EĞİTİM

Abbas Güçlü : Liselere giriş faciası

Tarih
31 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abbas Güçlü

LGS yerleştirme sonuçları dün açıklandı. Ortalık toz duman.

Yüz binlerce öğrenci açıkta, veliler şokta!

MEB ise bildiğiniz gibi!

Ortada ne bir plan var ne de bir program.

/* */

Nasıl ki yüz binlerce öğretmen atama beklerken, on binlerce öğretmen açığı varsa, yüz binlerce öğrencinin açıkta kaldığı liselere girişte de tam 342 bin kontenjan boş kaldı!

Çoğu da meslek lisesi ve imam hatip!

İşte bu yüzden hiç zaman geçirilmeden, diğer liselere dönüştürülen klasik liseler tekrar açılmalı ve herkes evine en yakın okula lafta değil, gerçek anlamda gidebilmeli.

Liselere yerleştirme tam bir hayal kırıklığı yarattı.

Yüzde 5’lik dilime giren öğrenciler, 100 üzerinden 98.5 not ortalaması olanlar, evine en yakın okula giremeyenler, hiçbir yere yerleşemeyenler ve daha kimler var kimler...

Veli ve öğrenciler şaşkınlık içerisindeler.

Memnuniyet oranı yerlerde sürünüyor ve MEB’den hâlâ doyurucu bir açıklama yok.

Öğrenciler, veliler, öğretmenler, büyük bir moral çöküntüsü içerisinde.

En azından bundan sonra ne olacağına ilişkin, inandırıcı bir açıklama yapılmalı ki rahatlasınlar.

Ya da okulların açılışı bir ay ertelenerek, her şey sil baştan yeniden ele alınmalı.

Bu süreçte kesinlikle uzak durulması gereken tek şey var, o da, “Bu sene böyle oldu, seneye, bu sistemi çöpe atıp, çok daha adil olanı getireceğiz” yönünde bir açıklama yapılması!

İşte bu, velileri çıldırtır.

Daha da vahimi, Bakan Selçuk’un da kendinden önceki bakanlardan hiçbir farkı kalmaz.

Ayrıca, artık tüm kabahati sırtına yükleyecekleri bir müsteşar da yok.

Bu yüzden, doğru düzgün bir sistem hemen bu yaz getirilsin ki yeni kayıp kuşaklar yaratılmasın...

Küskün kuşaklar

Okula, öğretmene, ailesine, devlete, kendisine yani her şeye küsüp odasına kapanan o kadar çok öğrenci var ki onları daha fazla üzmeye hiç ama hiç kimsenin hakkı olmamalı ve bu yanlıştan derhal dönülmeli.

Bu, o kadar zor mu?

Hiç sanmıyoruz.

Eğer istenirse, hâlâ yapılabilecek çok iş var.

Örneğin farklı liselere dönüştürülen ve hemen her mahallede, her öğrenci için cankurtaran simidi olan klasik liseler hemen açılmalıdır.

Açılmalı yani tekrar eski konumlarına kavuşmalılar ki okullar açılırken, zorunlu eğitim çağındaki yüz binlerce öğrenci okulsuz kalmasın.

Bakan Ziya Selçuk’un bu krizden yüz akıyla çıkmasını temenni ediyor ve bekliyoruz. Çünkü ulus olarak buna ihtiyacımız var.

Bu konuda, devlet kademesindeki herkes kendisine yardımcı olmalı, veliler de paniğe kapılmadan sabırla yapılacakları beklemelidir.

Evet, krizin boyutları çok büyük, bugün açıklanacak üniversite sınav sonuçlarıyla birlikte daha da derinleşecek.

İşte bu yüzden, krizi fırsata dönüştürüp, ucubeye dönüştürülen sistem, yeniden işler hale getirilmelidir.

Bu zorunlu revizyon, eğer hemen şimdi yapılmaz ve sonraya ötelenirse, Bakan Selçuk, kendisine sağlanan kredinin çok önemli bir bölümünü boşa harcamış olur ki bunun da başta kendisi olmak üzere hiç kimseye bir yararı olmaz!

Neler yapılabilir?

Bu yıl için şu saatten sonra herhangi bir düzenleme yapmak mümkün değil demek, topu taca atmak olur.

Bir önceki bakan ve kurmayları belli ki derslerini iyi çalışmadılar ve sınıfta kaldılar.

Veli ve öğrencinin nabzını tutamadıkları gibi siyasetin nabzını da tutamadıkları için gözden kayboldular.

Sınavsız öğrenci alan okullar için yapılan yerel yerleştirme sonucunda, yüz binlerce öğrenci açıkta kalırken, 107 bini Anadolu İmam Hatip, 214 bin Anadolu Meslek lisesi, 21 bini de Anadolu lisesi olmak üzere  342 bin kontenjan boş kaldı.

Aynı durum geçen yıl üniversitelere girişte de yaşanmıştı, bir yanda milyonlarca öğrenci, öte yanda açıkta kalan 350 bin kontenjan vardı.

Bunun anlamı şu:

YÖK, MEB ve ÖSYM, yatırım ve kontenjanlarını, öğrencilerin istekleri yönünde değil, kafalarına göre yapıyor ve sadece öğrencilerin hayallerini çalmakla kalmıyor, devletin kaynaklarını da hovardaca tüketiyorlar!

Özetin özeti: Dün lise adayları, bugün de üniversite adayları hayatın gerçekleriyle yüz yüze geliyorlar. Ve onlara hayal kırıklığından başka bir şey maalesef sunamıyoruz.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    02 Ağustos 2018 16:28
    0 0
    abbasın da korkusu, MÜFREDATI BELİRLEYEN ABD EĞİTİMCİSİ VE BÜYÜKELÇİNİN HİLAFINA BİR LAF ETMEK.hep suçlu AKP hükümeti, bakanları falan. niye,,,çünkü AKP MÜFREDAT BASKISINDAN KURTULMAK İSTER. ONUN İÇİN BAŞTA ABBAS, KİM VARSA HEPSİ DİRENİYORLAR.bizim AKP uyursa da bunlar yürüyüşe de geçerler ki, yandı gülüm keten helva yani.(tabi imam hatip nefretini de unutmayın.istedikleri dinsiz insan ve toplum)
  • hursit dilaver

    02 Ağustos 2018 16:24
    0 0
    aşağıdaki yorumları okudum . işte eğitim sistemimizin hali. turizm, sanayı, ticaret askeriye iyi de eğitim niye böyle . malum ABD ve ingiltere. neyse.ELBET SİZ BİLMEZSİNİZ,78LERDEKİ CHP DEVRİNDE ORTA MEKTEBİ BİLE BİTİRMEYENLERE 15 GÜNLÜK EĞİTİMLE LİSE DİPLOMASI VERİLMİŞTİ.bunu bana söyliyen de , orada sınav kurulundaki chpli arkadaşımdı.yer mi elbet ankara.mesela tuzluçayır.neler gördük o günlerde be..
  • hursit dilaver

    02 Ağustos 2018 15:49
    0 0
    aşağıdaki dünkü yorumlarımı abbas güçlüye gönderin de ne dediğinin farkında olsun. olmadı bir milli gazete alsın da bu ingiliz ve amerikan eğitimini anltsınlar ona.:o da bal gibi biliyor da, söylemek işine gelir mi hiç..
  • hursit dilaver

    01 Ağustos 2018 15:31
    0 0
    eğitimin düzenli ve türk sistemi olması için ABD ve İNGİLİZ etkisinin kırılması lazım. ama öyle yer tutmuşlar ki, çok zor.dersler laçka ve 50 soruda 15 bildiniz mi başarılı oluyorsunuz. ABD bunu istiyor. zaten üstün zekalı ve kullanacakları kendisi alıp götürüp DEVŞİRİP GERİ GÖNDERİYOR.adını vermeyeyim ama çok sevdiğiniz biri de, bu bursla ABDye gitmişti.FALİH RIFKI DA YANINDAKİNE, BAK BUNA DİKKAT ET İLERDE BURAYA BAŞBAKAN OLACAK demişti. ve de olmuştu... daha ne diyeyim.
  • hursit dilaver 2

    01 Ağustos 2018 15:27
    0 0
    ABDninTÜRKİYE İÇİN ingilizlerden DEVRALDIĞI VE DEVAM ETTİRDİĞİ eğitim sistemi ve okutulacak dersler falan 1949dan beri SÜRDÜ ve bu günlere geldi .hep ABDnin dediği oldu. onların istediğini okuduk: BUNLARI ABBAS GÜÇLÜ BİLMEZ Mİ. BİLİR DE HİÇ BAHSETTİĞİNİ DUYDUNUZ MU. ASLA DUYAMAZSINIZ.bu günlerde ikide bir MÜFREDAT SÖZÜ DUYDUĞUNUZDA, bilin ki AKP bu sistemi değiştirmek istiyor ama, başta bizim hain soylular hemen vıyaklıyor.dikkat edin emi..
  • hursit dilaver 1

    01 Ağustos 2018 15:23
    0 0
    1949DAN ÖNCE İNGİLTERENİN ŞEKİLLENDİRDİĞİ VE DİKTE ETTİĞİ MÜFREDAT VE EGİTİM SİETEMİNİN,ingilterenin devreden çıkması ile İSMET PAŞA HÜKÜMETİNİN 1949DA ABD İLE YAPTIĞI TÜRK EGİTİMİ VE MÜFREDATI ŞARTLARINI BİLMEZSİNİZ. MEŞHUR, FULBRIGHT DEKLERASYONU YANİ.EĞİTİMİ, DERSLERİ 4 ABD EGİTİMCİSİ İLE 4 TÜRK EGİTİMCİSİNİN KARARI VE PATA KALINCA AMERİKAN SEFİRİNİN 2 OYU İLE DEDİGİNİN OLDUĞUNU BİLMEZSİNİZ.
  • MEM

    01 Ağustos 2018 13:17
    0 0
    Benim oğlum ortaokulu 3. bitirdi.345puan aldı.Mahalle mektebine yerleşti.Kaderine küstü. Odasına çekildi.
  • Emine Yenilmez

    31 Temmuz 2018 19:53
    0 0
    Aynen katılıyorum çok feci bir eğitim sistemimiz var benim kızım teok sınavlarında birinci sınav 450 ikinci sınav 360 aldı ancak 367 puanla öğrenci alan okula yerleşemedi ve sonuç 130 puanlık okula yerleşti ama bu seneki adrese dayalı sisteme göre en iyi okula sınava girmeyen çocuk yerleşti soru şu benim kızımın hakkını nerede verecekler yazık değilmi emeklerimize.
  • Akif Mert

    31 Temmuz 2018 18:48
    0 0
    Geçen yıl çocuğum bu berbat sistem yüzünden hiç bi okula yerleşemedi mana ya meslek lisesi ya imam hatip dediler bunlardan birini seçmezsem hiç bi okula giramez açık lise olur dediler mecburen imam hatip lisesine verdim çok güzel ancak çocuğun alt yapısı yok çocuk okulu sevdi orada okuyan öğrenciler ortaokulu da imam hatip lisesi nde okudukları için çocuğum geri kaldı sonuç çocuğum sınıfta kaldı şu sistemi birtürlü tutturamadılar düzeleceğine inanmıyorum
  • Goncagül

    31 Temmuz 2018 18:31
    0 0
    Benim oğlum nitelikli liseye yerleşti çok şükür
  • Sade Vatandaş

    31 Temmuz 2018 18:02
    0 0
    Aklı Selim sahibi kesim sürekli dile getiriyor. Bir nesil son 4-5 yıldır yap boz uygulamalar yüzünden deneme tahtasına döndü. Hükümet pek çok konuda başarılar elde etti. Ama en önemli ve en temel konu olan eğitimde patinaj çekip duruyor. Olan bu dönemden geçen gençlere oluyor. Her başarı gelip geçici. Nesli yetiştirmek ve geleceğe kalıcı yatırım yapmak eğitimle oluyor. Ama bu konularda sıkıntılar bir türlü bitmek bilmiyor.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;