DÜNYA

Hilal Kaplan : Çok kutuplu dünya virtüözü

Tarih
09 Kasım 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan
Ünlü Fransız Le Figaro gazetesi, "Erdoğan'ın diplomasisi Türkiye'yi nasıl uluslararası sahnede vazgeçilmez konuma getirdi?" başlıklı yazıda Başkan Erdoğan'ı "Çok kutuplu dünya virtüözü" olarak tanımladığında bu belki bazılarına 'aşırı yorum' olarak görünmüştü. Ancak yazının yayınlanmasının üzerinden geçen üç ayda bu tanımlamanın ne kadar isabetli olduğunu defalarca gördük. En son Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan etkilenen tahıl koridorundaki krizi çözenin Erdoğan olması, Alman Şansölyesi'nden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'ne herkesin bu gerçeği açıkça ifade ediyor olması da bunun kanıtı.
Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın (Carnegie Endowment for International Peace) yayınladığı "Rusya'nın tahıl anlaşmasına dönüşü, Türkiye'nin artan nüfuzunun işareti" başlıklı analiz de Erdoğan diplomasisinin gücünü teyit ediyor. Analizi özetleyen ve Rus Merkez Bankası'nda 2017-2022 arası görev almış olan yazar Alexandra Propenko şöyle diyor:
"Erdoğan'ın Putin üzerinde hızlı bir şekilde güçlü bir koz elde etmesi oldukça şaşırtıcı. Erdoğan, Rusya'nın karşı çıkamayacağı argümanlara sahip. Putin, başta Türkiye ve Çin olmak üzere kalan birkaç ortağa giderek daha fazla bağımlı hale geliyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden birkaç ay sonra Türkiye, Rusya'nın en önemli ilk üç ekonomik ortağından biri oldu. Ocakeylül döneminde ticaret geçen yıla göre iki katına çıkarak 47 milyar dolara ulaştı ve Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısı günde 100'ü aştı.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;