GÜNCEL

Tunca Bengin : S-400 kimden koruyacak bizi?

Tarih
09 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Tunca Bengin

ABD ile NATO’nun tehditlerine rağmen bağımsız ve ciddi bir devlet olarak S-400 kararından vazgeçmeyen Türkiye artık teslimat için gün sayıyor. Bu arada da S-400’lerin konuşlandırılacağı yer ve radarının aktif olup olmayacağına dönük tartışmalar yapılıyor. Dahası bu füzelerin stratejik değil, taktik ve operatif bir silah olduğunu savunanlar da oluyor. O nedenle de S-400’lerin Türkiye açısından önemini ve ne anlama geldiğini bir kez daha irdelemekte yarar var. Çünkü tüm bu tartışmalar da aslında S-400’lerin ne kadar kritik ve stratejik bir silah olduğunu gösteriyor. Özellikle de S-400’lerin aynı zamanda askeri açıdan istihbari faaliyetleri de dikkate alındığında… Yani bu sistem olası uçak ve füze taarruzlarını önlemenin yanı sıra hassas radarlarıyla bölgedeki tüm hareketlilikleri izleyerek sürpriz ya da baskın saldırı riskini de ortadan kaldırıyor. Nitekim ABD’nin bu kadar çok ses çıkarma nedenlerinden biri de bu… Dolayısıyla bu noktada en çok tartışılan bir başka konu da şu:

S-400’ler bizi kim ya da kimlere karşı, nasıl koruyacak? Soruya Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin, yanıt veriyor:

ismail hakkı pekin s400 ile ilgili görsel sonucu

“Yunanistan’ın muhtemel hava taarruzu olabilir. İsrail uçakları ve anti balistik füze saldırıları olabilir. Başka, İran var şu anda düşman değil ama yarın ne olacağını bilemezsiniz sonuçta ellerinde 2000-2500 kilometre menzilli balistik füzeleri var. Ermenistan tarafından da gelebilir. Bütün bunlara karşı Türkiye’nin hava örtüsü yok. Bizim omuzdan atılan 7-8 kilometre menzilli stingerler ve uçaksavar toplarımız var mesela ama bunlar kara birliklerinin yakın hava savunmasını sağlıyor. Yine Deniz Kuvvetleri’nde gemilerin yakın korumasını sağlayan sistemler var. O da her gemide yok. Hava Kuvvetleri’nde de uçakların bir kısmını bombardıman bir kısmını da av uçağı olarak hazırlamışsınız. Yani uçakları karşı tarafa gönderiyorsunuz, gelen uçakları da ya havadayken ya da yerdeyken imha ediyorsunuz. Ama şimdi şartlar öyle değişti ki, uçaklar 150-200 kilometre menzilden bomba atıyor. Örneğin Tel Aviv’den kalkan bir uçak hiç sınır ihlali yapmadan Türkiye’ye doğru 150-160 kilometre menzilli bir füze atabilir. Şimdi bu gibi saldırıları önleyecek sisteme ihtiyacınız var, sadece uçaklarla olmuyor. Yani düşman kim olursa olsun etrafımıza bakıyoruz tehdit yükseliyor.”

Peki ya kısıtlı sayıda füze ve Rusya’ya bağımlılık iddiaları?

“F-35 aldığımız, Patriot aldığımız zaman nasıl ABD’ye bağımlı oluyorsak bu konuda da Rusya’ya bağımlı olacağız. Ama şu var Türkiye’de bunu geliştirmeye çalışıyor. Şu anda bir ölçüde teknoloji transferi de alınıyor. O teknoloji transferiyle beraber belki bu zaman içerisinde Türkiye kendi hava savunma sistemine sahip olur. Türkiye bunu yapacak, yapmak durumunda.”

ABD’nin elinde çok sayıda taarruz füzesi var, ya gelip bir sürü füze atarsa gibisinden tezler de var ama?

“Türkiye’nin ABD ile savaşma gibi bir niyeti yok ki. ABD’nin de Türkiye ile savaşma gibi bir niyeti yok zaten. Olursa da Türkiye başka tedbirler alır asimetrik bir savunma sistemini öngörür anasından emdiği sütü burnundan getirir. Yani ABD füze atar ama ondan sonrasını kendi düşünür. Bu ABD’nin kafasındaki dünya liderliğinin de sonu olur.”

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    09 Temmuz 2019 15:24
    2 0
    CHPnin ve ODTÜlülerin itirazına mani olmak için bu S400 leri çocuk parklarına koyalım. yeni yapılan millet bahçelerine koyalım.millet külturleşir. CHPliler de görür de' aman canım düşman uçakları için bir tehlikesi yokmuş 'derler de . HDP ile kankalığa devam ederler. SAKIN BU S400 LERİN SURİYE İSRAİL VE YUNANDAN ATILACAK FÜZELERİ ATILDIĞI SINIRIN DIŞINDA DÜŞÜRECEĞİNİ,İMHA EDECEĞİNİ SÖYLEMEYİN. YANLIŞ ANLARLAR.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;