DÜNYA

Mehmet Beyhan : Suudi Arabistan'dan diplomatik atak

Tarih
10 Ağustos 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

‘’Ortadoğu’’ olarak tanımlanan bölge, insanlık tarihinde birçok farklı kavmin ve kültürün bir arada yaşadığı ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığı yerdir. Bu bölge tarih boyunca, Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam gibi ilahi dinin kesişim noktası olmuştur. Hâlen dünyanın en önemli mabetlerini bünyesinde barındıran kadim ve önemli bir coğrafyadır.

Tarihte, İskender’den Haçlılara kadar birçok kez bu topraklar işgal edilmiş ve petrolün keşfinden sonra da batılı emperyalist güçlerin hedefi olmuştur. Bölge halkları kimi zaman etnik, kimi zaman mezhep nedeniyle kardeş kavgalarına, ihanetlere itilerek, psikolojik travmalara sahne olmuş kan ve gözyaşı hiç eksik olmamıştır.

Ancak toplumların her zaman tek bir yöne doğru gidildiği görülmemiştir. Ne geçmiş yekparedir ne de gelecek yekpare olacaktır. Örneğin Suudi Arabistan düne göre, bugün Türkiye’yle daha iyi ilişkilere sahiptir. Keza komşusu İran ile yeniden diplomatik ilişkileri geliştirdi.

Halkı Müslüman ülke liderleri, dış güçlerin kışkırtmalarına kulak asmayıp birbirleriyle diyalog içinde olmaları, uluslararası alanda onlara hareket kabiliyetini sağlayacaktır.

Nitekim Suudi Arabistan, geçtiğimiz hafta sonu Rusya-Ukrayna krizini çözmek için bir toplantıya ev sahipliği yaptı ve 40’tan fazla ülkenin temsilcisini bir araya getirdi. Demek ki Suudi Krallığı, Türkiye ve diğer halkı Müslüman ülkelerle daha iyi ilişkilere sahip oldukça, bölgesel konularda daha aktif olabiliyor.

Devletlerarası ilişkilerin daha karmaşık bir hâl aldığı günümüz dünyasında, savaş yerine barışı savunmak oldukça kıymetlidir. Savaşın tek kazananı savaştan menfaat elde edenlerdir. Bu bakımdan Suudi Arabistan’ın bu diplomatik atağı dikkate değer bir girişimdir.

Suudi Arabistan, Ukrayna savaşına ilişkin, başlattığı diplomatik atak ile hem bozulan imajını düzeltmek hem de bölgesel konularda daha etkin olmak için iyi bir fırsat yakalamıştır. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi ancak iyi bir kamu diplomasinin yürütülmesine bağlıdır.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;