POLEMİK

Oray Eğin : Mesele poşet değil anlamadın mı?

Tarih
14 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Oray Eğin

Büyük protesto eylemine dair plan muhalif mahallenin kendini ifade etme alanı Facebook’ta karşıma çıktı. Duyduğum en saçma örgütlü tepki girişimine göre 1 Ocak günü süpermarketlere gidilecek, market arabası doldurulup yüklü bir alışveriş yapılacak. Kasiyer bütün ürünlerin barkodlarını teker teker okuttuktan sonra da poşet istenecek, poşete para alınacağı söylendiğinde de alışverişten vazgeçilecek. Böylece kasiyer bütün ürünleri teker teker yerine koymak zorunda kalacak.
Bu eylemin tam olarak kimi cezalandırdığını anlamadım. Düşük bir maaşla dev bir market zincirinde çalışan kasiyerin biriken ürünleri teker teker raflara yerleştirmesi nasıl hükümete tepki olarak ulaşacak, emin değilim.

ÇOK DOĞRU BİR KARAR

Tıpkı sigara yasağı gibi naylon poşetlerden ücret alınması da hükümetin alkışlanması gereken kararlarından biri. Dünyanın bütün medeni ülkelerinde kapalı alanlarda sigara içilmiyor, naylon poşetlerden ücret alınıyor. ABD’de naylon poşetlerden ücret alınmayan New York gibi eyaletlerde ise kimi marketler kendi torbası ya da çantasıyla gelenlere cüzi bir indirim uyguluyor. Almanya ise naylon poşetle mücadeleyi en agresif noktaya taşıyan ülkelerden biri: 1 Euro’ya kadar çıkıyor plastik poşete ödenen ücret.
“Batılı böyle yapıyorsa kesin doğrudur” diye bir yasak getirmenin de tek başına bir gerekçe değil elbette. Ama naylon poşet meselesi devletlerden ve hükümetlerden bağımsız olarak yaşadığımız gezegene karşı sorumluluğumuzla ilgili. Bugüne kadar dünyayı çok hoyrat kullandık, çok zarar verdik, geç de olsa, yeterli olmasa da tedbir almak zorundayız.

 

Market alışverişini için çok basit alternatifler de mevcut. Fatih Altaylı’nın önerdiği gibi file kullanmayı hatırlayabilirsiniz. Benim gibi sırt çantasına doldurabilirsiniz aldıklarınızı. Dışarıya hava atmak istiyorsanız Balenciaga’nın Fransa’daki süpermarketlerde satılan alışveriş poşetlerinden esinlendiği renkli dev çantaları tercih edebilirsiniz. Yanında kendi poşet veya çantasıyla markete gitmeyenden para alınması cüzi bir trafik cezası olarak yorumlanabilir, ya da bu gezegende yaşamamız karşılığında ödeyeceğimiz küçük bir vergi. 
Geçenlerde bir arkadaşım artık köpeğini gezdirirken yanına poşet almadığını anlatıyordu, çünkü sokakta günün herhangi bir saati öylesine uçuşan torbaları kullanmaya başlamış. Yaklaşık 10 yıl önce köpeğimi ben fark etmeden yuttuğu bir poşetin midesine dolanması sonucu kaybettim ben de. Biriken poşetlerin denizleri nasıl kirlettiği, birçok canlının yaşamına nasıl tehdit oluşturduğu ortada. Bu konuda medya yayın yapıp kamuoyunu hazırlamalı, seçim kampanyasında bayraklara, posterlere yer vermeyecek hükümet de kamu spotlarıyla bilinç oluşturmalı.

BEDAVA SEVDASI

Ama tabii hiçbir şey bedavanın çekiciliğinin yerini tutmuyor. Zaten poşetlerden para alınmasına oluşan tepkinin temelinde de bu yatıyor. Ne de olsa biz bedavayı severiz. Dahası, Türk halkı için naylon poşet sadece market alışverişi taşıma işleviyle de sınırlı değil. Estetik bilincimiz tam olarak gelişmediği için kimi zaman uçak, otobüs yolculuklarına bile elinde market poşetiyle çıkanları görmek mümkün. Eskiden “Almancı” uçaklarının bagaj bandından ne poşetler boşalır, içinden neler neler dökülürdü. 
Bugün hala İstanbul’un kalburüstü semtlerinin sokaklarında marketten çıkmadığı halde elinde poşetle dolaşan, artık ne taşıyorsa onu naylon poşete dolduran insanları görebilirsiniz. Zaten poşetin ücretlendirmesine tepki gösterenler sadece alt kesimler değil. Sosyal medyadaki hükümet karşıtları da bedava verilen poşetin ücretlendirilmesine öfkeli. Motivasyonları her ne pahasına olursa olsun hükümete muhalefet etmek de değil sadece. Anahtar kelime onların da bedavadan feragat edecek oluşu. 
İşin ironik tarafı Facebook sayfalarında poşet eylemi paylaşımı yapanların bir süre önce “bedava kek” vaadiyle dalga geçmelerini hatırlamam. “Bizim adayımız Quantum diyor, diğeri kek” diye seçmeni küçümsüyorlar, seçimden sonra da Erdoğan’ın nasıl sıradan gibi görünen vaatleriyle oy aldığını anlayamıyorlardı. Şimdi 1 Ocak’ta kasiyeri cezalandıracaklar. Kek ya da poşet, fark etmiyor işte. Bedavanın cazibesi sınıf, kültür, eğitim farkı tanımıyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Yalak polisi

    16 Aralık 2018 10:10
    1 2
    Ulan g.t senin bahsettiğin ülkelerde adam jipini marketin önüne çekiyor arabasını dolduruyor BİZİM FAKİR GARİBAN BİM POŞETİYLE SEKİZ 8 KM YOL GİDİYOR
  • [email protected]

    14 Aralık 2018 21:08
    3 0
    Poşetin parayla satılmasına eyvallah doğrudur.Fakat eksiktir marketleride kesekağıdı vermeye mecbur edebilirlerdi.Niye önce vatandaşa yük vuruluyor.Niye naylon poşet üretimine sınırlama getirilmiyor
  • Mehmet

    14 Aralık 2018 16:27
    4 0
    Öncekinde eksik yazdım İlla yaptırım yapacaksanız Marketlere avrupada olduğu gibi pet şişe iade makinesi koydurun Ortalık pet şişeden geçilmiyor.
  • Mehmet

    14 Aralık 2018 16:25
    1 0
    Ya kardeşim ben poşetleri direkt çöpe atmıyorum. Çöp poşeti olarak kullanıyorum. Şimdi bu karar çöp poşeti üreticilerine yarayacak. Poşeti ücretli yapmak yerine alternatif kullanımlarını özendirmek lazım. Ekonomik krizde insanlara bir de poşet parası çıkartacaksanız. 1 TL ekmek 25 kuruş poşet mi olacak Bizim burası Avrupa değil Bu poşet hükümete pahalıya patlayabilir.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;