GÜNCEL

Yakup KÖSE : ‘Andımız’ neyi hatırlatıyor

Tarih
22 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Yakup Köse

“Bir şey aynı zamanda hatırlattığı şeydir”… 

İlkokullarda okutulan ‘Andımız’ adlı ucûbe bir metnin 2013 senesinde kaldırılmasının ardından Türk Eğitim Sen’in başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi andın tekrar okutulmasına hükmetti. Hukuk çevrelerinin “Danıştay haddini aştı” fikrinde birleştiği kararın cemiyette duyulmasıyla birlikte infial oluştu. 

Danıştay 8. Dairesi’nin neye hizmet ettiği belli olmayan ‘andımız’ kararına verilen tepkiler bazıları için anlamsız gelebilir. “Ne var yani, zamanında biz de okuyup geçtik gittik. Unuttuk bile…” diyenler olacaktır. Mutfak, helâ, yatak odası üçgeninde hayat sürenler için mevzu edilecek bir durumun olmaması tabidir. Lâkin kafasını tabaktan, klozetten, yastıktan kaldırıp da etrafında olan bitenle ilgilenenler, kendine ve çevresine karşı sorumluluk duygusu taşıyan şahsiyet sahipleri için ise kayıtsız kalınamayacak mühim mevzular var. 

Yazıma bir terkiple başladım: “Bir şey aynı zamanda hatırlattığı şeydir”. 

Acı bir misâlle anlatayım terkipte ne demek istendiğini. 28 Şubat darbe döneminde gözaltında işkence yapılırken polis, Mustafa Yıldızdoğan’ın seslendirdiği “Ölürüm Türkiyem” şarkısını son ses açardı. “Ölürüm Türkiyem” çalınmasıyla anlaşılırdı ki işkence saati başlıyor. Birazdan hücre kapıları açılacak ve… 

Bu işkence seanslarından geçenlerin kulağına yıllar sonra “Ölürüm Türkiyem” şarkısının bir melodisi bir sözü çalınsa hemen akla askı, falaka, tazyikli su, dev vantilatörler gelir. Artık Yıldızdoğan’ın “Ölürüm Türkiyem” şarkısı onlar için işkenceyi hatırlatan bir şarkıdır. “Nereden biliyorsun” diye sorarsanız, kendimden!.. 

Evet, “Bir şey aynı zamanda hatırlattığı şeydir”! 

Danıştay 8. Daire’nin marifetiyle gereksiz yere gündeme tekrar sokulan ‘Andımız’ adlı ucûbe metin Müslüman Anadolu halkının zihninde Kemalizm zorbalığını hatırlatıyor. “Allah” demenin “Yallah hapis” demek olduğunu, ezanın yasaklandığını, inancına küfredildiğini, horlandığını, itildiğini, bölündüğünü hatırlatıyor. İşte bundandır Müslüman Anadolu halkının tepkisi. Zulüm günlerine tekrar dönmek istemeyen halkımız, o günleri hatırlatacak en ufak hamleye bile tahammülü yok. ‘Andımız’ adlı ucûbeyi çocuklarımıza cebren okutmak da ufak değil oldukça büyük bir hamle. 

Andın okunmasını savunanlar, 1933’den beri okutulan andın şimdiye kadar topluma ne faydası olmuş anlatsınlar da öğrenelim. Sahip çıktığınız and Türkiye’de terörü mü, tefrikayı mı, fitneyi mi önledi? Anlatın hele… 

Mezkûr andın biz Müslümanlar için en kabul edilmez yanı, itikadımıza olan aykırılık. Allah’a şirk koşan ifâdeler içeren bu andın okunmasının ne gibi itikadi sakıncaları olduğunu da, televizyonlarda halkımıza parmak sallayan ilahiyatçılarımız anlatsınlar. 28 Şubat darbesinde yaptıkları gibi lâl kesilmesinler! 

Vesayetten kurtulmak için halkın 16 yıldır omuzlarında taşıdığı, 15 Temmuz gecesi can pahasına devleti kurtarıp yönetmesi için tekrar emanet ettiği Ak Parti de artık bu tür kontra ataklara karşı gerekli tedbirleri almalı; kalıcı ve fitneyi kökten sökücü tedbirlerle... 

Bizler, Batıcı vesayetin hâkim olduğu yıllardaki gibi Anayasa, Yargıtay, Danıştay tahakkümünde yaşamak istemiyoruz. 3-5 yargıcın vereceği kararlarla bu ülke eski karanlık günlerine döndürülmesine izin verilemez!.. 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Sedat

    26 Ekim 2018 16:04
    0 0
    Dediğin gibi düşünürsek Nemyelüs kardeşim.bu kadar dini inançları ön planda olan ülkede hiç bir adaletsizliğin , rüşvetin,yolsuzluğun,tecavüzün olmaması gerekiyor. Öyle değilmi. Her mahallesinde en az üç dört ibadethane olan bir ülkede biriside kalkıp diyebilir bunlar hiç kimseye bir fayda getirmiyor diye.
  • Sedat

    23 Ekim 2018 18:43
    2 0
    Namyelüs kardeşim, bugün bu andın okunmadığı topraklara bak bakalım orada kimin marşı okunuyor. Kimin dili konuşuluyor. Bu andın yazılmasından 200 yıl önce kaybedilmeye başlanan Osmanlı topraklarının hangisinde korkusuzca Ezan sesleri okunuyor hangisinde Türkçe korkusuzca konuşuluyor onlara bakarsak. Bu andın ne anlama geldiğini daha iyi anlarız.
  • Namyelüs-2

    23 Ekim 2018 17:56
    1 0
    Bu andla büyütülmüş nesillerin içerisinden darbeciler,terör örgütü mensüpları,vatan hainleri...vs ve onlara destek olanlar çıkmadı mı?Emperyalist kaynaklı 15 Temmuz darbesinin savunucuları arasında bu andla büyümüş olanlar yok mu?Yani diyorum ki bu andın:senin savunduğun benim de onayladığım bu değerlerle bir alakası yok.Ben dediğin gibi düşündüm Sedat bey kardeşim,şimdi biraz da sen düşün.
  • Rasim Yıldız

    23 Ekim 2018 17:51
    1 0
    Helal olsun Yakup Bey kardeşim! Bizler İslam medeniyetinin çocuklarıyız! Bu derinliğe göre hareket edeceğiz.
  • Namyelüs-1

    23 Ekim 2018 16:27
    3 2
    Yani Sedat bey kardeşim ve sizin gibi düşünenler, her gün zorla söyletilen bir and sayesinde Türk olduğunuzun bilincine vardınız öyle mi? Bu and sayesinde doğru olmak,küçükleri sevmek büyükleri saymak,yurdunu vatanını sevmek bilincine vardınız öyle mi? Doğruluk hak hukuk vatan sevginiz bu and olmasa idi olmayacaktı öyle mi? Bu and olmasa idi savaşlardan kaçanlar Mekke'ye Medine'ye sığınacaktı öyle mi? And'ın sana neler yazdırabileceğini bizlere öğrettiğin için teşekkürler.
  • Sedat

    23 Ekim 2018 11:34
    3 4
    Türk olmak, Doğru olmak, küçükleri sevmek büyükleri saymak, yurdunu vatanını sevmek demek ucubelik sizin için. Allah'ın emrettikleride küçüklere sevgi büyüklere saygı. Doğruluk hak hukuk vatan sevgisi. Sana göre bunlarda yanlıştır o zaman. Ayrıca savaşlardan kaçan insanlar bugün en yakınlarındaki Mekke'ye medineye değilde Atatürk'ün Türkiyesi ne sığınıyor. Nedenini biraz düşün acaba neden
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;