DÜNYA

Murat Çelik : DEAŞ ile ticaret iddiası fos çıktı ABD özür diledi

Tarih
18 Aralık 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Murat ÇElik
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “DEAŞ’tan petrol aldığınıza dair bilgiler var” iddiası boş çıkınca Bakan Çavuşoğlu’ndan özür diledi. CIA de, Türkiye’ye özür yazısı yolladı
 

Dünyanın en önemli gizli servilerinden ABD istihbarat örgütü CIA’nin Türkiye’den özür dilediği ortaya çıktı. Özrün nedeni ise Türkiye’nin terör örgütü DEAŞ’tan petrol aldığıyla ilgili iddia idi.

Dışişleri kaynakları, geçmişte yaşanan önemli bir gelişmeyi haber verdi. CIA’nin Türkiye’den özür dilemesine neden olan gelişmenin hikayesi 2014 yılında yaşandı. O dönemde bazı çevreler, Türkiye’nin DEAŞ ile ilişki içinde olduğu ve cihatçıları desteklediği iddiasını ortaya atarak, algı operasyonu yapmaya çalışıyorlardı.

Kerry dosya gönderdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2014 yılında BM toplantısı sırasındaki görüşmelerinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Türkiye’nin DEAŞ’tan petrol aldığına dair bilgiler var” dedi.

Çavuşoğlu, aynı ay içinde yapılan Terörle Mücadele Küresel Forumu toplantısında da Kerry’ye, hâlâ bilgi ve belgeyi beklediğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, yaklaşık bir ay sonra Suriye konulu uluslararası bir toplantıda, Kerry ile yeniden görüştü. Çavuşoğlu, bu kez “Bak sen bana elimizde belge var dedin, ithamda bulundun, ben senden belge bekliyorum, aksi takdirde kamuoyuna açıklayacağım bu tavrınızı” dedi.

Asfalt şantiyesi çıktı!

Kerry, Çavuşoğlu’na bir dosya gönderdi. Dışişleri, dosyayı MİT’e iletti. Dosyanının içindeki iddia ve verilen koordinatlar araştırıldı. Koordinattaki yer, Kilis Belediyesi’nin asfalt şantiyesi çıktı. Tespitler raporlaştırılarak, sert bir yazı ile ABD Dışişleri Bakanlığı’na gönderildi. Kerry, Çavuşoğlu’ndan bunun üzerine özür diledi. ABD özrünü kurumsal hale de getirdi. CIA, resmi bir özür yazısını Türkiye’ye gönderdi.

NYT ve WSJ de iddiaları yazdı

Türkiye ile DEAŞ arasında petrole dayalı ekonomik ilişki olduğu iddialarını yayan ABD Dışişleri, zaman zaman da benzer iddiaları New York Times (NYT) ve The Wall Street Journal (WSJ) gibi gazetelere servis etmişti. WSJ, Newsweek’te çıkan ve Türkiye’nin sert şekilde eleştirildiği yorum haberlerden sonra, 18 Eylül 2014’te NYT ‘Türkiye ile DEAŞ petrol alış verişi yapıyor’ başlığı ile yalan bir haber yayınlamıştı. Haberde, DEAŞ’ın Kuzey Irak’ta ve Suriye’de ele geçirdiği petrol kuyularından çıkardığı petrolü karaborsa olarak Türkiye üzerinden dünyaya sattığı yalanını servis etmişti.


Vatan
18 Aralık 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;