DÜNYA

Mehmet Beyhan : Almanya'dan Notlar

Tarih
04 Şubat 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Geçen haftadan beri Almanya’dayız. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius,’’Amerika Birleşik Devletleri’nin güvenlik odağı Hint-Pasifik’e kaydığını’’ söylemişti. Bunun üzerine Alman medyası, bu konu etrafında yoğun olarak tartışıyor. Avrupa’da çıkabilecek yeni askeri tehditlere karşı Pistorius, ‘’Avrupa kendini daha iyi savunabilmesi için hızlanması gerektiğini’’ söyledi.

Pistorius, Alman Welt Gazetesi’ne verdiği mülakata ‘’Biz Avrupalılar kendi kıtamızda güvenliği sağlamak için daha fazla taahhütte bulunmalıyız’’ dedi. Ancak kıtanın kendi silah üretimini arttırmasının zaman alacağını belirten bakan, ‘’Silahlı kuvvetler, sanayi ve toplum açısından arayı kapatmak için yaklaşık 5 ile 8 yılımız var’’ diye konuşması, Avrupa’da derin bir endişeye neden oldu.

Almanya Rehberi - AtlaseduAlman medyası, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini sürdürmek için silah üretimini arttırdığını, Baltık ülkeleri, Gürcistan ve Moldova’yı tehdit ettiğini söylüyor. Bunun üzerine Pistorius, ‘’NATO savunma planları temelinde doğu kanadını savunmak için kendimizi en iyi nasıl hazırlayabileceğimizi hesaplamamız gerekiyor’’ dedi. Pistorius’un NATO’nun doğu kanadı vurgusu altı çizilmesi gereken bir nottur.

Görüldüğü gibi Alman medyası ile Savunma bakanın açıklamaları birbiriyle örtüşüyor. Belli ki Pistorius’un açıklamalarının üzerinde düşünülmüş, tartışılmış, kişisel görüşünden çok Alman Devlet politikası olduğu anlaşılıyor. Bu hususun altını özellikle çizmemizin nedeni, Savunma Bakanı durup dururken neden ‘’kendimizi savunmak için hızlanmamız lazım’’ veya neden ‘’5 ile 8 yılımız var’’ desin? Bu, dikkate alınması gereken bir sorudur.

Nitekim Pistorius, Alman ZDF televizyonuna yaptığı açıklamada, ‘’Avrupa’da bir savaş tehdidi olabileceği fikrine alışmalıyız’’ dedi. Köklü bir geçmişi olan Almanya gibi bir devletin Savunma Bakanın bunları söylemesi, durumun ciddiyetini gösteriyor.

Dünya, kötü insanların ürettiği çarkların dönüşüne kendini kaptırmış süratle gidiyor ve bu çarklar birbirini takip ediyor. Bunlar öyle çarklar ki, birini kaçırdığınız vakit, bir çölün ortasında, trenden atılmış bir yolcu gibi yapayalnız kalırsınız.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘’Türkiye kendi eksenini kuruyor’’ ifadesi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Balkanlar’daki diplomatik temasları çok önemliydi. Bu, Türkiye’nin dönen çarkları çok iyi takip ettiğini gösteriyor. Almanya’dan bakınca, Türkiye’nin emin ve ehil bir kadro tarafından yönetildiğini çok net görüyorsunuz.

Erdoğan’ın ‘’Türk ekseni’’ çıkışı buralarda çok dikkat çektiğinin altını çizerek not etmemiz gerekir. Televizyonda Yunan aksanı ile konuşan bir adam: ‘’Erdoğan bölgesel ve küresel dengeleri etkilemek için Türk eksenini kuruyor’’ dedi

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;