SİYASET

Ersoy Dede : Anayasayı çiğnemek

Tarih
10 Ocak 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Ersoy Dede

Hükümet modeli değişikliği ve Yeni Anayasa için mesai başladı.. Meclis Başkanı partilere çağrısını yaptı. Kurulacak olan uzlaşma komisyonu için destek istedi. Şimdi top, milletten aldıkları yetkiyi millet lehine kullanıp kullanmayacağını göreceğimiz siyasi partilerde. Ak Parti başından beri bu konuda iradesini ortaya koymuş durumda zaten.. Diğer partileri göreceğiz..

***

Tam sistem değişikliğini yüksek sesle tartışmaya başladık, beklenen adam geldi.. Uydurduğu 367 garabetiyle yakın siyasi süreçte demokrasiye takoz koyma vazifesini layıkıyla yerine getirmiş olan Sabih Kanadoğlu, yeniden sahneye çıktı.. Diyor ki “Meclis Yeni Anayasa yaparsa Anayasayı çiğner”..  Sabih Kanadoğlu’na kötü haberi ben vereyim.. Sadece Anayasa’yı çiğnemekle ya da ihlâl etmekle kalmayacak, o 1982 yapımı darbe anayasasını kaldırıp çöp tenekesine atacak bu Meclis.. Ne çiğnemesi?!..

***

Hatta değerli dostlar işi bir adım daha ileri götürelim..

Sabih Kanadoğlu’nun ve benzeri hukukçuların ve dahi talimatlı akademisyenlerin yaklaşmakta olan sorularına da yanıt olsun bu..  

Mevcut Anayasaya göre, anayasa değişikliği, 330 oy alırsa TBMM’den referanduma gidebiliyor. 367 ve üzeri alırsa, Cumhurbaşkanı da onaylarsa ‘geçmiş’ kabul ediliyor.. Öyle mi gerçekten?.. Bunu tam olarak bilmiyoruz aslında. Başka zaman olsa, eldeki mevcut 1982 Anayasası’na bakarak size rakamları söyleyebilirdim. Oysa bu defa elimizde, 1982 Anayasası da yok.. Neden?.. Çünkü Yeni Anayasa’nın yapılması için mevcut Anayasa çöpe gitmiş olacak da o yüzden..

***

Demem o ki, 1982 Anayasası’nda,

“İşbu Anayasayı çöpe attığınızda yerine getireceğiniz anayasayı şu koşullarla kabul edersiniz” diye bir madde yok.. Zaten de olamaz.. Çünkü bu bir kuruluş sözleşmesidir.. Bu Devletin, yurttaşlarıyla yapmış olduğu bir akittir. Bu bir yeni anlaşmadır.. Bu anlaşma, eski koşullar dikkate alınarak yapılacak olursa hiçbir anlamı yoktur..

***

Eski maddelerden kastettiğim, Anayasanın tamamı..

Başlangıç metni dahil, rakamlar dahil..

Bu her haliyle yeni bir metindir..

O yüzden ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek’ maddeler yoktur..

O yüzden Anayasa’yı ihlâl etmiş olmayacak kimse..

Bu milletvekilleri, kampanya döneminde oy isterken, ‘seçildiğimizde anayasayı değiştireceğiz’ diyerek verdikleri söz karşılığı aldıkları oyla..  

Ve de seçimlere katılım oranının böylesine yüksek olmasıyla..

Ve de kullanılan oyun parlamentoya yansımasının neticesi olarak yüksek temsil kabiliyetiyle..

Bu meclis, ‘kurucu meclis’ vazifesini yerine getirecek durumdadır..

Hiçbir parlamenter, ilk dört maddenin değiştirilmesini teklif etti diye Anayasal suç işlemiş olmayacaktır. Tamam mı Sabih Bey?.. Kalın sağlıcakla...

Star
10 Ocak 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;