DÜNYA

Mehmet Beyhan : ABD'li düşünce kuruluşundan Hamas itirafı!

Tarih
21 Aralık 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Gelecek belirsizliklerle dolu olduğu için ileriye yönelik kesin yargılara varmak güçtür. Ancak 7 Ekim operasyonundan bu yana ilk defa ABD’li düşünce kuruluşu Foreign Affairs Hamas’ın geleceğine ilişkin önemli bir itirafta bulundu. ‘’Yeni Siyasi Bir Düzen Nasıl İnşa Edilir?’’ başlıklı yazı 18 Aralık’ta yayınlanmıştı.

Hamas ile ilgili bölümü şöyledir: ‘’Nakba gibi, bugün Gazze'nin kolektif travması, sınırlarının çok ötesinde Batı Şeria'da, Filistinliler arasında, hatta daha geniş anlamda Arap dünyasında yaşanıyor. Bu, durum Gazze'nin siyasi bilincini şekillendirecektir.

Bu arada zor ama kaçınılmaz olan gerçek şu ki, İsrail'in Hamas'ı siyasi ve askeri bir güç olarak ortadan kaldırma yönündeki hedefinin gerçekleştirilemeyeceğidir. Açıkçası bu, ölüm ve yıkımdan başka hiçbir işe yaramayacaktır. İsrailli ve ABD'li yetkililer bu gerçeği ne kadar erken kabul ederlerse herkes için o kadar iyi olacaktır.

İsrail, Gazze'yi vurmaya devam ediyor: Ölü sayısı 20 bini aştı - Son Dakika Dünya Haberleri | NTV Haberİki aydan beri süren şiddetli bombardımanlar ve Gazze'nin sivil altyapısının büyük bir bölümünün yok edilmesi, Hamas'ı iktidardan uzaklaştırmayı başaramadı. Roket fırlatma yeteneği de dâhil olmak üzere askeri yeteneklerini önemli ölçüde zayıflatamadı. Komuta ve kontrol sistemlerini bozma konusunda çok az şey yapabildi.

Mahkûmlar için rehineler anlaşması, her ne kadar kısa ömürlü olsa da, Hamas'ın öneminin devam ettiğini gösterdi. İsrail, Gaze’lileri Hamas'a saldırmaya teşvik etmek için kitlesel sivil kayıp ve acıların Hamas’ın neden olduğunu ileri sürdü. Ancak İsrail, tüm bu yalan propagandaya rağmen, bu amacına da ulaşamadı. Hatta Filistin Politika ve Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen son anketlerde: İsrail'in Gazze bombardımanı ve işgalinin tam tersi bir etki yaratarak bütün Filistinlileri Hamas'ın saflarına itti.

Foreign Affairs MagazineHamas, toplumda derin kökleri olan ve işgal altındaki toprakların hem içinde hem de dışında önemli bir takipçi kitlesine sahiptir. Filistin siyasetinin ayrılmaz bir bileşenidir. Hamas muhtemelen yakın gelecekte Filistin’in siyasi manzarasının bir parçası olarak kalmaya devam edecektir. Dahası, Gazze'de işgal koşulları, abluka ve İsrail'in yapısal şiddetinin diğer biçimleri devam ettiği sürece, Hamas'ın veya onun gibi başka bir grubun direnişi devam edecektir.’’

Görüldüğü gibi Foreign Affairs, İsrail’e diyor ki Hamas Filistin’in bir gerçeğidir ve siz bu gerçeği değiştiremediniz. Daha fazla ölüm ve yıkım olmaması için bu gerçeği kabul edin ve ateşkes sağlayın. Ateşkesin sağlanması, barış içinde yaşama arzusu rasyonel düşünen her insandan beklenen doğal bir şeydir. Fakat hastalıklı bir zihniyette sahip Netanyahu için barış, savaştan daha tehlikeli görünüyor.

İsrail’in Filistin’de döktüğü kanın boyutu vicdanları titretecek seviyelere ulaşmıştır. Amerika ve İngiltere başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde tepkiler gün geçtikçe artmaktadır. Batılı halkların tepkisi ile idarecilerinin iradesi arasındaki uçurum giderek derinleşmektedir.

Bazı batılı medya kuruluşları ve politikacıları kasıtlı olarak, İsrail'in Filistinlilere yönelik işlediği soykırımı "İsrail-Hamas savaşı" olarak adlandırdı.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;