krizini bitiren tahıl koridoru anlaşmasının takdir edildiği bildirgede, "Türkiye ve BM'nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşması'ndan memnunuz. İlgili tarafların, anlaşmayı tam, zamanında ve devam edecek şekilde uygulaması önemli" ifadesi dikkat çekti.

***

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;