DÜNYA

Mehmet Beyhan : Savaş Lobisi Kana Doymuyor

Tarih
13 Ekim 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Beyhan Milat

Tarih boyunca ülkelerin düşünürleri ve yöneticileri, belirsizlikleri azaltmak, tehditleri bertaraf etmek için uğraşırlar. Devlet adamları sadece günlük sorunlarla uğraşmaz. Gelecekte ortaya çıkabilecek gelişmeleri, sorunları tahmin ederek çeşitli olasılıklara göre çözüm üretirler.

Bir hakkı teslim etmek için söylemek gerekirse, mevcut dünya lideri arasında bunu en iyi yapan Erdoğan’dır. Bunu sadece Erdoğan’ı sevenler değil, ona açık gizli düşmanlık yapanlar bile bu gerçeği zaman zaman itiraf etmek zorunda kalıyorlar.

Ciddi her devlet gibi Türkiye’de devam eden krizleri ve yeni oluşumları yakından takip etmektedir. Zira ülkelerinin güvenliğini ve çıkarlarını tehdit eden riskleri önceden değerlendirerek krizleri fırsata çevirmek için strateji üretirler. Zira insan zihni rasyonel nedenlere dayandığı için, bir sorunla karşılaştığında hemen çözüm üretir.

***

Dünyada kartlar yeniden açılırken, Türkiye’nin bölgesel güç olma mücadelesi Türk-Yunan ilişkilerini yeniden gerdi. Yunanistan Türkiye’yle bir güç mücadelesi yarışına girmiş durumda. Ancak Türkiye,kendi milli gücüne dayanırken, Yunanistan ise, Fransa ve ABD’ye güveniyor.

Adalar Denizi’nde krize kaynaklık eden aidiyeti belli olmayan ada, adacık ve kayalıklar sorunu, tarafların hukuki tezleri ışığında çözüm bekliyor. Bu nedenle kriz Adalar Denizi’ne taşındı ve ortaya çıkan sonuç tehlikeli bir sürece doğru ilerliyor.

Sorunu diyalogla çözmek yerine Yunanistan, krize dönüştürmeyi tercih ediyor. Hâlbuki krizin Yunan halkına da bir faydası yoktur.ABD’deki savaş lobisi bunu fırsat bilerek tıpkı Rusya’yı Ukrayna ile yıprattıkları gibi, Türkiye’yi Yunanistan ile yıpratmak istiyor.

***

Türk-Yunan ilişkilerinde yaşanan krizi üç bağımsız değişkeni göz önünde tutmak gerekir. Bunlardan birincisi, uluslararası siyasal sistemdir.Dünya siyasal sistemin içinde bulunduğu kriz ve Türkiye’nin barış ve adalet temelinde yürüttüğü dış politika, sistem içindeki etkileşimleri Türkiye’nin lehine çevirdi. Bunu fark eden ABD’deki savaş lobisi, Yunanistan’ı sahaya sürdü.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;