SİYASET

Ersin Çelik : Facebook meselesi: Kemal Bey’i nasıl dolandırdılar?

Tarih
22 Haziran 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Ersin Çelik

En baştan söyleyeyim; Yeni Şafak, Kemal Kılıçdaroğlu için 3 milyon TL harcamaz. Ancak, Albayrak Grubu’nun sahipleri inandıkları dava uğruna canları dâhil, tüm servetlerini ortaya koyarlar.

Erdoğan’ı ‘muhtar bile seçtirmeyecekleri’ günlere dönün bakın. Yanında, sağında-solunda Ahmet Albayrak ve kardeşlerini göreceksiniz. 28 Şubat sürecindeki duruşları için işkenceler yapılan, çıkardıkları Yeni Şafak gazetesi 200 polis tarafından basılan, kartel gazetelerinde “Mustafa Albayrak, Tayyip Erdoğan’ı Başbakan yapacaklarını itiraf etti” haberleri yapılan

aile, o gün neyse bugün de aynı çizgide.

Kemal Bey, önceki gün grup toplantısında Yeni Şafak’ın son üç ayda Facebook sayfasına verdiği reklamlar için “Facebook hesaplarından 3 milyona yakın bir para harcıyor. Benim için harcıyor. Benim seçilmemem için harcıyor” dedi ama o iş öyle değil.

Kemal Kılıçdaroğlu, “kırsal seçmen bana oy vermediği için seçilemedim” teorisinde olduğu gibi Facebook çıkışında da haklı bu arada. Lakin, meseleyi yanlış yerden tutarak gülünç duruma düşüyor.

Ama önce Yeni Şafak’ın İnternet Yayın Yönetmeni olarak Facebook yatırımlarımızı anlatayım. Albayrak Medya’nın 2012’den beri dijital medyaya yaptığı yatırımı ve ortaya çıkan sonucu dikkatli okurlar ve takipçilerimiz görüyorlar. Yeni Şafak’ın Facebook sayfası Türkiye’nin en büyük medya hesabı. Dokuz milyona yakın takipçisi var. Beş dilde yayın yapıyor. Yıllardan beri ilgiyle takip ediliyor. Zaten hikayesi bir seçim sürecine sığdırılamaz. Türkiye’nin en kritik dönemlerinde habere ulaşımın adresi oluyor. Yazı İşleri Müdürü'nden Kılıçdaroğlu'na yanıt: Yeni Şafak'ın peşine düşeceğine seçimden sonra sırra kadem basan Akan Abdula'ya ödediği söylenen 49 milyon lirayı geri alsınBu sayfa asıl gücünü, etkisini 15 Temmuz gecesi gösterdi. Milyonlarca kişi ilk haberleri, kritik bilgileri buradan aldı. Sivil direnişin merkezi oldu. O gece ben sayfa üzerinden kaç canlı yayın yaptığımı hatırlamıyorum. Bu nedenle de FETÖ’cü alçaklar Yeni Şafak’ın Facebook sayfasının kitleleri harekete geçirme gücünü bildikleri için 15 Temmuz’dan iki ay önce Facebook’taki adamlarını devreye sokarak sayfayı kapattırmıştı. Yeniden açtırmak için nasıl mücadele verdiğimizi bilenler biliyor…

Kemal Kılıçdaroğlu sormuş: “Bir gazete nasıl olur da 3 milyona yakın bir reklam verir?” Yeni Şafak, bu harcamayı 10 yıldır düzenli yapıyor. Sadece Facebook değil, Instagram hesabımıza da yatırım yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Organik, etkileşimi çok yüksek bir hesap ve bir milyona yakın takipçiye az kaldı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun hedef yaptığı Facebook sayfamız politik bir mecra. Günlük siyasetin kalbi burada atıyor. Paylaşımların altına yazılan yorumları okuyanlar hemen her kesimden takipçilerimiz olduğunu görecektir. Ancak AK Parti ve Erdoğan seçmeni ağırlıkta. Bunu da gizlemiyor. Duruşu da gayet net. Cumhuriyet, Sözcü, Karar, Halk TV, Tele 1, T24 ve FOX TV’nin CHP’yi ve Kemal Kılıçdaroğlu’nu açıkça destekleyip, Erdoğan’a her haberde çok sert muhalefet etmeleri, “makul” ve “meşru” gazetecilik sayılıyor ya. Yeni Şafak da Erdoğan’ı destekleyen çizgisinden şaşmıyor. O nedenle çok köklü bir kitlesi var.

Kılıçdaroğlu bu kez Yeni Şafak'a yüklendiKılıçdaroğlu, arkasına aldığı medya gücünün Yeni Şafak kadar etkin olmadığını, kendisini Cumhurbaşkanı seçtiremediklerini ve 360 milyonluk kampanya bütçesine rağmen Yeni Şafak’ın Facebook’taki yayınları karşısında çaresiz kaldıklarını da itiraf etmiş oldu. Burada mesele 3 milyon TL değil zaten. Gizli saklı bir ödemeden de bahsetmiyoruz. Birileri ya da yeni danışmanları Kılıçdaroğlu’na belli ki “Bakın bu yüzden kaybettik. 3 milyon harcamışlar” demiş. Yani yine yanıltmışlar. Kandırmışlar kendisini. Üstüne bir de Yeni Şafak’ın tanıtımını yaptırdılar sağ olsunlar.

CHP’nin bu seçimlerde siyasal iletişim çalışmasını yanlış yerlerde yaptığını benden duysunlar o zaman. CHP, seçim sürecinde Twitter’a hapsolmak gibi çok büyük bir hata yaptı. Günlük tartışmaların, 110 milyon izlenen videoların büyüsüne kapılan muhalefet, gerçek seçmenlerin olduğu Facebook, Instagram ve TikTok’u hafife aldı. Buna karşılık hem sokağa inmeyip hem de ancak 3-5 milyon gerçek kullanıcının olduğu Twitter’da sahte etkileşim kasıp, bot hesaplarla manipüle edilmiş anketlerin peşine takılarak seçim kazanacaklarını sandılar. Oysa Türkiye’deki Instagram kullanıcı sayısı ile sandığa giden seçmen sayısı hemen hemen aynı. Facebook deseniz AK Parti ve Erdoğan’dan vazgeçmeyen orta yaş üzeri seçmenin sosyalleşme alanı. Facebook’u ihmal mi ettiler yoksa küçümsediler mi bilmiyorum… Ancak Erdoğan’ı siyaseten yenmek için Erdoğan’a oy veren insanlardan oy almaları gerçeği ortada dururken, Facebook’a yatırım yapılmaması, Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarının sosyal medyayı da siyasal iletişimi de bilmediklerinin delilidir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;