SİYASET

Alper Tan : Suriye'de devran döndü

Tarih
16 Şubat 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Alper Tan

Son haftaya kısaca bir bakalım. Halep’te 12 Şubat Cuma günü bir çatışmada muhalifler rejim adına savaşan 83 askeri öldürdüler. 16 askeri esir aldılar. Esir alınanların 4'ü generaldi. Bu esir generallerin 1'i Rus, 3'ü Esad'ın askeriydi. Öldürülenlerin ise yarısı İran askeriydi.

Ankara-Riyad arasında basına yansımayan, üst düzey siyasi ve askeri temaslar gerçekleşti. 13 Şubat’ta TSK, Suriye’deki PYD kamplarını karadan ve havadan vurmaya başladı. Türkiye'nin Suriye operasyonunu duyunca şoka giren Washington telefona sarıldı. Telefonlar meşgul çalıyordu, konuşulamadı. Ardından bu defa Joe Bidon Başbakan Davutoğlu’nu aradı. Haçlı ordularının maşası PYD’ye operasyonun durdurulmasını istiyordu. Ankara bu talebi iplemedi.  

TSK, Suriye içlerinde 65 km derinliğe kadar hedefleri vurdu. Önemli noktalar imha edildi. NATO Genel Sekreteri "Türkiye'nin müdahalesi ile ABD ve NATO'nun Suriye politikasının çöktüğünü” söyledi. Türkiye’nin biraz sakin olmasını rica etti. İtibar eden olmadı ve operasyona devam edildi.

Suriye sınırında, onlarca Müslüman ülkenin desteğiyle "Kuzey Fırtınası" adı altında, tamamı İslam ülkelerinden oluşan bir koalisyonun bölgenin en büyük askeri tatbikatını düzenleyeceği açıklandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Bin Cübeyr, “Esed daha önce İran'ı yardıma çağırdı, Pakistan ve Irak'tan Şii milisleri, Hizbullah'ı çağırdı, işe yaramadı. Şimdi Rusları çağırdılar, ama onlar da Esed'i kurtaramayacaklar” dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner ise Esad'ın kandırılmış olduğunu belirterek, “Esad, Suriye'de sorunun askeri yolla çözüleceğini düşünüyorsa, gerçekleri görmüyor. Suriye rejimi savaşmayı sürdürürse, daha çok kan akar, daha çok sıkıntı ortaya çıkar. Karşı tarafların daha da sert pozisyonlar almasına yol açar” diyerek son durumu özetledi.

Katil Esad ise AFP'ye, “Tüm ülkeyi geri almaya kararlı olduğu, ordusunun bunu tereddütsüz deneyeceği, ancak bölgesel aktörlerin işin içinde olması nedeniyle bunun zaman alacağı ve ağır bir bedeli olacağını” söyledi.

Bu arada İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey komutanlarından Rıza Ferzane muhaliflerce Suriye'deki çatışmalarda öldürüldü. İran’ın katil Esad uğruna Suriye’de kaybettiği general sayısı 25’e yükseldi.

Türkiye’nin Suriye operasyonu üzerine Ankara’ya söz geçiremeyen Barack Obama, Putin ile telefonda görüştü. İki ülkenin “Bundan böyle diplomatik ilişkileri güçlendirecekleri” açıklandı. Yani bugüne dek“kayıkçı kavgası” yapıyorlardı. Artık açıkça ortak hareket edecekler.

Haçlı-Siyonist ittifakına karşı, İslam ülkeleri, Suudi Arabistan’da büyük bir askeri tatbikata başlıyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Bahreyn, Senegal, Sudan, Kuveyt, Maldivler, Fas, Pakistan, Çad, Tunus, Komorlar, Cibuti, Umman Sultanlığı, Katar, Mısır, Moritanya, Mauritius'un yanı sıra El-Cezire Kalkanı Gücü'nün katılacağı tatbikat, ülke sayısının fazlalığı, gelişmiş teknoloji ürünü silahların kullanılması, hava savunma sistemleri ve deniz kuvvetlerinin de iştirakiyle bu zamana kadar gerçekleştirilmiş en büyük tatbikat olma özelliğini taşıyor.

İslam ülkeleri Suriye’ye müdahaleye hazırlanıyor. Bu gelişme ABD ve gizli dostu Rusya’yı korkuttu. Rus Başbakan Medvedev, ABD’ye bozuk attı ve dedi ki: “’Her şey senaryoya uygun gitmezse diğer Arap ülkeleriyle birlikte kara harekatı düzenleriz’ demek gerekmez. Kimse yeni bir savaş istemiyor. Ancak kara harekatı, uzun süreli savaş demek.” Acaba ABD ile Rusya arasındaki hangi senaryoyu kastediyor olabilir?

Başbakan Davutoğlu Kiev’de konuştu: “Cenevre’de bir tiyatro oynanıyor. Ukrayna, Gürcistan ve Suriye’nin toprak bütünlüğü Rusya’nın tehdidi altında. Ermenistan’a Rus desteği nedeniyle Karabağ’dan dolayı Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü de tehdit altında. Rusya’ya hatırlatmak isteriz; Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. BM’deki veto kartına güvenme. Esad’a da şunu söylemek isterim. İşgalci Sovyetler’i Afganistan’a davet eden Babra Karmal nasıl ki hayatta kalamadı ise İşgalci güçleri davet eden kimse hayatta kalamaz.”

Ukrayna Başbakanı ise Cenevre tiyatrosunu daha iyi anlamamız için hatırlattı: “Minsk’te de ateşkes anlaşması yapılmıştı. Ukrayna’ya Rus saldırıları bir buçuk senedir hiç durmadı.”

Türkiye’nin Suriye'deki top atışları her ne kadar PYD'ye gibi görünse de kesinlikle hedef, ABD-Rusya ve NATO'dur. Bugüne kadar NATO’nun patronu ABD’nin kullandığı İncirlik üssünü artık Suudi savaş uçakları kullanıyor.

Dünyanın en sakin ülkelerinden biri olan Norveç, devlet güvenliğine ilişkin raporunda Rusya'yı“düşman” ilan etti. Rusya Suriye’de batacağı gibi Avrupa sınırlarında da yeni krizlerle uğraşmak zorunda kalacak.

Herkes çok sakin olsun. Türkiye ve İslam ülkeleri bu savaşın kurallarını çok iyi biliyor artık. İslam düşmanları kendi silahlarıyla vurulacaklar. Suriye’ye girdiklerine de bin pişman edilecekler..

Bundan sonrasını Haçlı-Siyonist ittifakı düşünsün. Bugünleri çok arayacaklar..

Kanal a
16 Şubat 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;