DÜNYA

Mehmet Beyhan : Tunus Cumhurbaşkanı ülkesine kötülük ediyor

Tarih
11 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Dünya gündemi o kadar hızlı değişiyor ki, hepsini vaktinde gündeme getirip yazmak mümkün olmuyor. Neyse ki zamanında dile getiremezsek de önemli gelişmeleri defterimize not ediyoruz. İşte defterimize not ettiğimiz önemli konulardan biri de Tunus’taki gelişmelerdir.

Hatırlanacağı gibi, Temmuz 2021’de Tunus Cumhurbaşkanı Kais Said, bir Cumhurbaşkanlığı darbesiyle Başbakanı görevden alarak Parlamentoyu askıya aldı. Yasama ve yürütmeyi lağvederek kararnamelerle ülkeyi idare etmeye başladı.

Said, orduya parlamentoyu kuşatma emrini vermiş, milletvekillerinin maaşlarını ödememişti. Keyfi uygulamalarla hukukun temel kurallarını çiğnemiş, bazı milletvekillerin dokunulmazlıklarını kaldırarak hapsetmişti.

Bütün bunlara ilaveten çevrimiçi toplantılarla parlamentonun askıya alınmasını eleştiren herkesi darbe girişimi başlatmakla suçladı. Hatta sadece suçlamakla kalmadı, güvenlik gerekçesiyle onlara soruşturmalar açtırdı. Anayasanın açık hükmüne rağmen parlamentonun onayı beklenmeden Nejla Bouden’i Başbakanlığa atadı.

Fakat kabine üyelerinin çoğunu kendisi seçti ve raporları doğrudan kendisine vermelerinin talimatını verdi. Başbakanı sadece kurduğu baskı düzenini gizlemek için kullandı. Kais Said, bir karabasan gibi Tunus’un üzerine çökerek, doğmakta olan demokrasi ve hukuku ortadan kaldırdı.

Yıllarca baskı altında ezilen Tunus halkı, 2011’de Bin Ali’yi demokrasi ve özgürlük için devirmişti. Halkın temel amacı, demokratik bir sistemle ekonomik sıkıntılarına çare bulmaktı. Konuştuğum bazı Tunuslu gazetecilerden edindiğim izlenime göre, siyasi gelişmeler Tunus halkını hayal kırıklığına uğrattı.

Said, 2019’da cumhurbaşkanlığına aday olduğunda, yolsuzluğu ortadan kaldıracağını vaat etmişti. İkinci turda oyların %73’ünü alarak ezici bir zafer elde etmişti. Ancak şimdi Said’in Tunus’u getirdiği yer tam bir uçurumdur. Yolsuzluklarla ülkenin kaynaklarını, temel hakları yasaklayan zihniyetiyle halkın huzurunu yok etmiş.

Tunuslu gazetecilerin bana aktardıkları bilgilere göre: ‘’Said, yargıyı siyasi rakiplerini itibarsızlaştırmak için bir araç olarak kullanıyor.’’ GF’de okuduğum bir haberde gazetecilerin bana söylediklerini teyit etti: ‘’Said, Yüksek Yargı Konseyi’ni feshetmiş ve üyelerini kendisinin atayacağı yeni bir organ kurdu’’ bilgisini vermişti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;