GÜNCEL

Oray Eğin : Fuat Avni geri mi döndü

Tarih
27 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Oray Eğin

Seçilen kelimeler, cümle yapısı, üslup, ton, yaklaşım tanıdık. Bir iletişimci oturup içerik analizi yapsa tekrar edilen kelimeler ve tonlamalardan FETÖ dilinin haritasını kolaylıkla çıkartabilir. Hedefleri de hiç değişmiyor: İnsanların aptallıklarından, saflıklarından, bilgisizliklerinden faydalanarak, özellikle de Erdoğan nefretinden gözü dönmüş kesimi gaza getirmeye çalışıyorlar. Bir süre önce profilinde Atatürk ya da Türk bayrağı olan hesaplar, bu sahte “genç kızlar” rejimden, baskıdan falan şikayet ediyordu. 
Alt alta okunduğunda, birkaç profil birden kıyaslandığında FETÖ’nün seri üretiminden çıktığı belliydi: “Dostlar” gibi ifadeler, “çok yakında” gibi sahte umutlar, karanlık-aydınlık kıyaslamaları, “az kaldı” gibi üstü kapalı tehditler.
İlgili resimAncak kısa süre önce beklenmedik bir şekilde bu hesaplar birer birer kayboldu. Devletin örgütle verdiği mücadelede yol alındığı, tehlikeyi enselerinde hissettiklerinin bir işaretiydi belki de bu zorunlu sessizlik. Ya da ortalık durulana kadar pusuda kalmayı tercih ettiler.
Ve geçenlerde benzer hesaplar yine faaliyete geçti. FETÖ’nün dijital bir terör örgütü kurmaya hazırlandığı, kimi fenomen hesapları ele geçirdiği de geçtiğimiz günlerde Anadolu Üniversitesi’nin yayımladığı raporla ortaya çıktı. Troll ordusu kural örgüt popüler sosyal medya hesaplarından propaganda yapıyor.

HERKES AYNI DEDİKODUYU KONUŞUYOR

Birkaç gündür hemen herkesin birbirine “Doğru mu, duydun mu” diye söylediği dedikoduların da kaynağının FETÖ’cü hesaplar olduğunu anlamak zor değil. Dezenformasyon kampanyasında üslup epey tanıdık. Bir sürü aklı başında insan bile buna kanıyor ama, sorgulamadan yayıyor. Örgütün de istediği bu.
Hatta kimi yabancı hesaplar üzerinden de aynı dedikoduyu yaymaya başladılar. Google’dan fotoğraf bulup isim uydurarak gerçekte var olmayan yabancı karakterler yaratılıyor, bunlar da kendi aralarında“Yunan medyasında böyle bir haber gördüm, doğru mu?” diye soruyorlar. Bir başkası aynı haberi Arap medyasında da gördüğünü söylüyor. Sosyal medyada yalanı dolaştırmak zor değil, yalancı hesapların kontrollü propagandası kartopu gibi yayılıp gerçek kişileri buluyor.
Daha önce “Ameliyata giren doktorla konuştum” yalanı vardı; benim bile şahsen tanıdığım herkesin “bir arkadaşı” ameliyata giren doktorun yakınıydı. Şimdi de “En yakınından haber aldım” modası başladı. Daha önce makam odasından haber alıyormuş gibi kendine sahte bir hava katan, liberallerin de palavralarına kandığı Fuat Avni üslubu yine devrede. Saray’dan bilgi sızıyormuş gibi yazıyorlar, “Köstebek aranıyor, Reis bu lafları çıkartanlara çok kızdı” gibi tanıdık palavralar dolaşıma sokuluyor. Aynı 17-25 Aralık ve 15 Temmuz öncesi gibi bir hareketlilik söz konusu sosyal medyada. 

yazının devamı


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;