DÜNYA

Mehmet Beyhan : Yeni bir soğuk savaşa doğru

Tarih
16 Mart 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Çin’in hem iç hem de dış kaynaklardan yoğun sermaye temin etmiş olması Batı’yı rahatsız etmiştir. Başlangıçta iç ve dış piyasalarda sahip olduğu ekonomik etkinlik veya rekabet edebilme gücü, ucuz emek gücünden kaynaklanıyordu. Ancak Çin, şimdi artık katma değeri yüksek teknoloji de üretebiliyor. Zaten ABD’yi endişelendiren de ucuz emekle katma değeri yüksek ürün üretebilmesidir.

İngiliz dergisi The Economist, 2019’da ’Yeni bir tür soğuk savaş’ başlıklı yazıda: ‘’Amerika Birleşik Devletleri ve Çin, yarı iletkenlerden denizaltılara ve gişe rekorları kıran filmlerden ay keşfine kadar her alanda rekabet halindedir. İki süper güç, kazan-kazan bir dünya arıyordu. Ancak bugün birinin kazanması, diğerinin yenilgisi gibi görünüyor. Ne Çin'i Amerikan düzenine tabi kılan bir çöküş olur, ne de Amerika Pasifik'ten çekilir. Bu, kazananı olmayacak olan yeni bir tür soğuk savaştır.’’ demişti.

Görüldüğü gibi Batı, Çin’in her alanda kendisiyle rekabet edebilme gücüne erişmesinden büyük bir endişe duymaktadır. Amerika, Çin'in zirveye ulaşmak için hile ile teknoloji çaldığını söylüyor. Ayrıca Çin’in denize yayılmak suretiyle, İsveç ve Kanada’yı tehdit ettiğini iddia ediyor.

Hatırlanacağı gibi bu iddiaların ardından 15 Eylül 2021’de Avustralya-ABD- İngiltere arasında ‘’AUKUS Güvenlik Paktı kurulmuştu. Söz konusu paktın, detaylarını görüşmek üzere ABD’de bulunan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, BBC’ye verdiği mülakatta: ‘’Çin’in dünya düzenine meydan okuduğunu’’ söyledi. Aynı mülakatın devamında: ‘’Dünya daha istikrarsız bir yere dönüştü ve güvenliğimize yönelik tehditler arttı. İngiltere savunma bütçesini gelecek iki yılda yaklaşık 5 milyar sterlin artıracağını’’ söyledi.

Hâlbuki Sanayi devriminden bugüne kadar dünya hiçbir zaman istikrarlı olmadı ki bugün istikrarsızlaşsın. Bütün bu açıklamalar, dünyanın geleceğine ilişkin önemli ipuçları vermektedir. ABD ve İngiltere ikilisi Çin üzerinden dünyayı yeniden kutuplaştırmak istiyor.

Ancak Batı’nın her isteği gerçekleşecek diye bir kural yoktur. Nitekim birçok emelli hayal olarak kalmıştır. Bize düşen olaylar arasında sebep sonuç ilişkisini doğru kurmak ve olacaklar hakkında doğru öngörüler geliştirmektir.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;