DÜNYA

Hilal Kaplan : Avrupa’nın kışı

Tarih
30 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan
Hem artan enerji fiyatları hem de Avrupa'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların dönüp Rusya'ya enerji bağımlılıklarından dolayı kendilerini vurması sonucu pek çok Batılı ülke kışa hazırlık için önlemler almaya başladı.
Örneğin Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, zorunlu tasarruf tedbirleri almaya başladı. Alman hükümeti, kış mevsimine girmeden önce kamu binalarında ısıtma ve aydınlatmayı kısıtlayan bir dizi enerji tasarrufu önlemini onayladı. Federal Hükümet, Enerji Güvenliği Yasası temelinde iki yıl boyunca geçerli olacak iki ayrı kararname çıkardı.
Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yeni düzenlemenin "önemli ölçüde daha fazla gaz tasarrufu" sağlamayı hedeflediğini söylüyor. Buna göre Eylül ayından itibaren, hastaneler dışında kalan kamu binaları 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak; girişlerde, koridorlarda ve bekleme odalarında ısıtma tamamen kapatılacak. Devlete ait heykel ve anıt eserler, estetik kaygılarla ışıklandırılmayacak, dükkanların geceleri ışıklandırma yapması engellenebilecek. Özel havuzların ısıtılması da yasaklanabilecek. Kömür ve akaryakıt taşıyan trenlere, tren yolu hatlarında öncelik verilecek. Ki bunun da toplu taşımanın dakikliğini aksatması bekleniyor.
Fransa'da da durum farklı değil. Gazeteci Ömer Aydın'ın verdiği bilgilere göre geçen sene 85 Euro olan megavat saat elektrik fiyatı, yaklaşık 12 kat artarak 1.000 Euro'ya yükseldi. Belçika'da normal bir ailenin yıllık elektrik faturasının da 7-10 bin Euro arası olacağı hesaplanıyor. Macron hükümetinin asgari ücrete sadece 20 Euro zam yaptığı düşünülürse halkı oldukça zorlayacak zamlar söz konusu.
Avrupa, kışa hazırlık önlemleri almaya çalışırken Türkiye kışa hazır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta konu hakkında şunları söylemişti:
"Avrupa kışı nasıl geçireceğiz diye düşünürken, biz stratejik çalışmalar yürütüyoruz. Boru hattı projeleriyle ülkemizi en önemli enerji köprüsüne dönüştürdük. Arama sondaj faaliyetlerini kendi gemilerimizle icra ediyoruz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;