DÜNYA

Bercan Tutar : Türkiye Yüzyılı’nın reel dinamikleri

Tarih
20 Ekim 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Bercan Tutar

21. yüzyılın geleceğini Türkiye'nin izleyeceği stratejilerin belirleyeceği konusunda kimsenin kuşkusu yok. Herkes biliyor ki bu tasavvurun fitilini 2002'deki Sessiz Devrim ateşledi.
Fakat Başkan Erdoğan'ın özellikle 2015'ten sonra devreye soktuğu jeopolitik çoğulculuğa dayalı hamleler, Osmanlı evrenselliği ve fetih medeniyetinden tevarüs edilmiş dinamikleri kuvveden fiile çıkararak Anadolu ülkesi olan Türkiye'nin bir dünya devletine dönüşme sürecini daha da hızlandırdı.
Artık Batı'nın tek egemen olmadığı yeni bir dünya kuruluyor ve bu yeni dünyanın en parlak kutuplarından biri de Türkiye.
Bugün ülkemiz, akademik ve entelektüel çevrelerde alternatif yükselişin ve Batı dışı modernleşmenin sembolü olarak gösteriliyor. İzlediği bağımsız politikalar ve yeni savunma konseptiyle Türkiye daha şimdiden Avrasya başta olmak üzere Batı dışı dünyanın referansı olurken İslam dünyasının ise gurur ve ilham kaynağı hâline gelmiş durumda.

***
Daha önce de sık sık dile getirdiğimiz gibi küresel statükoda yeni dengelerin oluşmasını sağlamada adeta 'siyah kuğu' işlevi gören Türkiye'nin sosyolojik, kültürel, tarihi ve dini kimliğini demokratik değerlerle sentezlemede gösterdiği beceri, Batı'nın İslam dünyasına yönelik oryantalist bakışını ve kadim emperyal ezberlerini tuzla buz ediyor.
Bu pencereden bakınca, Ortodoks Rusya ile sosyalist Çin dışında dünyanın şu sıralar en çok muhafazakâr ve demokratik modernleşmenin yıldızı olan devrimci Müslüman Türkiye'yi dikkatle izleyip yorumladığını görüyoruz.
Çin, Konfüçyüs düşüncesini 'sol modernizm ve devlet kapitalizmi' ile bütünleştirmede gösterdiği başarıdan dolayı dikkatleri çekiyor. Fakat küresel sistem Çin'i aktüel veya reel değil, potansiyel bir tehlike olarak görüyor.
Ortodoks Rusya ise Vladimir Putin liderliğinde sergilediği performans ve hipersonik füze teknolojisiyle elde ettiği askeri üstünlük sayesinde şu an Batı için en büyük aktüel tehlike niteliğinde. Bu aktüel tehlike Ukrayna Savaşı'nın tetiklediği enerji krizinden sonra daha da perçinlendi.

***

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;