SİYASET

Ekrem Kızıltaş : Bir Almanlar eksikti!..

Tarih
07 Haziran 2016
İzlenme
Kişi
Yazar
Ekrem Kızıltaş
Almanya Parlamentosu'nun aldığı 1915'te yaşananları Soykırım kabul eden karar, herhangi bir kıymeti harbiyesi olmasa bile, can sıkıcı.
Can sıkıcı, çünkü zamanlama açısından çok anlamsız. 100. Yıl geçti. Tam da 'düğün değil, bayram değil...' diye başlayan cümleler kurmaya müsait bir durum. Can sıkıcı, sadece Türkiye'nin maruz kaldığı bir karar olmanın ötesinde sanki Almanya'nın da maruz kaldığı bir karara benziyor. Almanya Parlamentosu'nun aldığı bir kararla mı, yoksa ona aldırılan bir kararla mı karşı karşıya olduğumuz, önemli bir soru işareti.
1915'te Osmanlı tebaası Ermenilerin başına gelenleri 'soykırım' olarak nitelendirmenin büyük bir haksızlık ve dahi yanlış olduğunu herhalde en iyi Almanlar bilirler... Durumları tam da Ziya Paşa'nın meşhur "Onlar ki verir lâf ile dünyaya nizâmât / Bin türlü teseyyüp bulunur hânelerinde" beytinde olduğu gibi.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı gibi, Üst Akıl'ın emriyle 'Soykırım' kararı alıyorlar ama, bu sıfatın en iyi oturduğu ülkenin kendileri olduğunu unutuyorlar.
'Soykırım' teknik olarak 1933-1945 arasında Almanların Yahudilere karşı işledikleri insanlık suçunun adıdır. Bu tarihler arasında yapıp ettikleriyle ilgili olarak 1948'de BM tarafından kabul edilen 'soykırım' tanımı, daha önce olup bitmiş olaylara tatbik edilemez.
Edilmiş olabilseydi, başka ülkeler ne ise, ama özellikle de şimdi Namibya sınırlarında kalan bölgede 1904-1907 arasında katlettikleri Herero ve Nama'lar için gündeme getirilmesi gerekirdi.
Rivayetler değişik olsa da katledilen insan sayısı yüz binlerle ifade ediliyor çünkü. Katlettiklerini 'insan' kabul edip etmedikleri ayrı ve çok ciddi başka bir mesele...
650 parlamento üyesinin 400'ünün ve bu arada Şansölye Merkel'in oylamaya katılmamaları anlamlı. Diğerleri ne ise ama Merkel'in oylamaya katılmaması, 'aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık' meselini hatırlatıyor: ' Evet' dese Türkiye ile münasebetler ve bu arada ülkemizde oluşturduğu algı açısından problem; 'hayır' dese, belli ki 'soykırım kararı alınmasını' emreden mihrakların hışmına uğrama riski var.

Devşiren kim?..
Söz konusu karar tasarısının Türkiye asıllı olduğu rivayet edilen Cem Özdemir isimli milletvekiline hazırlatılmış olması da, meselenin bir başka önemli yönü. Tabii Alman Parlamentosunda bulunan diğer Türk asıllı milletvekillerinin kabul oyu vermeleri de...
Cem Özdemir ve diğerlerinin 'devşirilmiş' oldukları kesin olsa da, 'devşirenlerin kim olduğu' önemli bir problem.
Almanlar tarafından devşirilmiş olsalardı, oylamaya katılmayan 400 civarındaki milletvekilinin arasında olurlardı. Ama katılmaları ve 'evet' oyu kullanmaları, kendilerini devşirenlerin Almanya konusunda da derin hesapları olan birileri olduğu şüphesini uyandırıyor.
Soykırım kararı, Alman derin devletinin mi yoksa başka bazı güçlerin mi tezgahı, bilinmez.
Ama son zamanlarda birilerinin Almanya ve Türkiye'nin uyguladığı politikaları etkilemek için epey gayret sarf ettikleri gözleniyordu.
Merkel'in son dönemlerde sıklaşan Türkiye ziyaretleri ile ilgili olarak Almanya ve Türkiye'den eş zamanlı olarak yükseltilen itirazlar, ortada çok ciddi bir oyunun döndüğünü anlamak için yeterli zaten.
Hepinizin Ramazan-ı Şerifinizi tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum

Takvim
6 Haziran 2016

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;