DÜNYA

Abdullah Muradoğlu : Beyaz Saray’da cadı avı!

Tarih
11 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Muradoğlu

Önceki hafta, Çarşamba günü, “New York Times”da “Trump yönetimi içinde direnişin bir parçasıyım” başlığıyla yayınlanan makale Beyaz Saray’da panik havası estirdi. İsimsiz makalede, Trump yönetimi içinde, Trump’a karşı bir hareket başlatıldığı ileri sürülüyordu. En üst düzeyde görev yapan ‘biri’ tarafından kaleme alındığı belirtilen makalede, Trump’ın azledilmesi yönündeki girişimlerin de gündeme geldiği, ancak Anayasal bir krize meydan vermemek için bunun tercih edilmediği belirtiliyordu. Aslında Yazar, Trump’ı durduracak başka bir yol bulunmaması halinde “azil” sürecinin başlatılabileceği imasında bulunuyordu.

Trump, Beyaz Saray’daki ilk genel sekreteri Reince Priebus’u dışarıya bilgi sızdırılmasını önleyemediği için azlederek yerine İç Güvenlik Bakanı General John Kelly’i getirmişti. Kelly, başta Trump’ın damadı Jared Kushner olmak üzere hassas bilgilere erişimi olan üst düzey görevlilere bile güvenlik sınırlamaları getirmiş, bu arada birçok kişiyi Beyaz Saray’dan göndermişti. Kelly, Trump’ı bile sinirlendiren sert önlemler almasına rağmen bilgi sızmasını durduramadı. Kelly’nin Trump’tan, Trump’ın ise Kelly’den hazzettiği de söylenemez. Kelly, Savunma Bakanı Mattis gibi Trump’ı dizginlemek isteyen ‘yetişkinler’ arasında sayılıyor.

Başta “New York Times” olmak üzere ana akım medya, Beyaz Saray’dan sızan dedikodulara yer vererek Trump’ı alay konusu haline getiriyordu. Trump’ın iç kabinesinde yer alan bazı isimlerin, Trump hakkındaki alaycı yorumları sık sık medyaya düşüyordu. Sızdırmalar, ‘ulusal güvenlik’ kapsamındaki hassas bilgileri de içeriyordu. Az sayıda kişinin katıldığı toplantılardan bilgi sızması karşısında Trump adeta deliye dönüyordu. New York Times’daki isimsiz makaleyse, Beyaz Saray’daki köstebeklerin sayısının birden fazla olduğunu gösteriyor. “Derin Gırtlaklar” arasında, Trump’ın Beyaz Saray eski Baş Stratejisti Steve Bannon da yer alıyordu. Michael Wolf’un Trump’ı kızdıran, “Ateş ve Öfke/Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İç Yüzü” kitabının cömert bilgi kaynaklarından biri, Bannon idi. Bannon, çenesinin düşüklüğünün cezasını aşağılanmış şekilde Beyaz Saray’dan kovularak ödeyecekti.

Wolf’a göre köstebeklerden biri, Trump’ın bizzat kendisiydi. Gün boyu ve daha sonra gece yatağındayken devam eden telefon görüşmeleri boyunca ona sadakat göstermek için hiçbir sebebi olmayan insanlarla konuşup duruyordu. Durmadan şikâyet ediyor, telefonda görüştüğü kişilerse onun bu söylediklerini hiç bekletmeden acımasız dedikodu dünyasına yayıyordu.

ABD Başkanı Richard Nixon’ı istifaya götüren “Watergate Skandalı”nın patlak vermesinde rol oynayan gazeteci Bob Woodward’ın, bugünlerde piyasaya çıkacak olan “Korku: Trump Beyaz Saray’da” adlı yeni kitabında yer verdiği iddialar da Trump’ın yakın çevresindeki gizli isimlerin tanıklıklarına dayanıyor. Bu iddialar, isimsiz makalede yazılanları teyit ediyor.

Times’daki makale, Trump’ın iç kabinesinde yer alan isimler üzerinde kuşkulu bakışlara yol açtı. Güyâ Trump’ın en sadık adamı, Başkan Yardımcısı Mike Pence dahi açıklama yaparak, “yalan makinesi”ne bağlanmaya hazır olduğunu bildirdi. Bazı Cumhuriyetçi Senatörlerin güvenlik önlemi olarak “yalan makinesi”ni tavsiye etmeleriyse Saray’da panik havası estirdi.

Beyaz Saray’da kendilerini baskı altında hisseden personelin rahatlamak için içeride olan-bitenleri yakın çevrelerinde konuştukları biliniyor. Bu yüzden “yalan makinesi” uygulaması birçok personelin başını yakabilir. Medyadaysa, yalan makinesinin sağlıklı sonuçlar verip vermeyeceği tartışılıyor. Buna göre Beyaz Saray’da yalan makinesi, şimdiye kadar görülmemiş ölçülerde bir “cadı avı” başlatacak. Öte yandan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, Trump’ın damadı Jared Kushner, kızı İvanka ile diğer danışmanlarından Kellyanne Conway’in yalan makinesinden muaf tutulup tutulmayacakları da tartışılıyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;