DÜNYA

Mehmet Beyhan : Yunanistan Değil ABD Ne Yapmak İstiyor?

Tarih
14 Eylül 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Türkiye,3 Kasım 2002 seçimlerinden bugüne kadar yaklaşık 20 yıl boyunca Erdoğan’ın güçlü liderliğiyle siyasi bir istikrar sağladı. Uzun süre siyasi istikrar sağlanınca Türkiye hem iç politikada hem de dış politikada önemli kazanımlar elde etti.

Hatırlanacağı gibi hükümet değişikliklerinin sık yaşandığı dönemlerde ortaya çıkan olumsuzluklar artık yaşanmamaktadır. Özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile elde edilen siyasi istikrar, kalıcı bir hâle getirildi.

Her ne kadar dış politika, partiler üstü bir alan olsa da hükümetlerin sık değişmesi izlenen dış politika üzerinde olumsuz etkiler bıraktığı bir gerçektir. Geçmişteki tecrübelerden biliyoruz ki yürütülen görüşmeler, hükümet her değiştiğinde ister istemez kesintiye uğruyordu.

Bu nedenle ABD, tekrar 90’lı yıllardaki sık hükümetlerin değiştiği istikrarsız bir Türkiye istiyor. Hükümetlerin sık değiştiği o yıllarda, çevremizde ve dünyada meydana gelen gelişmeler konusunda birbirinden farklı uygulamaların yaşandığını tecrübe ettik.

Bugün mevcut iktidar, Suriye’de PKK’yla mücadele etmek için stratejik noktalarda askeri üsler kurmuş durumda. Keza Doğu Akdeniz’deki haklarımızı korumak ve Afrika’da daha etkin bir dış politika izlemek için Libya ile çok yönlü stratejik anlaşmalar yaptı.

Ana muhalefet Partisinin lideri Kılıçdaroğlu ‘’ne işimiz var Suriye’de’’ve ‘’ne işimiz var Libya’da’’ diye eleştirmişti. Keza Ukrayna-Rusya Savaşında başarılı bir denge siyaseti izleyen iktidarı, Meral Akşener, ‘’ neden ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara dâhil olmuyoruz’’ diye eleştirmişti.

Demek ki millet İttifakının bu iki partisi yarın iktidara gelirlerse, bugün Suriye ve Libya’daki varlığımıza son verecekler ve ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara dâhil olacaklar. Bu noktada muhalefetin dış politika eleştirisi ile ABD’nin Türkiye’den beklentisi tam olarak örtüşüyor.

Muhalefetin ‘’parlamenter sisteme geri dönme’’ çabalarını ABD şiddetle destekliyor. Başkan Biden bu nedenle ‘’dostlarımıza destek verip Erdoğan’ı devireceğiz’’ demişti. Çünkü geçmişte ABD, parlamenter sistemin neden olduğu koalisyon hükümetlerini çok kolay manipüle ederdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;