DÜNYA

Abdullah Muradoğlu : Trump’ın Pentagon atağı ne anlama geliyor?

Tarih
18 Kasım 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Muradoğlu

20 Ocak 2021’de ABD Başkanlığını rakibi Joe Biden’a devretmesi beklenen Donald Trump’ın geçiş sürecinde “Pentagon”a yaptığı atamalar dikkat çekiyor. Biden’ın kazandığını reddeden Trump’ın seçimlerin hemen ardından Savunma Bakanı Mark Esper’i görevden alması farklı yorumlara yol açıyor. Esper’in azledilmesinden sonra kritik üst düzey görevlerden istifalar da gerçekleşti. Trump’ın boşalan görevlere atadığı isimler ise kafaları bir hayli karıştırıyor.

Normal zamanlarda seçim kaybeden ABD Başkanları Seçilmiş Başkanların yeni görevlerine hazırlanmalarını kolaylaştıran bir yaklaşım sergiliyor. ABD artık ‘eski normal’den çok uzak. “Pentagon” başta olmak üzere yaptığı atamalara bakılacak olur ise Trump görevi suhuletle devredecek bir Başkan gibi davranmıyor. Halihazırda Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunlukta olduğundan ötürü Trump 20 Ocak’a kadar birçok kritik atama gerçekleştirecek gözüküyor.

ABD Başkanı Trump: Nisana kadar tüm nüfusa yetecek kadar aşımız olacakTrump’ın Savunma Bakanı’nı azlederek yerine Christopher Miller’i getirmesini ‘darbe girişimi’ olarak yorumlayanlar bile oldu. Dünyanın birçok ülkesindeki askeri darbelerde rol oynayan ABD’de “darbe tartışmaları” nadir rastlanan bir durum. Trump, her halükârda 20 Ocak’ta Beyaz Saray’ı terk edecek. Pentagon’da yaptığı atamalara rağmen Ordu’nun Trump’ın peşinden gitmeyeceği de belli. Kimin söylediğini hatırlamıyorum, birisi, “dünyada askeri darbe yapılamayacak tek ülke ABD’dir. Çünkü Washington’da bir Amerikan Büyükelçiliği bulunmuyor” demişti. Peki 2 ay sonra görevi bırakacak olan Trump neden böyle yapıyor?

Trump’ın Savunma Bakanı Esper’in yanısıra “CIA” Başkanı Gina Haspel ve “FBI” Başkanı Christopher Wray’den hoşnut olmadığı biliniyordu. Trump’ın Başkanlığı kazanması halinde bu isimleri kovacağı da konuşuluyordu. Şaşırtıcı olan Esper’in seçimlerin ardından görevden alınmasıydı. Trump’ın yakın çevresi CIA Başkanı’nın da azledilmesi için bastırdığı söyleniyordu. Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’ın ise Haspel’i kolladığı söyleniyor. Ancak Cuma günü Beyaz Saray’daki rutin istihbarat brifingine Haspel’in katılmaması dikkat çekiciydi.

Trump’ın kara listesinde olduğu söylenen isimler arasında “Ulusal Güvenlik Ajansı Direktörü General Paul Nakasone ile “Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı(CISA)” Direktörü Chris Krebs de var. “CISA” tarafından yapılan açıklamada Kasım seçimlerinin ABD tarihinin en güvenli seçimleri olduğu belirtilmişti. Bu açıklama Trump’ın “hilekârlık” iddiasıyla çelişiyor.

Donald Trump | euronews - Donald Trump hakkında uluslararası haberlerTrump’ın 2016’da Başkan seçilmesini sağlayan en temel vaatlerinden biri, ABD askerlerinin Afganistan başta olmak üzere Ortadoğu’dan çekilmesiydi. “Pentagon” ve “Müesses Nizâm”ın diğer kurumları Trump’ın bu vaadini sekteye uğrattı. Hatta Trump döneminde Ortadoğu’da ABD askerlerinin sayısı daha da arttı. Trump yönetimi “Taliban” ile bir anlaşma imzalamış idi. Buna göre ABD askerlerinin bir kısmı yılbaşına kadar eve döneceklerdi. Çekilme işlemi Mayıs 2021’e kadar tamamlanacaktı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien bu minvalde açıklamalar yaptı. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, O’Brien’ın açıklamalarını ‘spekülasyon’ olarak niteledi. O’Brien ise cevap olarak spekülasyon iddiasını reddetmişti.

Savunma Bakanı Miller, Başdanışmanı Emekli Albay Douglas Macgregor ve Trump’ın “Afganistan Özel Temsilciliği” için aday gösterdiği William Ruger çekilme yanlısı isimler. Daha önce “Fox News”te yorumlar yapan Macgregor, Afganistan’dan çekilme vaadini yerine getirmediği için Trump’ı sert sözlerle eleştirmiş idi. Ruger ise Trump’ın asker çekme kararını sadakatle uygulayacak personel bulmakta zorluk çektiğini belirtmişti. Ruger yeni Savunma Bakanı’nın desteğiyle Trump’ın ABD’nin en uzun savaşını bitiren bir lider olarak anılacağını söylemişti.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;