Pazartesi günü Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun kalabalık bir heyetle Ankara’ya geldi. Konuk Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile ‘’Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi’’ni imzalandı. Ayrıca iki ülke arasında siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel olmak üzere toplam 15 alanda anlaşma imzalandı.
Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkilerin kökeni 1516’da Barbaros kardeşlerin Cezayir’e gelişi ile başlamıştı. Ancak 1830’da Fransa Cezayir’i işgal edince ilişkiler kopmuştu. 1962’de bağımsızlığını kazandıktan sonra, Türkiye’yle diplomatik ilişkiler yeniden kurulmuştu. Ancak dönemin Türk hükümeti, batıyla ters düşmemek için Cezayir’in bağımsızlık sürecinde kendine yakışanı yapmamıştı.
Daha sonra Türkiye, 31 Temmuz 1962’de Cezayir’in bağımsızlığını tanımış ve 30 Haziran 1963’te de Türk Büyükelçiliği faaliyetlerine başlamıştı. Turgut Özal 1985’te Cezayir’i ziyaret etmiş ve 1962’de BM’de Cezayir’in bağımsızlık oylamasında Türkiye’nin hatalı tutumundan dolayı özür dilemişti. Bu gelişmelerden sonra Türk-Cezayir ilişkilerinde normalleşme görülmüştür.
Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmesiyle birlikte, Türk-Cezayir ilişkilerinde de belirgin gelişmeler olmuştur. İki ülke arasında 2006’da ‘’Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’’ imzalanmıştır. 2010’lu yıllarda karşılıklı ziyaretler gerçekleşmiş ve 2013’te Erdoğan Başbakan olarak Cezayir’e gitmişti. 2014’te Erdoğan bu defa Cumhurbaşkanı olarak Cezayir’e gitmişti. 26-28 Şubat 2018’de yine Erdoğan Cezayir’i ziyaret ederek, iki ülke arasında siyasi ve ticari anlaşmalar yapmıştı.
Bütün bu çabaların bir neticesi olarak, şimdi dünya krizlerle boğuşurken, iki kardeş ülkenin Cumhurbaşkanlarının imzaladığı bu anlaşmaların gelecek açısından pozitif sonuçları mutlaka olacaktır. Türkiye, barış ve adalet temelinde sürdürdüğü dış politika sayesinde bölgede güven yaratmıştır. Bu da ikili ilişkilerde çok yönlü anlaşmaların yapılmasını kolaylaştırmıştır.
Hiç yorum yapılmamış
2031 kez izlendi
956 kez izlendi
1214 kez izlendi
2321 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.