GÜNCEL

Tunca Bengin : ‘Nerede ihtiyaç varsa oradayız’

Tarih
16 Şubat 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Tunca Bengin

Malatya’daki 2. Ordu Karargâhı adeta deprem bölgesinin askeri merkez üssü gibi görev yürütüyor. Karargâhta görev yapan Mehmetçik dağ köylerinden şehir merkezlerine kadar her noktaya yardım taşıyor...

 

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu afet bölgesindeyiz. İlk durağımız 2. Ordu Karargâhı’nın bulunduğu Malatya. Yani depremin yerle bir ettiği illerimizin askeri sorumluluk anlamında merkez üssü konumundaki ilimiz. Dahası Irak’ın kuzeyi ve Suriye’deki harekât bölgeleri de 2. Ordu’nun sorumluluğunda. Kısacası faaliyet alanı oldukça geniş. Şimdi de enkaz kaldırma, güvenlik ile çadırkentlerin organizasyon ve destek çalışmalarıyla yoğun bir hareketlilik içinde...

Güneşli ama çok soğuk (-13) bir havada uçağımız Malatya’ya doğru süzülürken sağımda ve solumda oturan biri Pötürgeli diğeri Arguvanlı iki yolcu, karla kaplı Bey dağlarını göstererek, şöyle diyor: “Depremin olduğu günkü havaya bakın, bir de bugünküne. O gün göz gözü görmüyordu. Karlı dağlar kara yolu ile köylere yardıma geçit vermiyordu.”

Camdan bir süre beyaz Bey dağlarını izledim. Gerçekten köy möy görünmüyordu. İndik...

Bir haftadır bölgede olan fotoğraf editörümüz Ercan Arslan ile buluştuk. Ardından da uçaktan seçemediğimiz o köylere yardım götürecek olan Kara Havacılık Komutanlığı’na ait bir helikopterle havalandık. Çadır, soba, battaniye, kömür, ekmek yüklü Sikorsky önce 100 kilometre uzaklıkta, Kahramanmaraş ili sınırına yakın Malatya Doğanşehir Bıçakçı köyüne indi. Daha doğrusu dağların yamacına kondu. Köylüler, yarım metre karda düşe kalka helikoptere koştu. En ücra köşeye yardım götüren askere minnetle çadırları, sobaları yüklenerek köylerine geri döndü.

Karlarla kaplı zeminden güçlükle kalkan helikopter, Malatya’ya tekrar indi ve bir kez daha yüklenerek bu sefer de Örencik köyüne havalandı. Orası da yalçın dağların ortasında bir çukur gibiydi. Turlayarak neredeyse yamaçlara sürtünerek inen Sikorsky, alkışlarla karşılandı. Çadır, soba, battaniye, kömür ve ekmek, “Allah devletimize zeval vermesin” sözleriyle teslim alındı. Bunlar bizim tanık olduğumuz sadece birkaç sefer. Gerçek olan da şu:
İlk iki günkü hava muhalefetine rağmen kurulan hava köprüsü ile deprem bölgesini en ücra köşelerine kadar yardım malzemeleri götürülmeye devam ediliyor.

***

Karlı dağların geçit vermediği köylerin ardından sıra kent merkezinde…Daha doğrusu çadır kentlerde. Çünkü Malatya’da Kahramanmaraş ve Hatay olmasa da viran halde. Yıkılan bina sayısı bin 154, hasarlı bina sayısı çok fazla. Ve diğer illerde olduğu gibi burada da Toki’nin yaptıkları genelde sağlam, diğerleri çökmüş ya da patlamış. Dolayısıyla Malatya’da hareketlilikte kentin 14 ayrı noktasında oluşturulan bu yaşam mahallerinde toplam 2 bin 586 çadırın bulunduğu bu geçici barınma yerlerinde şimdilik 15 bin kişi kalıyor. Bunların arasında Suriyeliler de var. Her çadır kentte güvenlik ve düzenden, destek hizmetlerinden bir komando bölüğü sorumlu. Çadır kentler 3’erli gruplar halinde Pençe Kilit operasyonunu yürüten 41. Komando Tugay komutanlığına bağlı. Yani o efsane tugay şimdilerde bu 14 çadır kentin dış emniyeti ve bölgenin güvenliğini sağlıyor. Faaliyetlerin yürütülmesini koordine ediyor. Kısacası deprem felaketi nedeniyle vatandaşına hizmet veriyor. Ama yanlış anlaşılmasın, bu tugay Kuzey Irak’taki görev yerlerine terk ettiği anlamında değil. Oradaki kritik görevleri aynen devam ediyor. Yani teröre, teröriste geçit yok.


yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;